<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene roer seg ned

Boligprisene steg ifølge Eiendom Norge 0,3 prosent nominelt og var sesongjustert uendret i april. Mars-veksten var på én prosent.

Publisert 4. mai 2022
Oppdatert 4. mai 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 606 ord
Article lead
lead
ROER SEG: Veksten i boligprisene avtar, og i Oslo var de ned i april. Foto: Iván Kverme
ROER SEG: Veksten i boligprisene avtar, og i Oslo var de ned i april. Foto: Iván Kverme

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg 0,3 prosent nominelt i april. Sesongjustert var prisene uendret.

Etter mars-veksten på friske 1 prosent så DNB Markets for seg 0,5 prosent sesongjustert vekst i april. Handelsbanken la seg på mer beskjedne 0,2 prosent.

Boligprisene er nå 6,2 prosent høyere enn for ett år siden, og gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4,48 millioner kroner ved utgangen av måneden.

– Tegn til at det flater ut

– Det er nå tegn til at boligprisveksten flater ut, selv om den underliggende prisveksten fremdeles er sterk på Østlandet, i Agder og Rogaland, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen i en pressemelding.

Sterkest sesongjustert april-vekst hadde Follo med 0,8 prosent, mens Hamar/Stange var svakest med 0,7 prosent nedgang.

Sterkest 12-månedersvekst hadde Bodø/Fauske med 11,6 prosent, foran Tønsberg/Færder på 10,8 prosent.

I Oslo falt prisene 0,1 prosent nominelt i april, men steg 0,5 prosent sesongjustert. Et svakt fjorår gir hovedstaden landets svakeste 12-månedersvekst med 4,6 prosent oppgang.

Påsken dempet salget

I april ble 7.707 boliger solgt i Norge, 18,8 prosent færre enn i samme måned i fjor. Hittil i år er antall solgte boliger 28.383, 15,2 prosent færre enn i samme periode i fjor.

8.399 boliger ble lagt ut for salg i Norge i løpet av måneden, 23,8 prosent færre enn i april i fjor. Så langt i år er 30.960 boliger lagt ut for salg, 11,9 prosent færre enn i samme periode i 2021.

– Påsken falt i år i begynnelsen av april og dette påvirket både salg og antall nye boliger på markedet. Så langt i år er det solgt og lagt ut betydelig færre boliger enn ikke bare i 2021, men også før pandemien. Nedgangen i volum er gjeldende i nesten alle områder i Norge, men er særlig stor på Østlandet, fortsetter direktøren.

Under forventning

Det tok i gjennomsnitt 29 dager å selge en bolig i mars, ned fra 30 dager i mars. Kortest salgstid hadde Bergen og Bodø/Fauske med 15 dager, mens den var lengst i Tromsø med 39 dager.

– Salgstiden har gått betydelig ned i mange områder i Norge, og spesielt i Bergen, Bodø og Oslo går det nå svært raskt å selge en bolig, sier Lauridsen.

Flate sesongjusterte priser var altså svakere enn både Handelsbanken og DNB Markets hadde sett for seg i april. 

«Det synes å være en bred oppfatning at den ekstraordinære veksten i første kvartal har vært drevet av endringene i avhendingsloven, som særlig slo ut i januar. Men tilbudssiden har trukket mer opp gjennom både februar og mars, og markedet ser da mindre stramt ut igjen», skrev Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i onsdagens morgenrapport. 

Øyner rentebrems

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets pekte på det samme i sin morgenrapport, og tror prisveksten stopper opp utover året, først og fremst som følge av renteøkninger.

Eiendom Norge-direktør Lauridsen minnet på presentasjonen av april-statistikken også om pengepolitikkens betydning for boligprisene.

– Rentebanen Norge Bank publiserte i mars indikerer en rente på 2,5 prosent innen utgangen av 2023, noe som vil dempe boligprisutviklingen fremover. Det store spørsmålet er om ikke rentebanen må økes ytterligere for å møte den stigende inflasjonen både i Norge og internasjonalt. I så vil vi trolig se en enda mer moderat utvikling i boligprisene fremover, sa han.

OBOS-moderasjon

For et par uker siden tegnet Kent Victor Syverstad, adm. direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus, bildet av et marked med langt færre på visninger og flere som må prise ned boligene sine.

OBOS-tallene som ble sluppet mandag ga også støtte til at boligprisene modererte seg i april.

– Det er både ventet og positivt at prisveksten roer seg etter de kraftige hoppene vi så i starten av året, sa sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en kommentar.