<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frontline-rally etter eksplosjon

Oljefyring på børsen. Lakseaksjer ser rødt.

  Publisert 13. juni 2019 kl. 13.18
  Oppdatert 13. juni 2019 klokken 18.26
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 645 ord
  Frontline Handout

  Etter en negativ åpning, har Oslo Børs karret seg i pluss torsdag ettermiddag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 860,41, etter en oppgang på 0,07 prosent. Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2.128 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av børsfall i USA i går og røde børser i Asia tidligere i dag.Toneangivende Europa-børser har også snudd opp.Britiske FTSE 100 stiger 0,2 prosent, tyske DAX 0,5 prosent og franske CAC 40 0,1 prosent.Futureshandelen peker mot oppgang fra start på Wall Street torsdag.Fyrer opp oljeprisenOljeprisene har også gjort en helomvending og stiger markant etter gårsdagens fall trigget av uventet lagerbygging i USA .Brent august-olje stiger 3,3 prosent til 61,92 dollar fatet, som er opp fra rundt 61 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen trekker opp 2,8 prosent til 52,58 dollar fatet.Helomvendingen henger naturligvis sammen med angrepet på to oljetankere, blant dem Frontline-skipet Front Altair , ved det kritiske Hormuz-stredet utenfor Iran.20 prosent av verdens oljeforbruk passerer gjennom stredet.- Dette kan være katalysatoren som tar oljen ut av bear-markedet den har vært inne i de siste ukene. Markedene har fokusert på stigende USA-lagre og handelskriger som truer etterspørselen, samtidig som trusler på tilbudssiden har blitt oversett, sier analysesjef Nitesh Shah hos forvalteren WisdomTree til Reuters.Oljeaksjer i sigetOljeprisrallyet løfter oljeaksjene på Oslo Børs.Equinor stiger 0,5 prosent til 169,35 kroner, Aker BP 0,9 prosent til 226,20 kroner og DNO 1,8 prosent til 15,24 kroner.Oljeservice klatrer også, deriblant Subsea 7, som stiger 1,5 prosent til 99,80 kroner etter å ha blitt tildelt den siste, store Johan Sverdrup-kontrakten .I seismikk stiger PGS 3,8 prosent til 16,23 kroner, mens TGS trekker opp 2,3 prosent til 226,60 kroner.Flere shippingaksjer har skutt fart, for eksempel legger gassrederiene Avance Gas og BW LPG på seg hhv. 6,3 prosent til 23,70 kroner og 5,6 prosent til 41,64 kroner.Frontline-rallyFrontline markerer seg med en oppgang på friske 8,7 prosent til 68,90 kroner, til tross for angrepet på et av sine skip.Pareto-analytiker Eirik Haavaldsen påpeker overfor TDN Direkt at angrepet kan sende krigsrisikopremien kraftig opp, og at alt må geleides og følges av marinefartøy.Et resultat av det kan bli at den effektive flåten reduseres.- Det kan være bra på et tidspunkt hvor markedet trenger det, fordi det er fryktelig tungt. Man spekulerer i at dette kan gi høyere tankrater, sier han til nyhetsbyrået.Ifølge Sjøfartsdirektoratet skal tre detonasjoner ha funnet sted på Front Altair etter angrepet, men mannskapet skal ha kommet seg unna i et forbipasserende skip, og være uskadd.Elkem-smellPå den negative siden sliter Nel stadig i motvind, og faller torsdag 2,1 prosent til 5,02 kroner på høyest volum så langt.Lakseaksjene utmerker seg også negativt.Grieg Seafood faller 3,2 prosent til 123,20 kroner, SalMar 3,0 prosent til 356,70 kroner og Mowi 1,7 prosent til 203,40 kroner.Men ingen faller mer enn Elkem, som dundrer ned 14,12 prosent til 22,44 kroner etter å skuffet markedet med et resultatvarsel.Elkem fikk et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 852 millioner kroner i 1. kvartal, men venter at dette vil skrumpe inn med rundt 25 prosent i 2. kvartal.USA-tollen på kinesisk import har ifølge selskapet rammet silikonmarkedet hardt.«Grønn» oppgangNærmest Elkem på taperlisten finner vi Merkur Market-noterte Sino Agro Food på minus 11,2 prosent til 1,70 kroner.Vi tar også med Awilco Drilling på minus 7,3 prosent til 26,70 kroner, mens en annen Merkur Market-aksje, Zwipe, trekker ned 6,1 prosent til 17 kroner.Lakseduoen Scottish Salmon og Norway Royal Salmon følger resten av sektoren ned, og faller hhv. 4,0 prosent til 21,80 kroner og 4,7 prosent til 188,70 kroner.I andre enden stiger bare én aksje mer enn nevnte Frontline.Det dreier seg nærmere bestemt om poLight, som smeller til med en oppgang på 27,7 prosent til 12 kroner.Foruten nevnte shippingaksjer som Avance Gas og BW LPG finner vi Siem Offshore høyt oppe, med 8,6 prosent oppgang til 1,64 kroner.Den «grønne» aksjen Scanship Holding, som er børsens sprekeste aksje hittil i år, stiger 5,9 prosent til 14,40 kroner. 2019-oppgangen er nå 216 prosent.