<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker: For stor rabatt i John Fredriksen-favoritt

Arctic-analytiker tror nedskrivningenes tid i eiendomsselskapene er tilbakelagt. Han har mest tro på en John Fredriksen-favoritt.

Publisert 25. nov.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 551 ord
Article lead
lead
Tungt inne: John Fredriksen sitter på 11 prosent av aksjene i det svenske eiendomsselskapet Fabege, som er Arctic-analytiker Michael Johanssons favoritt. Foto: Thomas Bjørnflaten
Tungt inne: John Fredriksen sitter på 11 prosent av aksjene i det svenske eiendomsselskapet Fabege, som er Arctic-analytiker Michael Johanssons favoritt. Foto: Thomas Bjørnflaten

– Nedskrivninger er et tilbakelagt stadium i svært stor grad, tror jeg. Naturligvis kan det være segmenter eller regioner som kan være unntak, men generelt tror vi at transaksjonsmarkedet i Norden kommer i gang for alvor i første halvår i 2025. Da vil man se at de bokførte verdiene bekreftes, sier analytiker i Arctic Securities, Michael Johansson.   

– Skal man dypdykke i dette, kan det hende at det som omsettes er de beste eiendommene. Det kan bety at de dårligere eiendommene som selskapene eier, har et nedskrivningsbehov, men det tror jeg ikke vi vil se i rapporterte tall fra selskapene, sier han.

Av aksjeanbefalinger har han bare ett norsk selskap, Public Property Invest.

– For høy rabatt: Michael Johansson, Arctic Securities. Foto: Arctic

– Grunnen er at Arctic tilrettela for børsnoteringen, men jeg kommer trolig til å analysere flere norske etter hvert. Entra er naturlig å se på, men når Castellum og Balder eier henholdsvis 33 og 27,5 prosent av aksjene, er ikke den frie flyten så stor, sier han.

John Fredriksen-favoritt

Favoritten hans er det svenske kontoreiendomsselskapet Fabege. Dette har en konsentrert portefølje i Stockholm, og her er John Fredriksen inne med 11 prosent gjennom sitt investeringsselskap Geveran.

– Det er en substansrabatt i aksjen på 43 prosent. Det tror vi er for mye, sier han.

Hans kursmål i Fabege er på 125 svenske kroner, en oppside på 49 prosent fra analysen 18. november.

Han mener at også KMC-fusjonspartneren Logistea er attraktiv.

– De vil vokse og kommer til å være svært oppkjøps- og fusjonsaktive, så det kan bli interessant å følge med på videre, sier han.

Logistea ser han 46 prosent oppside i, mens PPI har han et kursmål på 23 kroner på, 5,60 kroner over sluttkurs 19. november.

Thon topper

Det største eiendomsselskapet på Oslo Børs, Entra, har lagt på seg 10 prosent det siste året, med en børskurs 18. november på 110,80 kroner. Oppgangen var langt kraftigere frem til 1. oktober. Da ble aksjen handlet på nær 140 kroner på det høyeste, før langrenten og utsatte rentekutt tok oppturen.

Det siste året har Olav Thon Eiendomsselskap-aksjen gått kraftig med en oppgang på hele 35 prosent, og fikk ingen stor knekk etter rentesmellen i oktober. Det skiller cirka 10 kroner fra toppnoteringen i oktober til sluttkursen 18. november på 222 kroner.

Kjøpesenteropptur: Storo Storsenter i Oslo eies av Olav Thon Eiendomsselskap, og aksjen har fått seg en skikkelig opptur i år. Foto: Gard Setsaas

Den mindre Thon-konkurrenten Aurora Eiendom har svært lav aksjelikviditet, med mange dager uten omsetning. På ett år er aksjen opp 5 prosent, mens et lyspunkt er at Eiendomsspar og bjellesau Christian Ringnes har kjøpt seg opp og blitt selskapets største aksjonær med 20 prosent. Nest størst er Johan Johannson.

Sprikende entreprenører

Veidekke-aksjen har hatt en oppgang på drøyt 30 prosent, mens konkurrenten AF Gruppen ligger 11 prosentpoeng bak med 19 prosent.

Kurshavari: Konsernsjef Anders Gustafsson, NRC Group. Foto: Iván Kverme

Den hardt økonomisk pressede infrastrukturentreprenøren NRC har falt 70 prosent det siste året til 3,60 kroner. Og mellom der har det vært en kriseemisjon på 2,50 kroner, som fikk hard medfart fra aksjonærgruppen etter at ikke alle eksisterende aksjonærer fikk kjøpt eller tilbud om å kjøpe.

Boligbyggeren Selvaag Bolig har fått det trege byggemarkedet i fanget, men aksjen er opp 10 prosent siste tolv måneder.