<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ferd-selskap stanser virksomhet i Russland og Ukraina

Ferd-dominerte Elopak erklærer «force majeure» som følge av krigen i Ukraina. Nå vil ikke selskapet levere produkter til ukrainske og russiske kunder som avtalt.

Publisert 3. mars 2022 kl. 08.53
Oppdatert 3. mars 2022 klokken 13.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 230 ord
STANSER DRIFT: Elopak, som lager emballasje blant annet til drikkekartonger, erklærer «force majeure» som følge av Ukrainia-krigen. Her Johan H. Andresen, som er desidert største eier i selskapet gjennom Ferd. Foto: Iván Kverme

 

«Som følge av den eskalerende situasjonen i både Ukraina og Russland, finner Elopak det vanskelig å fortsette forretningsdriften i både St. Petersburg og Fastiv», heter det i en melding torsdag.

Som et resultat erklærer emballasjeprodusenten «force majeure» og vil dermed ikke kunne levere produkter til ukrainske eller russiske kunder i henhold til avtalen.

En «force majeure» beskriver særlige omstendigheter som er utenfor menneskelig kontroll og som det derfor på forhånd er klart at man ikke kan avverge, som for eksempel en krig.

Selskapet, som Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd eier vel 58,4 prosent av, vil for øyeblikket ikke si for mye.

– Vi evaluerer situasjonen og vil komme tilbake med en oppdatering på fredag, sier markedsføringsdirektør Patrick Verhelst til Finansavisen.

Inntektsbortfall

Elopak omsatte for 73 og 11 millioner euro i henholdsvis Russland og Ukraina i fjor, og i børsmeldingen gjentas det at det vil komme tilbake med en oppdatering innen slutten av uken.

Ifølge fjerdekvartalsrapporten hadde Elopak en totalomsetning på 940,2 millioner euro i 2021. Omsetningen i Russland og Ukraina utgjorde dermed snaut 8,9 prosent av inntektene i fjor.

Selskapet har 336 ansatte totalt i Ukraina og Russland, og er særlig bekymret for deres ansatte i den ukrainske hovedstaden Kyiv og Fastiv, som ligger drøyt 6 mil sørvest for hovedstaden.

DNB Markets, som har et kursmål på 22 kroner og en hold-anbefaling, har tidligere fremhevet at inntektene i Russland og Ukraina kan bli påvirket av den pågående konflikten.