Gjestekommentar: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SpareBank 1 Markets
I dag er det få tegn på at kampen mot inflasjonen tar livet av økonomien. Inflasjonen er fortsatt for høy, men den har kommet godt ned, uten at arbeidsledigheten har steget nevneverdig. Lønnsveksten er for høy, men har toppet. Boligbyggingen har fått en knekk, og får neppe en til. Bruktboligmarkedene har overlevd. Gjeldsveksten har bremset og i mange land, som i Norge, sparer husholdningene bra.
Harald Magnus Andreassen, SpareBank 1 Markets. Foto: Are Haram
På en annen side står vi neppe for en ny opptur. Vi har jo ikke hatt noen nedtur. Ledigheten i rike land er den laveste på over fire tiår, og sysselsettingen er høy. Pris- og lønnsveksten er ikke på plass.
Altså skal vi hverken til helvete eller til himmels.
Det er fortsatt én ting som gjør meg usikker (bortsett fra det med krig og fred, handels- og teknologikonflikter, klima, budsjettunderskudd i USA og politisk populisme): Har vi tatt fullt inn over oss hva den nye og høyere globale prisen på kapital innebærer?
Alle markeder priser inn at sentralbankene vil kutte rentene. Noen har startet. Men det ventes ikke noe sted at rentene kommer ned til der de kom fra; historiens laveste rente. Samtidig priser ikke noe marked inn at inflasjonen blir høyere enn før. Det er realrentene som blir høyere enn vi hadde blitt vant til. Men ikke mer enn opp til helt ordinære nivåer, historisk sett. Om det blir slik, gjenstår å se, med det er gode argumenter for det. Norske renter kan avvike noe fra rentenivået i verden rundt oss, men ikke mye, slik tilfellet har vært uansett hvilket valutaregime vi har hatt i moderne tid. Blir rentene «normale» i verden rundt oss, blir de det også i Norge.
Kostnaden stiger
På en konferanse for byggere av fritidsboliger, som ikke har så mye å gjøre om dagen, illustrerte jeg hva økningen i de kortsiktige rentene betyr. Sett at hytten koster 5 millioner kroner. Boligrentene har steget med 4 prosentpoeng. Over tid vil innskuddsrentene stige like mye. Den økte kapitalkostnaden gjelder derfor for hele beløpet, enten du finansierer det med gjeld eller egenkapital. Etter skatt øker kostnaden med 156.000 kroner årlig, 3.000 i uken. Da skjer det noe med etterspørselen.
Kontantutlegget er lavere, du har noe egenkapital, og annuitetslån gir lavere avdrag når renten stiger. Men ekstrakostnaden, det du over tid må forsake av alt annet for å disponere hytten, er så stor.
For avisens lesere: Har du to slike hytter og en bolig til 15 millioner kroner, har du eiendom for 25 millioner kroner. Kapitalkostnaden har steget med 780.000 kroner årlig, eller 2.000 om dagen.