<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Joda, rentetoppen er nådd

Styringsrenten i Norge har nådd toppen. Norges Bank understreket dette denne uken ved å holde styringsrenten uendret for fjerde møte på rad, skriver Kari Due-Andresen.

Publisert 21. juni 2024
Lesetid: 4 minutter
Article lead
+ mer
lead
SÅ HØYT: Men ikke høyere, tror Kari Due-Andresen om rentenivået fra Ida Wolden Bache og Norges Bank. Foto: Are Haram
SÅ HØYT: Men ikke høyere, tror Kari Due-Andresen om rentenivået fra Ida Wolden Bache og Norges Bank. Foto: Are Haram

Gjestekommentar

Vi får stadig flere bekreftelser på at rentetoppen er nådd, både hjemme og ute. Viktige milepæler er at både Sveriges Riksbank og ESB har kuttet sine styringsrenter. Bank of England gjør det trolig i løpet av få måneder, og Fed planlegger rentekutt før året er omme. 

Kari Due-Andresen, sjeføkonom og Managing Partner, Akershus Eiendom. Foto: Iván Kverme

Riksbanken kuttet styringsrenten med 25 basispunkter (bp) nå i mai, som følge av at inflasjonen nærmer seg målet. Sentralbanken varslet også at dersom inflasjonsutsiktene står seg, vil de sette renten ned ytterligere to ganger innen årsslutt. I eurosonen kuttet ESB styringsrenten med 25bp 6. juni, og sa at det nå var på sin plass å gjøre pengepolitikken mindre stram etter ni måneder med uendret rente. Markedsaktørene priser inn ytterligere ett til to rentekutt fra ESB før årsslutt. 

Fed gjentok i juni at de fortsatt planlegger å kutte renten i år, selv om de har senket sin forventning fra tre til ett kutt. Sentralbanksjef Powell sa imidlertid på pressekonferansen at de ikke hadde fått tatt inn over seg de svake inflasjonstallene for mai, som kom samtidig som rentemøtet. Markedsprisingen indikerer en forventning om ett til to rentekutt fra Fed i år, med en sannsynlighetsovervekt for rentekutt allerede i september.

Samtlige av de toneangivende sentralbankene hos våre vestlige handelspartnere har altså enten kuttet styringsrenten, eller planlegger å gjøre det i løpet av kort tid.

Renten er høy nok

Hva så med Norges Bank? Enkelte analytikere i det norske markedet har den siste tiden advart om at Norges Bank kan komme til å sette renten opp fra dagens nivå på 4,5 prosent. Men sentralbanken gjorde ikke dét denne uken. Tvert imot. 

Dette er ikke annet enn en ansvarsfraskrivelse fra Norges Bank, altså sentralbankens måte å si at de ikke kan garantere at det går akkurat som de tror.

Norges Bank valgte å holde renten uendret for fjerde rentemøte på rad, og understreket nok en gang at de mener styringsrenten er høy nok til å få inflasjonen ned. I den nye renteprognosen holdes renten riktignok uendret på dagens nivå lengre enn sentralbanken så for seg i mars, men ingen renteheving er planlagt. 

Flere har den siste tiden trukket frem at Norges Bank i sine pressemeldinger sier at de ikke utelukker å sette renten videre opp. Men i samme åndedrag sier sentralbanken at det heller ikke er utelukket å sette renten raskere ned. Dette er ikke annet enn en ansvarsfraskrivelse fra Norges Bank, altså sentralbankens måte å si at de ikke kan garantere at det går akkurat som de tror.

Permanent svakere krone

Rentehaukene, som muligens ønsker den norske styringsrenten videre opp, argumenterer blant annet med at renten må heves fordi den norske kronen er så svak. Ja, den norske kronen er svak. Den er trolig permanent svakere enn før. Men for å få til en kronestyrking som monner, måtte Norges Bank trolig sette styringsrenten opp ganske så kraftig. En «kvarting» (25bp) gjør liksom ikke susen. Det fikk vi flere eksempler på i fjor. Norges Bank satt opp renten, kronen styrket seg marginalt, for så å svekke seg igjen.

Siden kronens verdi mot andre valutaer bestemmes på verdensmarkedet, er vi utsatt for svingninger i rentene i andre land; oljepris, internasjonalt risikosentiment og så videre. Dersom Norges Bank skulle klint til og satt renten kraftig opp, er det en stor sannsynlighet for at man ville kjørt norsk økonomi ut i en helt unødvendig resesjon. Det kommer ikke til å skje. Norges Bank liker ikke å plage folk, selv om man kanskje kan få det inntrykket innimellom.

Uendret lenge

Istedenfor å sette renten opp, kan sentralbanken dessuten oppnå omtrent den samme innstrammende effekten ved å heller holde styringsrenten uendret på dagens nivå lengre enn tidligere varslet. Og det var nettopp dét Norges Bank valgte å gjøre denne uken. Dersom det går som Norges Bank tror, holdes renten uendret ut året, før den gradvis settes ned. Ettersom den norske renten holdes uendret i tiden som kommer, og rentene settes ned internasjonalt, kan dette også bidra til å støtte opp om den norske kronen. 

Rentehaukene kan ta seg en bolle. Jeg spanderer, hilsen Due

Antakelig får vi ikke rentekutt i Norge med det første, men at rentetoppen er nådd er uansett en god ting. Det fjerner usikkerhet og nedsiderisiko. Gjennom året i år har vi sett at konsumenttilliten har bedret seg kraftig, og bedriftssentimentet har tatt seg opp. Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk oppjusterte i andre kvartal sitt syn på både nåværende og forventet aktivitet. En del av denne bedringen i sentiment kan trolig tilskrives en forventning om at det ikke blir verre på rentefronten.

Mest sannsynlig har styringsrenten nådd toppen både i Norge, Sverige, Storbritannia, Eurosonen og USA. Sentralbankene har nå understreket dette gjentatte ganger. 

Rentehaukene kan ta seg en bolle. Jeg spanderer, hilsen Due. 

Vårt økonompanel skriver hver uke om makroøkonomi, markeder og økonomisk politikk

15. juni Harald Magnus Andreassen Kapitalens pris
8. juni Thomas Eitzen Ingen har råd til egen bolig
1. juni Marte Herje Strømme Lavere byggekostnader? Ikke ennå!
25. mai Espen Henriksen Hvorfor struper ikke renteøkningene økonomien?
18. mai Kyrre Aamdal Benytt sjansen, la renten ligge i ro - lenge
11. mai Marius Gonsholt Hov Høye renter, fordi vi tåler det
4. mai Dane Cekov Dollaren styrer kronekursen
27. april Kyrre M. Knudsen Norsken, svensken, dansken og rentene
20. april Jan L. Andreassen Den allmektige amerikanske dollar
13. april Frank Jullum It's the productivity, stupid!

Makro

Informasjon om bruk av AI