<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amerikansk inflasjon steg til 2,7 prosent

Amerikansk inflasjon ble som analytikerne ventet. Dermed er det duket for rentekutt i USA.

Publisert 11. des. 2024 | Oppdatert 11. des. 2024
Article lead
INFLASJON: Onsdag ettermiddag ble tallene for amerikansk inflasjon i november lagt frem. Foto: Bloomberg

Etter vedvarende fall ned til 3,2 prosent kjerneinflasjon (kjerne-CPI) i juli og august, tikket årsveksten opp til 3,3 prosent i september, og holdt seg der også i oktober. Nå har inflasjonstallene for november kommet, der årsveksten i kjerneinflasjonen holder seg fortsatt flatt på 3,3 prosent.

I november nådde inflasjonsveksten 2,7 prosent, mot 2,6 prosent i oktober. 

På forhånd hadde analytikernes konsensus ventet at veksten i kjerneinflasjonen skulle holde seg uendret på 3,3 prosent, og at inflasjonen skulle stige marginalt til 2,7 prosent. 

Nå blir det kutt

FØLGER MED: Karine Alsvik Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken. Foto: Handelsbanken

– Målingen viste en «sterk 0,3»-økning, med 0,308 prosent, som var litt over hva de som regner med mange desimaler hadde ventet, konstaterer makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken Capital Markets.

– Men det blir kutt fra Fed nå etter økningen i ledigheten i forrige ukes tall.

Alsvik viser til at utfallet var som ventet, med bare et lite fall i de lange rentene som reaksjon.

– Og det kan gå mot en pause i januar. Først i mai neste år er det priset inn to fulle kutt fra dagens nivå.

Den amerikanske toårsrenten, som best gjenspeiler troen på endringer i styringsrenten, falt 3-4 basispunkter på inflasjonstallene.

Lavere rente enn Norge

Sjeføkonom i SpareBank 1 Sør-Norge, Kyrre M. Knudsen, kommenterer at rentekutt er en «done deal», og at USA ligger an til å ha lavere rente enn Norge.

– Det er ingen negative overraskelser her, selv om USA fortsatt er et stykke fra målet.

– Neste ukes rentekutt i USA virker som en done deal nå, og hvis det skjer vil de for første gang på tre og et halvt år ha lavere rente enn Norge, sier han. 

– Det er enklere for Norges Bank å kutte når andre kutter, så dette er positivt også for oss her i Norge.

Arbeidstall i fokus

Ifølge Handelsbanken har den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, eller bare Fed, øynene rettet mot arbeidsmarkedet etter en økning i arbeidsledigheten. 

Det tyder ifølge banken på svekket underliggende etterspørsel etter arbeidskraft. Dermed er også duket for rentekutt til uken.

«Selv om arbeidsmarkedet er mest i fokus, har de ikke glemt inflasjonen. Utviklingen de siste månedene har vist at nedgangen i kjerneinflasjonen har flatet mer ut. Det er et argument for å gå mer forsiktig frem med videre rentekutt», skriver banken i en rapport. 

Viktig for renten

DNB Markets skrev i forkant av tallslippet at Fed ligger an til å senke renten videre på møtet i desember, selv om kjerneinflasjonen var uendret i november.

Hadde kjerneinflasjonen økt nevneverdig, ville det ifølge banken kunne føre til utsettelser av rentekuttet.

«Skulle inflasjonen ta seg opp, kan det imidlertid tenkes at Fed vil legge inn en pause for å se an situasjonen videre. Med en oppgang i kjerneinflasjonen vil morgendagens produsentprisindekser kunne få en mer viktig rolle inn mot rentemøtet til Fed neste uke», skrev DNB.

Makro

Informasjon om bruk av AI