<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Satser 64 milliarder på nullutslipp

Australske Fortescue vil bli karbonnøytrale, og vil investere 6,2 milliarder dollar innen 2030 for å nå målet.

Publisert 20. sep. 2022 kl. 15.58
Oppdatert 20. sep. 2022 klokken 16.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
JAGER NULLUTSLIPP: Fortescue, der Andrew Forrest er styreleder. Foto: Bloomberg

Den australske gruvegiganten Fortescue Metals Group planlegger å investere 6,2 milliarder amerikanske dollar innen 2030 for å nå sitt mål om nullutslipp av drivhusgasser, skriver Financial Times.

En av verdens største jernmalmprodusenter lanserte planen i New York som en del av USA-president Joe Bidens First Movers Coalition og FN-programmet Global Compact. 

Fortescue har vært blant selskapene som har tatt mest til orde for gruve- og tungindustriens ønske om å kutte CO2-utslipp, og har etablert en egen enhet – Fortescue Future Industries (FFI) – for å investere i fornybar- og hydrogenteknologi til bruk innad i konsernet.

Gründer og styreleder Andrew Forrest mener at det å få biler og store tog over fra fossilt til hydrogen vil spare driftskostnadene ved selskapets gruver med over 800 millioner dollar årlig fra 2030.

– Veldig ansvarlig

Han hevder videre at samlede finansielle besparelser vil komme opp i 3 milliarder dollar innen 2030, og at investeringene vil tilbakebetales igjen innen 2034 hovedsakelig basert på dagens priser for fossilt drivstoff.

– Vi røyker fossilt drivstoff for 2,5 milliarder dollar ut i atmosfæren hvert år uten å ha noe igjen for det, sier Forrest til Financial Times i New York. 

Han karakteriserer investeringen på 6,2 milliarder dollar, som skjer separat fra FFI, som finansielt «veldig ansvarlig» og «konservativ.»

Investeringene som kreves for å omstille gruveindustrien er uansett gigantiske. 

Rio Tinto, som utvinner jernmalm fra Pilbara-området i Western Australia ved siden av Fortescue, uttalte i fjor at selskapet kan måtte investere 7,5 milliarder dollar for å halvere sine CO2-utslipp innen 2030.