<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strammer til: Tror på enda flere rentekutt i år

Handelsbanken tror ikke det blir resesjon i USA i løpet av høsten, men forventer nå et tredje Fed-kutt før årets slutt.

Publisert 13. aug. 2024
Article lead
STRAMMER TIL: Marius Gonsholt Hov skriver i tirsdagens morgenrapport fra Handelsbanken at de nå forventer tre – ikke to – kutt fra Federal Reserve i løpet av høsten. Foto: Iván Kverme

Forrige uke var en turbulent børsuke. Svake arbeidsmarkedstall som varslet sterkere nedbremsing i USA la grunnlaget allerede på fredagen før det store fallet. 

De høyere ledighetstallene utløste Sahm-regelen, en resesjonsindikator fra tidligere Fed-økonom Claudia Sahm. 

Regelen sier at dersom det glidende gjennomsnittet for arbeidsledighet de tre siste månedene overstiger det laveste tremånederssnittet i løpet av de siste 12 månedene med 0,5 prosentpoeng eller mer, befinner økonomien seg i starten av en resesjon.

Det har lenge vært spekulert i hvorvidt regelen ville trigges, men når det omsider skjedde bidro det til å heve usikkerheten i markedet og heve forventningene om raskere rentekutt fra Fed.

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener imidlertid at en enkeltindikator vektlegges for mye, og viser blant annet til at det fortsatt er mange ledige jobber i økonomien:

«Vår vurdering er at markedet "overreagerte" på at vilkårene for regelen ble oppfylt,» skriver Hov i tirsdagens morgenrapport.

Reversering av japanske handler

Uken før satt Japans sentralbank (BoJ) uventet opp rentet. Den påfølgende mandagen  startet reverseringen av de store carry-handlene i Japan. De går ut på å låne penger i land med lave renter og investere de i land med høyere forventet avkastning.

Når rentedifferansen mellom to land øker, blir handelen mer attraktiv. Mengden carry-handler økte kraftig i 2022 og 2023, da Fed økte renten i sitt høyeste tempo på lang tid. 

Med en rente på minus 0,1 prosent i Japan ble handelen svært attraktiv, men flytende valutakurser mellom dollar og yen skapte problemer.

Da det ble kombinert med forventninger om raskere kutt fra Fed (som senker den forventede rentedifferansen og styrket yen mot dollar) var det mange investorer som skulle dekke inn carry-handlene sine:

«Yenen styrket seg markant mot dollaren, og mange aktører måtte selge seg ut for å dekke sine posisjoner, med forsterket børsfall som resultat,» skriver Hov.

JP  Morgan anslo i forrige uke at avviklingen carry-handlene i yen kun er 50-60 prosent ferdig. I etterkant av børsuroen har vekslingskursen stabilisert seg og ligget mellom 146 og 148 yen pr. dollar, men flere tror yen kan svekke seg mye mer.

Strammere pengepolitikk

Gonsholt Hov skriver at frykten for en større nedbremsing nå har økt, og da spesielt i USA, men at de så langt ikke tror på en kraftig resesjon, men heller en nedbremsing.

Hov bemerker også at det siden har kommet mer oppløftende tall ut av USA, hvor blant annet ISM-indeksen for tjenestesektoren steg til ekspansivt territorium i juli. Antallet nye førstegangssøkere for dagpenger falt også mer enn ventet.

«Men Fed må likevel trå mer varsomt fremover, hvor hensynet til arbeidsmarkedet nå veier tyngre. Vi har derfor endret vår prognose for Fed, og forventer nå tre rentekutt resten av året, i stedet for to som tidligere.»

I løpet av høsten og vinteren møtes Fed den 18. september, 7. november og 18. desember. Handelsbanken forventer nå altså kutt ved hvert møte.

I markedet er det så å si dødt løp mellom overvekt av forventninger om et enkelt eller dobbelt kutt i september. Med 50,5 prosent sannsynlighet forventes det et kutt på en kvarting, og 49,5 prosent sannsynlighet for at det gjøres et dobbeltkutt, ifølge CME FedWatch.

Makro

Informasjon om bruk av AI