<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gruveselskap vil fly russiske charterfly mellom Moskva og Svalbard

Det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol ønsker å bytte mannskap i gruvene og fly opp turister til Longyearbyen, skriver Svalbardposten.

Publisert 19. okt. 2022 kl. 14.52
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 165 ord
SVALBARD: Lenin-statuen skuer utover den russiske gruvebyen Pyramiden som ble forlatt i 1998. På 80-tallet bodde det over 1.000 personer i gruvebyen, som ble grunnlagt av Sverige i 1910 og solgt til Sovjetunionen i 1927. Foto: NTB

Nå ber selskapet om dispensasjon fra sanksjonene. Ifølge den norske sanksjonsforskriften har ikke russere lov til å føre verken fly eller droner i Norge. Dette gjelder også for Svalbard.

I et brev stilet til «Kjære herrer» ved Sysselmesteren på Svalbard, Lars Fause, og Kongeriket Norges utenriksdepartement skriver det russiske gruveselskapet at de ønsker å starte opp igjen med charterflyginger mellom Moskva og Svalbard lufthavn Longyear, melder Svalbardposten.

Direktør Ildar Neverov i Trust Arktikugol understreker at det var tiltak for å stanse spredningen av koronaviruset som gjorde at de fra mars 2020 aksepterte en pause i flygingene.

Siden har det ifølge ham vært stor slitasje på de ansatte, og det er nå et kritisk behov for å skifte ut nøkkelpersonell i Barentsburg og Pyramiden.

Sysselmester Lars Fause henviser til Utenriksdepartementet når gjelder spørsmålet om rotasjon av mannskap og charterturisme til Svalbard, og Luftfartsverket for spørsmålet om landingstillatelser.

– Utenriksdepartementet uttaler seg ikke om enkeltsøknader som er under behandling. Vi vil behandle søknader i tråd med gjeldende regelverk, opplyser UD til NTB.

(NTB)