<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
lead
Festmat: Tenk at rypen du skyter på jakt kan forvandles til en servering som denne! Foto: Eivind Yggeseth

Rypejakt i høst? Sjekk kokkens oppskrift

Jaktsesongen er her, og hva skal du så gjøre med rypa du har skutt? Kokk Jørgen Ravneberg fra Kolonihagen presenterer en fristende viltmeny for den glade jeger – og alle andre som elsker ordentlig mat.

Category iconMat og drikke
    Publisert 18. sep.Oppdatert 20. sep.
    Lesetid: 13 minutter

    – Da jeg var 11, fikk jeg skyte med hagle for første gang. Jeg fikk et skikkelig blåmerke på skulderen og skjønte hvor sterkt og farlig det kunne være, forteller Jørgen Ravneberg, mannen som siden 2017 sammen med sommelier og daglig leder Espen Hagestrand har drevet den koselige nabolagsrestauranten Kolonihagen på Frogner i Oslo.

    Ravneberg er kjent for sin urokkelige tro på bærekraftig landbruk og restaurantdrift og har vært en forkjemper for økologi og dyrevern fra sånn cirka første gang han ble introdusert for jakt og fiske av stefaren i Alta der han vokste opp. Han er nøye med å presisere at han ikke er fanatisk, og like glad i kjøtt som sin neste, og snakker varmt og troverdig om betydningen av å vise maten man tilbereder og spiser den nødvendige respekt.

    Jeger og sanker: jørgen Ravneberg gjør det han kan for å skaffe råvarer til restauranten fra naturens spisskammers. Foto: Eivind Yggeseth

    Jørgen Ravneberg

    • Født 1992, Alta. 
    • Begynte i oppvasken på Alfa Omega i Alta som 13-åring og som kokk i samme restaurant da han var 15. 
    • Flyttet til Oslo som 18-åring og fikk jobb på Arakataka, før han begynte på Ylajali. 
    • 20 år gammel reiste han til Frankrike og jobbet på trestjernersrestauranten til Régis Marcon. 
    • Da han kom tilbake til Oslo, jobbet han i kortere perioder på Pjoltergeist og Sentralen før han fikk jobben som kjøkkensjef på Kolonihagen i 2017. 
    • Har gitt ut tre bøker: Sankeboka – velsmakende ville vekster (2019), Spis mer grønt (2022) og Soppsankeboka – de 100 beste matsoppene våre (2024).

    Det samme gjelder når kokken er ute i naturen og skyter sin middag. Om det er et dyr som ofrer sitt liv, eller en bonde som legger all sin yrkesstolthet og prestisje i det Ravneberg serverer sine gjester, skylder han å behandle råvarene deretter. 

    – Det er derfor jeg står her og plukker rypa i stedet for bare å flå den, sier han mens fjærene fyker inne på det lille kjøkkenet til Kolonihagen. 

    – Det tar mye lengre tid og er mer plunder, men man skal bruke litt tid på noe man har skutt sjøl. Det er meditativt, hevder den unge kokken.

    Foto: Eivind Yggeseth

    – Og når jeg steker rypa, foretrekker jeg å gjøre det i stekepanne med masse smør og noen aromater som jeg øser over, fremfor bare å sette den i ovnen. Igjen, det er selvskutt, og det er noe høytidelig over å bruke tid og være grundig.

    Jakten på råvarer

    Ravneberg synes jakt både er morsomt og givende, og har mange tanker om hvorfor.

    – Det er ikke selve akten å drepe et levende vesen som er det morsomme, men det kjennes naturlig og litt primalt å gå ut og jakte, og skyte og hente sin egen mat for så å kunne gjøre noe høytidelig ut av den hjemme på kjøkkenet. Da er det også viktig å behandle dyret med den respekten det fortjener og bruke hele dyret.

    Mange som driver med jakt, fiske og sanking er opptatt av selvberging, men Ravneberg har ytterligere perspektiver.

    Nå skal jeg snart på jakt i Trysil, og plukker alt jeg finner på vei til leirplassen.

    Jørgen Ravneberg, kokk

    – Det er et utrolig stort matfat der ute som vi ikke bruker. I stedet går vi i butikken og kjøper grønnsaker som er avlet frem så flest mulig skal like dem, som du får over hele verden. Ute i den norske naturen har vi veldig mye forskjellig, med bitterelementer og eteriske smaker som du ikke finner i butikken. Alt smaker mye mer, og alt er mye mer ekte, sier han og er inne på et tema som opptar ham vel så mye som jakt.

