<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian bestrider gigantgebyr – vil ta saken til retten

Publisert 16. des. 2022 kl. 08.06
Oppdatert 16. des. 2022 klokken 08.43
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 207 ord
Foto: Iván Kverme

 

Norwegian bestrider nå klimagebyret på nær 400 millioner kroner, ilagt for å ikke ha overholdt sine kvoteforpliktelser tilbake i 2020, opplyses det i en børsmelding.

Det ble for første gang meldt om milliongebyret i slutten av juni 2021, og flyselskapet har siden klaget på vedtaket.

Klima- og miljødepartementet har imidlertid nå slått fast at Norwegian er gebyrpliktig, og flyselskapet vil nå derfor ta saken til retten. Selskapet vil også søke om midlertidig utsettelse av gebyret frem til saken er avgjort.

Bakgrunnen for at Norwegian bestrider gigantgebyret er at flyselskapet i den samme perioden var under rekonstruksjon, og dermed ikke hadde mulighet til å dekke kravene.

Da Norwegian ble informert om gebyret i 2021, var den norske rekonstruktøren Håvard Wiker i dialog med både Miljødirektoratet og Siviladvokaten. 

Norwegian skriver i dagens melding at det i denne dialogen ble det avklart at Norwegian var under gjenoppbygging og ikke var i stand til å oppfylle sine EU ETS-forpliktelser, og at det kan medføre straffansvar. 

I den parallelle irske prosessen valgte irske miljømyndigheter å ikke pålegge Norwegians irske datterselskap, Norwegian Air International Limited, gebyrer, til tross for at de ikke oppfylte sine EU ETS-forpliktelser for 2020.

– Vi ser frem til en ryddig og ordentlig avklaring av denne problemstillingen i retten, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen i en kommentar.