<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
AnnonseVidere til FinansavisenLukk

Kraftig resultatfall for eiendomsmilliardær

Norges 13. rikeste person er kjent for et høyt kjøps- og salgstempo. I fjor satt Ragde Eiendom igjen med et resultat på 390 millioner før skatt - i et marked som har vært preget av både høyere rente og større usikkerhet. Resultatet er likevel 66 prosent mindre enn i 2022.

Publisert 19. aug. 2024 | Oppdatert 20. aug. 2024
Article lead
FORNØYD: Eiendomsinvestor Edgar Haugen jr. i Ragde Eiendom er fornøyd med både fjorårsresultatet og dagens portefølje, i lys av et mye tøffere rentenivå. Foto: Iván Kverme

Eiendomsinvestor og milliardær Edgar Haugen er eneeier av Ragde Eiendom, som driver med utleie og forvaltning, samt kjøp og salg av både bolig- og næringseiendom. Konsernet omfatter i underkant av 400 selskaper og datterselskaper, og har en portefølje på om lag 2 millioner kvadratmeter næringseiendom rundt om i landet. Selskapet eier også noen eiendommer på kontinentet.

Konsernregnskapet for fjoråret viser at selskapets ordinære resultat før skatt er ned fra 1,16 milliarder, til 390 millioner. Det tilsvarer en nedgang på 66 prosent.

Kraftig økte rentekostnader

Rentekostnadene har eksempelvis mer enn doblet seg, fra 411 millioner i 2022 til 960 millioner i fjor.

– I lys av de økte rentekostnadene er vi godt fornøyde med resultatet, sier Haugen til Finansavisen.

Driftsinntektene utgjorde i fjor 2,33 milliarder, hvilket er en nedgang fra 2,52 milliarder fra året før.

Haugen spår et enda bedre resultat for inneværende år, og sier selskapet er komfortable med dagens portefølje.

Ragde Eiendom 

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 2.338 2.526
Driftsresultat 1.321 1.537
Resultat før skatt 390 1.162
Årsresultat 273 955

Ragde Eiendom

Selskapet kan sies å være relativt aktive hva gjelder kjøp og salg, og eier noen eiendommer over lang tid, mens andre skifter hender hyppigere.

«Svært høy aktivitet over 25 år har gitt oss bred erfaring. Selskapet har derfor ofte en klar oppfatning av eiendommers markedsverdi, og deres potensial på kort og lang sikt», fremheves det i årsberetningen.

Ved eiendomskjøp hvor lang horisont er målet, ønskes det primært eiendommer med robust kontantstrøm, hvor riktig leietager er viktig, samt at både beliggenhet og bygningskarakter vektlegges i stor grad.

– Vi liker cash flow-eiendommer, og er veldig opptatt av det. Det er spesielt viktig i dagens økonomiske klima, forklarer Haugen.

Konsernets årlige leieinntekter lå ved årsskiftet på 2,31 milliarder kroner.

Altetende

«Tunge utviklingseiendommer eller eiendom der kontantstrømmen ligger frem i tid, er normalt utenfor vårt hovedfokus. Investeringsstrategien tillater selskapet å erverve eiendom uten geografisk begrensning. Forutsetningen er at vi forstår det lokale markedet», skriver Haugen i rapporten.

– Ønsker dere å kjøpe og eie eiendommer i noen konkrete, geografiske områder fremfor andre?

– Nei, vi er altetende. Vi har eiendommer spredt over hele landet, og er mer opptatt av om dealen er god enn i hvilken by den befinner seg i.

Hva gjelder konsernets bokførte egenkapital, økte den fra 6,28 milliarder, til 6,58 milliarder.

Der Haugen i 2022 bevilget seg ut utbytte på hele 300 millioner, ble det i fjor ikke tatt ut noe som helst.

– Jeg har så det holder til å betale formueskatten og lignende fremover, da jeg har tatt en del utbytte tidligere. Dermed kommer jeg ikke til å ta ut noe i år heller, forklarer Haugen.

– Fra 97 til 100 prosent næring

Eiendommene blir verdivurdert til 36,4 milliarder, hvilket tilsvarer en liten nedgang fra 37 milliarder fra året før.

Den verdijusterte egenkapitalen beløper seg til 18 milliarder, ned fra 18,9 milliarder i 2022.

Ragde Eiendom kjøpte ti og solgte to næringseiendommer i fjor.

I juli ble det for øvrig kjent at Haugen har bestemt seg for å kvitte seg med 300 leiligheter i Bergen, da utleie av boliger ikke lenger er lønnsomt grunnet et høyt rente- og skattetrykk.

– Pr. i dag består porteføljen vår av rundt 97 prosent næring. Planen er at vi skal selge ut noen utleieboliger i Bergen, Oslo og Lillestrøm, slik at andelen næringseiendom vil ligge på nesten 100 prosent.

– Det er ikke butikk å drive med utleieboliger lenger. Myndighetene virker å ha et mål om at ingen skal tjene penger på utleie. Jeg mener at man trenger et fungerende leiemarked, men de vil ikke høre, sukker eiendomsbaronen.

Tidsskriftet Kapital anslo i fjor Haugens formue til å ligge på solide 18 milliarder, hvilket gjør ham til landets 13. rikeste.

Næringseiendom

Informasjon om bruk av AI