<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

FN: Utskiping av korn fra Ukraina kan starte fredag

De første skipene med korn fra Ukraina kan seile så tidlig som fredag, sier FN, selv om detaljene om hvilken rute de skal ta ikke er avklart ennå.

Publisert 29. juli 2022 kl. 06.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 163 ord
ENDELIG: Klart for utskiping av korn fra ukrainske havner. Foto: NTB

Nødhjelpskoordinator Martin Griffiths i FN sier skipene er lastet med korn og er klar til å seile, men Ukraina og Russland jobber fortsatt med å fastsette ruten skipene skal ta over Svartehavet. FN og Tyrkia bistår i dette arbeidet.

Sist fredag kom de fire partene fram til en avtale om korneksport fra det krigsherjede landet, noe som ga håp om å avhjelpe matvarekrisen i verden.

Ukraina har lovet å lede skipene gjennom minelagte farvann, mens russerne har sagt at de skal avstå fra å angripe kornskipene og deler av infrastrukturen i Ukrainas havner.

Tyrkia og FN skal koordinere og overvåke eksporten og sørge for at skipene ikke brukes til å smugle våpen inn i krigssonen.

Når utskipingen er i gang og avtalen er iverksatt fullt ut, kan eksporten til slutt komme opp på samme nivå som før krigen, sier Griffiths. Det tilsier en eksport på fem millioner tonn korn i måneden. Tjue millioner tonn fra fjorårets avling venter fortsatt på å bli eksportert, ifølge tall fra Ukraina.

(NTB)