    Ravneberg har skrevet to store bøker om sanking. Den første av disse, Sankeboka – velsmakende ville vekster, kom i 2019 og er siden delt opp i årstidsbøker for dem som vil konsentrere seg om for eksempel høst og vinter. Den andre er Soppsankeboka – de 100 beste matsoppene våre, som ble utgitt tidligere i år. Den er skrevet sammen med en av Ravnebergs faste leverandører til restauranten, Jim-André Stene som driver den lille bedriften Trøndelag Sankeri i Melhus.

    Kokk på jobb: Ikke alle privatkjøkken har en potetpresse eller trommel for å mose poteter til puré, men du kan fint mose dem med en håndholdt presse eller finmasket sil. Foto: Eivind Yggeseth
    Foto: Eivind Yggeseth

    Høstmenyen er klar

    På grunn av høyt arbeidspress den siste tiden har ikke Ravneberg hatt så mye tid til selv å plukke sopp og bær, og flere av ingrediensene han bruker til menyen han har satt sammen for Kapitals lesere er sendt ned til Oslo fra Stene i Trøndelag. Rypa har han imidlertid skutt selv, mens ørreten dessverre ikke er tatt på egen stang.

    Selv om få av de øvrige ingrediensene er sanket av ham selv, har han noen klare tanker og gode råd til jegeren.

    – Noe av det jeg liker best med jakt og fiske og sanking, er at vi kan ta i bruk synergier, eller harmonier, i hvordan vi bruker ting ute i naturen eller hjemme. Nå skal jeg snart på jakt i Trysil, og plukker alt jeg finner på vei til leirplassen. Forhåpentligvis får vi skutt eller fisket noe, og da bruker jeg alt i kombinasjon. Det blir det god mat av. Til rypa plukker jeg for eksempel røsslyng og einer, og jeg har alltid med litt hvitløk i sekken. Timian kan jeg også finne i skogen, og granbar er nyttig. Får jeg fisk, kan jeg røyke den med einerkvister på stormkjøkkenet mitt. Poenget er at om du lager mat med ingredienser som har vokst sammen og er del av samme biotop, så blir måltidet bedre.

    Foto: Eivind Yggeseth
    Foto: Eivind Yggeseth

    Inntil nå har Jørgen Ravneberg begrenset seg til å skyte småvilt, men har tanker om å avansere til større dyr i høst.

    – Jeg må øve mye og ta jegerprøven, og dessuten må jeg finne meg et jaktlag. Ikke at jeg har planlagt så mye ennå, men jeg skal i hvert fall komme meg ut og skyte litt. Og jeg skal kjøpe meg en rifle, så får vi se hvor langt jeg kommer i år. Det er jo noe helt annet, sier han og ler.

    – Mest sannsynlig gjør du også andre ting ordentlig

    Som kokk er Jørgen Ravneberg opptatt av å redusere matsvinn så langt det lar seg gjøre – og det er et stykke – samt at det han serverer på Kolonihagen skal være økologisk eller bedre. Utover det er han ingen tilhenger av strenge dogmer.

    – Økologisk er gjerne Debio-sertifisert eller utenlandssertifisert. Det er en enkel knagg, og mest sannsynlig gjør du også andre ting ordentlig. Da har du gjerne dyr som går mye ute og spiser gress og ikke kraftfôr. Og hvis det er kraftfôr, er det av bedre kvalitet. Men jeg liker å se utover det.

    Ravneberg forteller at Kolonihagen samarbeidet med en grisebonde som drev økologisk, men som på et tidspunkt begynte å ta imot grønnsaker fra gårdene rundt som Bama ikke ville ha. Det er snakk om gulrøtter som er krokete, løk som ikke passer inn i strømpene og den slags.

    – Det ga han til grisene sine. Noe var økologisk, noe var konvensjonelt, og da får han ikke sertifisert produksjonen som økologisk lenger. Men han mente han gjorde noe riktig fordi han motvirker matsvinn, og det synes jeg også.

    – Norge er dessuten et utsatt land, fortsetter han. 

    Foto: Eivind Yggeseth

    – Mange grønnsaksprodusenter opplever dårlige vekstvilkår, og det er veldig kupert. Reiser du oppover i Gudbrandsdalen ser du gårder som ligger superhøyt oppe i skråninger, og jeg har forståelse for at de kan være sårbare overfor andre ting. Da er det ikke alltid mulig å drive økologisk. Likevel velger jeg å handle med disse fremfor å kjøpe økologisk sertifiserte grønnsaker importert fra Spania som har modnet under transport, sier han oppgitt.

