<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Problematiserer norsk hyttebruk

Fritidsboliger som brukes lite er et stadig større miljøproblem. De fleste av de i alt 445 500 hyttene i Norge står ubrukt mer enn 300 dager av et normalår.

Publisert 19. des. 2022 kl. 10.58
Oppdatert 19. des. 2022 klokken 11.06
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
LITE BRUKT: Norske hytteiere bruker hyttene på en lite bærekraftig måte, mener hytteutleiefirma. FOTO: Berge Sag

Hytteutleieselskapet Landfolk har leid statistikkselskapet Infact til å undersøke bruken av norske hytter. I en pressemelding sier Johanne Amalie Rosness, at norske hytter blir brukt svært lite.

– Totalt er det over 445 500 hytter og fritidsboliger i Norge, som er et stort antall sett i forhold til folketallet. Undersøkelsen viser at mange hytteeiere bruker hyttene sine svært lite. Med svarene i undersøkelsen som underlag kan vi anslå at over 130 millioner årlige hyttedøgn ikke benyttes, sier Rosness.

1 av 10 bruker hytta mindre enn én uke og 67,7 prosent av personer i husstander som eier hytter, sier at de bruker hytta mindre enn åtte uker i året. Så mange som åtte prosent bruker hytta mindre enn én uke i året.

MILJØPROBLEM: Johanne Amalie Rosness mener nordmenns lave grad av hyttebruk er et problem for miljøet og lite bærekraftig. FOTO:Landfolk

Lite bærekraftig

Ut fra undersøkelsen kommer det fram at 7 av 10 hytteeiere oppgir at hytta står tom mer enn 300 dager i året.

– Det er oppsiktsvekkende at så mange hytter står ubesøkt over tid, og at de brukes så lite. Dagens situasjon er svært lite bærekraftig, sier Rosness.

I undersøkelsen ble det spurt om hytteeierne benytter hytta så mye som de selv skulle ønske.

48,2 prosent, altså halvparten av hytteeierne, svarer at de ikke benytter hytta nok.

Ifølge SSB, er det i dag registrert 445 500+ hytter i Norge. Antallet hytter har vokst med 8,6 prosent de siste 10 årene.