<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
AnnonseVidere til FinansavisenLukk

Mon tro om denne snur Lotus-salget?

Lotus har levert kun 17 biler i Norge i år. Unntatt én Emeya sedan har alle vært varianter av SUV-en Eletre. Nå vil nye Theory 1 vise veien videre.

Publisert 30. okt. 2024
Article lead
HENGSLET BAK: Hvis Rolls-Royce lagde en sportsbil, ville den trolig fått dører á la Lotus Theory 1. Dørene kan åpnes på P-plasser som er 2,4 meter smale. Foto: Lotus

Salget øker neppe veldig av én ny konseptmodell, men første tanke er at denne elbilen simpelthen må bygges. Nå som Lotus for lengst er eid av Geely, og kinesiske bilprodusenter i et forrykende tempo pumper ut den ene elbilen mer elegant enn den andre, må det gå an å få Theory 1 ut på landeveien omgående.

Lotus Norge har solgt 52 biler siden oppstarten av salget i august i fjor, brorparten har vært SUV-en Eletre som starter på 1.076.704 kroner. Kun én Emeya sedan er solgt, og prisen på den starter på 1.209.950 kroner.

På verdensbasis leverte Lotus 6.970 biler i fjor, som er ny rekord for det historiske bilmerket. I 2022 ble det imidlertid solgt bare 576 biler totalt, som var en merkbar nedgang fra de 1.566 bilene Lotus solgte i 2021.

INTEGRERT: Theory 1 har tre seter, integrert i bilens «tub» av karbonfiber. Det sparer vekt. Egenvekten er under 1.600 kilo. Elektronisk styring sparer plass. Foto: Lotus

Treseters superbil

Theory 1 er en treseters super-elbil, som nok har latt seg inspirere av Gordon Murray. Formel-ingeniøren bak det gategodkjente superbil-ikonet og treseteren med midtstilt ratt McLaren F1, bygd i 106 eksemplarer fra 1992 til 1998, samt den moderne arvtakeren Gordon Murray Automotive T.50.

SPLITT OG HERSK: Fronten er utstyrt med en diffusor og aero-splittere som begrenser luftmotstanden. Vinduene er lagd av resirkulert glass. Foto: Lotus

Lotus påpeker at midtstilt ratt gir sjåføren best mulig sikt ut, og gjør det lett å nå alle kontrollene. Skjønt det kunne vedkommende sikkert ha klart med høyre- eller venstreratt også, ettersom de få knappene vi kan se i bilen er plassert på rattet. Fasongen minner litt om racing, men også mye om «yoke»-rattet til Tesla.

Den nye stilstudien fra Lotus er firehjulsdreven og helt elektrisk. Theory 1 har en batteripakke på 70 kWh, 1.000 hestekrefter og en rekkevidde på 402 kilometer. 

Egenvekten er under 1.600 kilo, som er lite til elbil å være. Til sammenligning har firehjulsdrevne MG Cyberster, uten sammenligning for øvrig, en egenvekt på 1.995 kilo. I andre enden av elbil-spekteret finner vi Rimac Nevera R med 2.107 hestekrefter, 120 kWh batteripakke og en egenvekt på 2.265 kilo. 

MIDTSTILT: Førersetet i midten er et vink til Formel 1. Vi tenker McLaren F1. Foto: Lotus

I teorien skal Theory 1 klare 0 til 100 km/t på under 2,5 sekunder og toppfarten er 320 km/t. Det er fem kjøremodi; «Range», «Tour», «Sport», «Individual» og «Track». Det første gir nok desidert best rekkevidde.

Robot-tekstil på rattet

Lotus lener seg på fortiden og forklarer at deres DNA nå betyr; «Digital», «Naturlig» og «Analog». Et nytt interiørmateriale kalt «Lotuswear», lagd i samarbeid med nystartede MotorSkins, beskrives som «en lett robot-tekstil, som lar fører og passasjerer kommunisere med bilen, for å gi en mer intuitiv og komfortabel kjøreopplevelse».

Oppblåsbare puter i setene og rattet vil reagere i sanntid for å gi mer støtte, bedre grep og subtilt antyde hva du bør gjøre. Science-fiction? Lotus forklarer det eksempelvis med at pulserende signal på venstre og høyre side av rattet vil indikere når man bør svinge.

LITT AV EN PLAYER: De nye nakkestøttene er dekorert med fargene til den tidligere Formel 1-sponsoren, sigarettmerket John Player Special. Foto: Lotus

Nye 3D-printede nakkestøtter av karbonfiber sparer vekt og gir økt støtte til alle om bord. Utenpå er det fire Lidar laserskannere, seks HD-kamera, samt blant annet ultrasonisk radar. Det skal etter sigende gi full 360-graders oversikt rundt bilen, i opptil 200 meter hver vei.

Setene står bom fast

For å spare vekt er det ikke store polstrede og elektrisk justerbare seter. I stedet er seteskallene integrert i strukturen og ratt og pedaler skyves mot føreren. Det er «steer by wire»-elektronisk styring, doble wishbone-oppheng foran og bak, samt aktive dempere.

LITT POLESTAR? Akterut minner designen litt om Polestar, som også er Geely-eid. De synlige aero-elementene på sidene skal redusere turbulens bak bilen. Foto: Lotus

Dette er en kompakt bil. Theory 1 har kamera-speil og er kun 2 meter bred. Lengden er 4,49 meter og «høyden» er 1,14 meter. Det er Pirelli P-Zero Elect-dekk op 265/35 R20 foran og 325/30 R21 bak.

LUFTIG: Eksponerte forhjul gir assosiasjoner til Aston Martin DB3S fra 1953. Foto: Lotus

Det benyttes resirkulert karbonfiber i chassiset, karosseriet er lagd av cellulosekompositter og polykarbonat, mens vinduer og deler av taket er resirkulert glass. Høyttalere fra KEF skal foruten å spille musikk, kunne spille en «speed»-lyd som lar deg høre en simulert variant av tradisjonelt gasspådrag.

Foto: Lotus

Kun 10 synlige materialer

Ifølge Lotus er nye biler flest lagd med i snitt 100 synlige materialer, såkalte «A-surface materials» . Med Theory 1 var målet gjennom prosessen «The Challenge of 10», å kun benytte seg av 10 synlige materialer, for å styrke det minimalistiske uttrykket og etterleve «just add lighness»-mantraet fra gammelt av. De 10 materialene er; cellulose-basert glassfiber, titan, elastomer polyuretan, transparent polykarbonat, termoplastisk polyuretan, samt resirkulert karbonfiber, glass, polyester, gummi og aluminium.

Motor

Informasjon om bruk av AI