    – For meg handler det om å ha litt kjennskap til produsentene og hva de driver med, og velge de som etter min mening gjør de beste tingene, konkluderer Jørgen Ravneberg.

    Ravnebergs oppskrifter på rype, ørret og dessert finner du i faktaboksene under. Alle oppskriftene er beregnet for fire personer. 

    Fjellørret på smørstekt toast med syltede reddiker og crème fraîche med einer. Foto: Eivind Yggeseth

    Fjellørret på smørstekt toast med syltede reddiker og crème fraîche med einer

    RØKT FJELLØRRETT 

    • 1 stor fjellørret à 800 g
    • 80 g salt
    • 20 g sukker.

    Metode: Fileter ørreten og plukk bort alle bena. Forbered en beholder som får plass til fisken. Bland sammen salt og sukker og spre halvparten i beholderen. Legg ørretfiletene med skinnsiden ned og strø over resten av krydderet oppå filetene. Dekk til beholderen, og legg noe annet oppå filetene så de får litt trykk på seg. Sett i kjøleskapet og la stå i fire timer. Etter fire timer vender du så skinnsiden er opp og lar det stå i fire timer til.

    Skyll deretter raskt av krydderet, klapp av overflødig fuktighet med papir og sett filetene på en tallerken og inn i kjøleskapet, der de får stå i fire timer til.
    Deretter kan fisken kaldrøykes, gjerne i åtte til 12 timer, så den blir ganske intens. Dette kan gjøres med kjøpt eller egenlagd røykeskap, eller ved hjelp av en isoporboks med ventilasjonshull og en varmegenerator. Jeg liker å røyke med eineklosser, men dette er opp til deg.

    CRÈME FRAÎCHE

    • 2 dl crème fraîche
    • 1 ts einerbar
    • 1 fedd hvitløk
    • salt, pepper.

    Metode: Hakk einerbaren og hvitløken superfint med kniv. Rør sammen med crème fraîchen og smak til med salt og pepper.

    SYLTA REDDIK

    • 50 g sukker
    • 50 g hvitvinseddik
    • 100 g vann
    • 1 ss pepperkorn
    • 8 reddiker.

    Metode: Kok opp alt utenom reddik til en syltelake og slå av varmen. Høvle reddiken tynt på en mandolin eller med kniv, og legg i den ennå varme syltelaken. La det ligge i ti minutter og godgjøre seg før du siler av.

    TOAST

    • 4 halve skiver brød, skåret tykke
    • 100 g smør
    • 2 ss solsikkeolje
    • flaksalt.

    Metode: Varm opp en stekepanne til middels varme og ha i smør og olje. Legg i brødskivene og stek godt på begge sider, flytt dem litt rundt i pannen underveis så de får jevn varme. Salt godt på hver side med flaksalt. De skal være mørkt gylne med god krisp, ikke så langt unna at de begynner å brenne seg.

    Annet tilbehør: 

    • aske av einerøkingen
    • fersk reddik skåret tynt på mandolin
    • flaksalt.

    SERVERING

    Hvis du ønsker, så starter du med å legge ut den ferske og den syltede reddiken i et mønster på bakepapir så du får et lappeteppe av reddik. Dekk dette med et ekstra bakepapir og legg det mellom to bakebrett så det får litt press på seg.

    Skrap kjøttet av skinnet på fjellørreten med en gaffel. Legg den lune toasten på en tallerken og smør rundt litt crème fraîche. Legg en god del av den røkte fisken på hver toast. Kutt bakepapiret med reddik-lappeteppet i fire like store deler og ta av det ene papiret. Legg så reddiken over fisken på toasten og løft forsiktig av det andre bakepapiret. Fullfør med et dryss aske og flaksalt.

    Rype, potetpuré med sopp, syltede kantareller og rypesaus med bær. Foto: Eivind Yggeseth

    Jørgens oppskrift på rype, potetpuré med sopp, syltede kantareller og rypesaus med bær

    RYPE

    • 2 stk. ryper
    • 100 g smør
    • 8 kvaster timian
    • 4 fedd hvitløk
    • 6 kvaster røsslyng
    • 4 ss solsikkeolje
    • salt.

