HP Malmø Holding, et selskap i hotellkongen Petter Stordalens Strawberry-konsern, har havnet i en skattekrangel med myndighetene.
Det var i desember 2015 hotellkonsernet gjennom Strawberry Properties sikret seg holdingselskapet, etter å ha blitt kontaktet av et hardt økonomisk presset Otium, med Tore Lie og Ketil Petterson i spissen. Bakgrunnen for kjøpet var å sikre seg datterdatterselskapet Oscar Malmø 28.
Dette selskapet eier en eiendom i Malmø som Stordalen hadde hotellplaner for.
– Unødvendig
Skatteetaten synes Strawberry-konsernets kjøp av HP Malmø Holding var en unødvendig omvei for å skaffe seg selve eiendommen, og konkluderte med at den egentlige grunnen var å spare skatt.
I skattevedtak fra 2019 ble det gjort endringer i inntektsårene 2015-2018, som førte til at skattefradrag på totalt 321 millioner kroner ble fjernet. Staten viste til at det var grunnlag for gjennomskjæring etter den såkalte ulovfestede omgåelsesnormen.
Bakgrunn
HP Malmø Holding har protestert på vedtaket, men etter en rettssak i Oslo tingrett på nyåret er det nå klart at staten har fått fullt medhold.
«Retten har vurdert kjøpet som en unødvendig og skattemessig motivert metode for å nå det reelle målet med transaksjonen, nemlig å skaffe seg eiendommen Malmø Oscar 28», heter det i dommen.
Det vises til at HP Malmø Holding ved kjøpstidspunktet satt på en rentebytteavtale med latent tap på 191 millioner, fremførbart overskudd på 60 millioner kroner og et latent underskudd på 59 millioner kroner.
I årene etter benyttet Strawberry-konsernet dette ved å avgi konsernbidrag på 44 millioner kroner i 2015, 184 millioner kroner i 2016 og 79 millioner kroner i 2017.
Flere dårlige nyheter
Dommen kommer på toppen av flere dårlige nyheter for Stordalen. Han har tilnærmet hele formuen plassert i hotellkjeden Nordic Choice, Hurtigruten og reiselivsoperatøren Ving og har tapt stort på coronapandemien. I fjor nedjusterte Kapital nettoformuen hans fra 26 til 16 milliarder kroner.
Tidligere i mars ble det også kjent at Stordalen ikke får en krone i pandemiforsikring. Selv mener Stordalen at forsikringsselskapet bør dekke rundt 1 milliard kroner, men det fikk han ikke gehør for i Oslo tingrett. I stedet ble han dømt til å betale motparten 1,2 millioner kroner i saksomkostninger. Dommen er anket.
– Opparbeidet av Otium
I skattetvisten har Oslo tingrett lagt vekt på at rentebytteavtalen, det latente underskuddet og det fremførbare underskuddet i holdingselskapet la til rette for en nominell skattebesparelse på over 80 millioner i skatt, sammenlignet med å kjøpe eiendomsselskapet direkte.
Oslo tingrett påpeker også at Strawberry-konsernet har benyttet seg av en skattefordel som var opparbeidet av Otium-konsernet. Otium hadde imidlertid ikke muligheten til å selv gi konsernbidrag ettersom de underliggende selskapene var svenske.
«Med dette som bakgrunn mener retten at Strawberry Properties' tilegnelse og utnyttelse av skatteposisjonene sto i åpenbar motstrid til formålet med reglene om fremføring av underskudd og fradragsrett for tap», heter det i dommen.
Anker
Selv anførte Stordalens selskap at kjøpet av holdingselskapet ikke var et unødvendig mellomledd. Selskapet mener at HP Malmø Holding og dets datter- og datterdatterselskap med tilhørende eiendom utgjorde en «naturlig helhet», og at kjøpet derfor burde vurderes under ett.
I rette poengterte også Stordalen-selskapet at man må kunne innrette seg slik at skatten blir lavest mulig, så sant kjøpet ikke fremstår forretningsmessig unaturlig.
Strawberrys finansdirektør, Mads Breder Koch, bekrefter til Finansavisen at saken skal ankes.
– Når man leser dommen er det uklart om tingrettens konklusjon er et utslag av uriktig rettsanvendelse eller bevisvurdering. Vi mener uansett at tingrettens konklusjon er helt feil, da den bygger på forutsetningen om at skattytere, ved valget mellom to forretningsmessige alternativer ikke bare må velge det alternativet som gir mest skatt, men også ta initiativ til et slikt alternativ. I vår sak; ta initiativ til å kjøpe et annet salgsobjekt enn det vi ble tilbudt. Saken blir definitivt anket.
Solgte kort tid etter
Ifølge dommen var Strawberry-konsernet interessert i den svenske eiendommen, ikke bare for å åpne hotell, men også for å hindre konkurrenten Scandic i å etablere seg i Malmø-markedet. Noen måneder før Stordalen ble kontaktet, hadde Otium forhandlet frem en 20-års leieavtale med Scandic-kjeden. Denne avtalen trakk imidlertid kjeden seg fra.
Prisen på eiendommen var satt til 208 millioner svenske kroner. Ved overtagelsen ble den negative rentebytteavtalen trukket i fra og Otiums gjeld til HP Malmø Holding ble overtatt av Strawberry Properties. Kontantdelen ble dermed satt til 2 millioner kroner.
Stordalens plan med eiendommen var å bygge om eiendommen som da var et kontorbygg, til et hotell med 200 rom. Men i stedet snudde Stordalen seg rundt og solgte bygget til Skandia Fastigheter noen måneder senere, ifølge Kapital.