<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forlenger gruvedriften på Svalbard

Skyhøye kullpriser og økt etterspørsel har ført til at Store Norske forlenger driften av Gruve 7 til sommeren 2025.

Publisert 2. sep. 2022 kl. 10.10
Oppdatert 2. sep. 2022 klokken 10.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 307 ord
UTSETTER: Krigen i Ukraina og verdenssituasjonen ellers gjør at Store Norske har valgt å utsette stengingen av Norges siste kullgruve. Bloomberg

Gruve 7 på Svalbard, som er Norges eneste kullgruve, skulle egentlig legges ned høsten 2023. Men den spesielle verdenssituasjonen gjør at Store Norske har valgt å utsette stengingen.

– Årsaken (til nedleggingen, journ. anm) var at formålet med driften er å levere kull til energiverket, og at markedet tidligere var slik at det ikke var potensiale for lønnsom drift. Det er imidlertid annerledes slik situasjonen er nå, sier Anette Malm Justad, styreleder i Store Norske i en pressemelding.

NRK omtalte saken først.

Avtale med tysk industriselskap

Store Norske har kommet til enighet med det tyske selskapet Clariant om å fortsette å levere kull til industriproduksjon frem til sommeren 2025. Clariant har kjøpt kull fra Gruve 7 i 40 år, opplyser Store Norske.

Med bakgrunn i dagens markedssituasjon for kull ønsker de å sikre seg tilgang i tiden fremover. Dette er en god løsning for begge parter, sier adm. direktør i Store Norske, Jan Morten Ertsaas.

– Vi får tatt ut de tilgjengelige kullreservene i Gruve 7 og er sikret god lønnsomhet med lav markedsrisiko gjennom denne avtalen med en kunde vi har hatt et langvarig profesjonelt samarbeide med. For vår del gir det oss noe lengre tid til en krevende og nødvendig omstilling av selskapet. Ikke minst er det gledelig for våre ansatte i Gruve 7 som får mer forutsigbarhet og kan stå lengre i jobb, sier Ertsaas.

40 personer i jobb

Krigen i Ukriana har ført til at kullprisen har nær doblet seg. Et tonn kull selges fredag for 427 dollar. Til sammenligning kostet et tonn kull 221 dollar 1. februar 2022.

Gruve 7 ligger i Adventsdalen, ca 15 kilometer sørøst for Longyearbyen. Gruven har vært i drift i over 50 år, og det jobber nå rundt 40 ansatte der.

Kullet fra gruven forsyner både Longyearbyen med kraft, og sendes til industriell produksjon i Europa.