    Metode: Klipp vingene på rypene i det andre leddet fra brystet, og klipp av hodet helt øverst på halsen. Behold føttene på lårene. Hvis du ønsker å beholde skinnet på rypa for å steke det litt sprøtt, bør du plukke fuglene. Dette bør gjøres utendørs eller i en søppelsekk for å minimere søl, og det er bare å plukke til det er tomt for fjær. Hvis ikke kan du ta et snitt gjennom fjær og skinnet på brystet og flå rypa.

    Skjær så av lårene, og ta et lite snitt mellom stjerten og brystet, bryt opp brystbenet med vingeklubbene så det blir en enhet, og du sitter igjen med ryggraden og innvollene på en annen enhet. Plukk ut hjertet og legg til siden med lårene og brystbenet med filetene og vingeklubbene. På hjertet må du dra av hjertesekken, kutte bort fettet øverst og skylle bort blodet godt. Plukk bort innvollene fra rypa, men behold leveren, skyll så alt benplukk og lever for det verste av blodet, og hakk det grovt, og sett til side til saus.

    Når det nærmer seg servering, salt rypebrystet og stek det på benet. Pass på å holde den tykke delen ned i pannen så du får fin farge. Når de har fått farge, vender du brystene så de ligger med kjøttet opp, så legger du i smøret og alle de andre ingrediensene, og øs dette over brystene med en skje. Gjør slik i et par minutter til rypa kjennes litt fastere ut, men fremdeles ganske myk når du klemmer. Hvis du er usikker kan du bruke termometer underveis, og når rypebrystet når 52 grader, tar du det av til å hvile. Sil over stekefettet i en ny panne og varm opp. Legg i hjertene og låret og stek raskt, så du bare får litt farge. Dette gjøres rett før servering. Deretter kan du steke sopp og grønnsaker i det samme fettet.

    RYPESAUS

    • skrog og lever fra rypa
    • 1 ts einebær
    • 4 dl rødvin eller sherry
    • 6 dl vann
    • 1 løk, grovhakket
    • 3 ss tyttebær
    • 3 ss blåbær
    • 3 ss rips
    • salt, pepper
    • 2 ss solsikkeolje.

    Metode: Varm opp en kjele på høy varme. Ha i rypeskrog og lever, sammen med løk og einebær. Stek så du får god farge på beina, og ha i rødvinen. Kok opp og reduser til halvparten. Ha så i vannet og kok til all væsken er halvert igjen. Sil av i et fint klede over i en annen kjele, og kok opp. Skum av det som flyter til toppen underveis. Når sausen har tyknet litt, har du i alle bærene og smaker til med salt og pepper.

    POTETPURÉ MED SOPP

    • 40 g tørket sopp, gjerne noe som steinsopp med mye aroma
    • 250 g smør, usaltet
    • 500 g poteter, helst en melete type som er god til puré (for eksempel mandelpoteter)

    • 250 g soppinfusert smør (juster mengden etter ønske)
    • salt
    • 1–2 dl varm fløte eller melk.

    Metode: Smelt smøret i en kjele, og varm til 80 grader. Ha så i soppen, varm opp blandingen til 105 grader og ta den av varmen. La stå i kjelen i 1 time, til det har avkjølt seg noe. Kjør det deretter helt fint i en blender og sil av så du ikke har noen klumper igjen.

    Skrell potetene og kutt dem i jevne biter. Kok dem i saltet vann til de er møre. Hell av vannet og la potetene dampe av seg litt i gryten. Mos potetene direkte i gryten til en jevn puré. Har du en potetpresse eller trommel, er det enda bedre. Tilsett soppinfusert smør og rør rundt med en slikkepott. Hvis du rører for mye, vil du få mer stivelsesaktivert potetpuré, og den kan bli litt limaktig. Spe med varm melk eller fløte til ønsket konsistens og rør mer til den blir glatt og fin. Smak til med salt.

    SYLTET KANTARELL

    • 1 kg kantarell
    • 3 fedd hvitløk, tynnskåret
    • 2 kvaster timian
    • 1dl solsikkeolje
    • 1 ts fint salt
    • 2 dl vann
    • 1,3 dl riseddik (eller hvitvinseddik, men da blir smaken sterkere).

    Metode: Vask soppen som normalt, la deretter tørke litt på kjøkkenpapir. Varm oljen og den skivede hvitløken sakte i en bred gryte. La hvitløken bli gyllen, men pass på at den ikke svir seg. Jo mer farge hvitløken får, desto bedre blir smaken på det ferdige produktet. Når hvitløken er gyllen, tilsett sopp, salt og timian. Rør slik at saltet hjelper til med å trekke ut væsken fra soppen. Dekk til pannen og la soppen koke på middels varme til den begynner å slippe mye væske. Når den begynner å se litt dvaskere ut, tilsett vann og eddik. Kok opp blandingen.

