<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hva forteller kronekursen om Norges fremtid?

Faglitteraturen gir støtte for at forventede endringer i produktiviteten har betydning for valutakursen. Den svake kronekurs kan være et signal om at Norge har skuffende produktivitetsvekst i vente, godt hjulpet av Støre-regjeringens politikk.

Publisert 26. juli
Oppdatert 27. juli
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 858 ord
NY INDUSTRI: Yaras nye anlegg for fornybart hydrogen på Herøya industripark i Porsgrunn, som ble offisielt åpnet i juni, er kanskje gode nyheter for Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringens politikk er neppe gode nyheter for landets produktivitet og valutakurs. Foto: NTB

Gjestekommentar: Torfinn Harding, professor i økonomi, Universitetet i Stavanger

Også denne uken har kronen svekket seg. En dollar koster nå rundt 11 kroner. Mange av forklaringene som diskuteres, kretser rundt kortsiktige forhold som renteforskjeller til utlandet, endringer i risikopremier, likviditeten i valutamarkedet, og oljeselskapenes og Norges Banks kjøp og salg av valuta. Disse kan sikkert være viktige for kortsiktige bevegelser, men den svake kronen kan også reflektere at norsk økonomis evne til å skape verdier er svakere enn før, sammenliknet med andre land. Styrken på kronen over tid er et symptom på hvor rike vi er som land.

Torfinn Harding, professor i økonomi, Universitetet i Stavanger Foto: UIS

Figuren viser at kronesvekkelsen har foregått lenge. I perioden 2005-2014, kostet en dollar i gjennomsnitt 6 kroner. Med den såkalte oljekrisen, svekket kronen seg markant fra 2014 til 2015, og fant for perioden 2015-2021 det som kunne se ut som et nytt nivå rundt drøye 8 kroner.

Figuren viser også Norges disponible inntekt per innbygger i forhold til USA, målt i 2015-dollar som skal ha samme kjøpekraft i ulike år og i begge land. Mens norsk økonomi i snitt skapte over 8.600 dollar mer per innbygger i den første perioden (2005-2014), var tallet 1.700 dollar i den andre perioden (2015-2021).

At Norges verdiskaping har sakket akterut internasjonalt, støttes også av andre tall. SSB hadde i «Utsynet over 2022» en grundig gjennomgang av Norges produktivitetsutvikling, og viste at for disponibel inntekt lå Norge i 2005 over alle de ni andre landene de sammenliknet med. I 2020 hadde USA tatt oss igjen, mens de fleste andre også hadde tatt innpå, men ikke gått forbi.

Det kan ikke utelukkes at Støre-regjeringens politikk har hatt betydning for svekkelsen de siste tre årene.

Kan forklare kronekursen

Hva har den svake utviklingen i Norges disponible inntekt å gjøre med kronekursen? Det er godt kjent fra økonomisk teori at økt produktivitet, og da spesielt i konkurranseutsatt sektor, gir opphav til en sterkere realvalutakurs. Både Balassa-Samuelson hypotesen og teorien om såkalt Hollandsk syke tilsier at for eksempel et bedre bytteforhold mot utlandet (prisen på våre eksportvarer i forhold til importvarer) vil gi en sterkere realvalutakurs.

I tråd med disse teoriene har undertegnede og medforfattere påvist med data som dekker 172 land over en 40-års periode at økt produktivitet i konkurranseutsatt sektor, målt som store oljefunn, fører til sterkere realvalutakurser. Hilde Bjørnland og medforfattere har nylig studert Norge og funnet støtte for at produktivitetsutviklingen er sentral for å forstå utviklingen i kronekursen.

Figuren viser den nominelle valutakursen, mens teoriene over handler om realvalutakursen. Det betyr at vi også må ta hensyn til eventuelle forskjeller i prisveksten i lokal valuta. Mens slike prisendringer gjerne er tregere enn de som handler valuta i valutamarkedet, vil endringer i nominell kurs endre realvalutakursen på kort sikt. Ser en på anslag på realvalutakursen fra BIS, finner en også det samme bildet: Norges realvalutakurs var relativt sterk i forhold til USAs i perioden 2005-2014, mens den har stadig svekket seg siden.

Om standard teori for realvalutakurs kan hjelpe med å forstå utviklingen i kronekursen fra 2005-2020, er det vanskeligere siden 2021. Spesielt i 2022 skjøt den disponible inntekten til Norge i været på grunn av en ekstrem forbedring av bytteforholdet overfor utlandet etter invasjonen av Ukraina. Kronen derimot, den svekket seg ytterligere.

Økt geopolitisk usikkerhet osv. kan kanskje forklare noe av utviklingen. Det er likevel fristende å holde fast ved tanken om at produktivitetsutviklingen fortsatt kan spille en rolle.

Graf FA

Klare signaler

Den nominelle kronekursen er en finansiell pris, og slike priser har en tendens til å ta opp i seg tilgjengelig informasjon om framtiden. Faglitteraturen gir også støtte for at forventede endringer i produktiviteten har betydning for valutakursen. Det er derfor godt mulig at den svake kronekursen er et signal om lav produktivitetsvekst i konkurranseutsatt sektor i Norge framover. Det kan ikke utelukkes at Støre-regjeringens politikk har hatt betydning for svekkelsen de siste tre årene.

Da Støre-regjeringen tiltrådte 14. oktober 2021, stod kronen i 8,50 mot dollaren. Hva har regjeringens signaler om produktivitetspolitikk vært? Skal en tro analysene til mange av landets investorer, næringsdrivende og økonomer, legger hverken skattepolitikken, arbeidsmarkedspolitikken, næringspolitikken, klimapolitikken, distriktspolitikken eller utdanningspolitikken opp til økt produktivitet. Her er noen eksempler på tiltak som neppe gjør økonomien mer produktiv:

  • Økt arbeidsgiveravgift på den mest produktive arbeidskraften
  • Innleieforbud som reduserer fleksibiliteten i arbeidsmarkedet
  • Subsidier til industri
  • Lite kostnadseffektive klimatiltak
  • Reversering av effektivitetsreformer i offentlig sektor
  • Opprettholdelse av upopulære studieprogram

Dette er alle eksempler på tiltak som reduserer verdien av økonomiens realressurser, som arbeidskraften og kapitalen. De bidrar til at ressursene ikke blir sysselsatt fullt ut, eller ikke blir brukt der de kaster mest av seg.

Framover bør regjeringen derfor forsøke noe nytt. For hver eneste nye idé regjeringen måtte få, bør den spørre seg: Vil dette forbedre produktiviteten til norsk økonomi? Hvis svaret er nei, bør tiden og pengene brukes på noe annet.

Torfinn Harding

Professor i økonomi, Universitetet i Stavanger

Vårt økonomipanel skriver hver uke om makroøkonomi, markeder og økonomisk politikk

2024 20. juli Kyrre Aamdal Klimaloven er for streng
2024 13. juli Frank Jullum En ustoppelig kraft møter en urokkelig mur
2024 6. juli Jan L. Andreassen Mangelen på damer
2024 29. juni Kjetil Martinsen Kampen om kapitalen
2024 22. juni Kari Due-Andresen Joda, rentetoppen er nådd
2024 15. juni Harald Magnus Andreassen Kapitalens pris
2024 8. juni Thomas Eitzen Ingen har råd til egen bolig
2024 1. juni Marte Herje Strømme Lavere byggekostnader? Ikke ennå!
2024 25. mai Espen Henriksen Hvorfor struper ikke renteøkningene økonomien?
2024 18. mai Kyrre Aamdal Benytt sjansen, la renten ligge i ro - lenge