    Sil så av væsken i en annen gryte og legg deretter soppene i et rent sylteglass. Trykk dem ned, kok opp væsken igjen, og hell den kokende væsken over soppene i glasset. Rør om i glasset så det ikke blir noen luftlommer, og tilsett ekstra syltevæske etter behov. Soppene kan oppbevares i kjøleskapet og vil vare i flere måneder så lenge de er dekket av væsken.

    Annet tilbehør:

    • Timiantopper
    • Røsslyngtopper med blomst
    • Ønskelige grønnsaker og sopp, stekt i smøret fra rypa
    • Flaksalt.

    SERVERING

    Start med å rense rypa som anvist og lag sausen. Lag så potetpuré og syltet sopp og rens grønnsaker og sopp til steking. Hold garnityret varmt mens du tilbereder rypene, la rypa hvile i fire minutter mens du steker lår, grønnsaker og hjerte. Skjær av brystene fra beina på rypene, krydre med litt flaksalt på snittflaten og legg opp alle komponentene som du ønsker på tallerken eller fat. Server med en gang.

    Krumkaker med multer og honning- og mjødurtiskrem (hommage til Ylajali). Foto: Eivind Yggeseth

    Krumkaker med multer og honning- og mjødurtiskrem (hommage til Ylajali)

    KRUMKAKER

    • 4 egg
    • 250 g sukker
    • 200 g smeltet smør
    • 200 g hvetemel
    • 2 ts vaniljesukker
    • 1/2 ts mjødurtpulver.

    Metode: Smelt smøret i en kjele og la det kjøle seg ned til lunkent. Lag eggedosis av egg, mjødurt, vaniljesukker og sukker. Pisk sammen med smøret. Sikt og vend inn melet. Dekk bollen og la den svelle i 15 minutter før steking. Legg en spiseskje i krumkakejernet når det er klart, og rull til et kremmerhus når den er ferdigstekt og ennå er varm.

    HONNING- OG MJØDURTISKREM

    • 5 dl fløte
    • 5 dl melk
    • 1/2 ts mjødurtpulver
    • 30 g honning, lett
    • 150 g sukker
    • 10 eggeplommer.

    Metode: Kok opp fløte, melk, honning og mjødurt. Pisk eggeplommene og sukkeret sammen lett for hånd. Hell den kokende væsken over eggeplommene mens du pisker godt. Hvis det var riktig temperatur, så skal den være legert. Dette kan man sjekke ved å ta litt av smeten på baksiden av en skje og blåse på den; hvis den henger litt igjen og er tykk som en tynn vaniljesaus, så er det riktig. Hvis den ikke er riktig, må den varmes opp under god oppvarming opp til 85 grader. Går den over 85 grader, kan røren sprekke og bli kornete, fordi egget koagulerer. Sil så røren, avkjøl og frys til i en ismaskin.

    SITRONTIMIANOLJE

    • 100 g spinat
    • 30 g sitrontimian
    • 2 dl solsikkeolje

    Metode: Kjør det grønne raskt og fint i en blender. Varm opp oljen til 80 grader i en kjele, hell deretter oljen i blenderen og kjør det sammen raskt. Sil oljen i en fin sikt og avkjøl raskt, helst i fryser.

    RØRTE MULTER

    • 1 dl ferske multer
    • 2 ss sukker
    • 1 kvast sitrontimian, plukkede blader.

    Metode: Rør sammen alle ingrediensene, la stå i kjøleskapet et par timer før bruk.

    MULTESIRUP

    • Multesirup
    • saft fra rørte multer
    • 3 ss sukker
    • sitron til smak.

    Sil forsiktig av saften fra de rørte multene fra forrige oppskrift i en kjele. Ha i ekstra sukker og eventuelt noe vann hvis det ikke var så mye saft. Kok opp og reduser til halvparten. Smak til med sitron så den blir frisk, og avkjøl.

    SERVERING

    Scoop en stor skje med iskrem på midten av asjetten. Legg noen rørte multer rundt og en god skje av oljen oppå isen. Hell en skje av multesirupen oppå der igjen og topp med en krumkake, som du kan knuse med en skje eller hendene. Server.