<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppdrettsselskap gjør oppkjøp for å begrense klimaavtrykket

Eide Fjordbruk kjøper Norsk Marin Fisk for 128 millioner kroner. 

Publisert 11. des. 2020 kl. 13.06
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 218 ord
– VIKTIG INVESTERING: SIer Sondre Eide (t.h.), daglig leder i Eide Fjordbruk. Til venstre Erlend Eide, bror og teknisk sjef i samme bedrift. Foto: Anders Horntvedt

Lakseselskapet Eide Fjordbruk er blitt enige styret i Norsk Marin Fisk om å kjøpe 90 prosent av selskapet for 6 kroner pr. aksje. Det ville gitt en totalt sum på 127,8 prosent ved kjøp av 100 av aksjene. Aksjonærene som ennå ikke har sluttet seg til avtalen vil bli tilbudt samme pris. 

– Dette er en viktig og strategisk investering som forbedrer vår posisjon som en framtidsrettet matprodusent av laks innen bærekraft, teknologi og kvalitet, sier daglig leder Sondre Eide i Eide Fjordbruk i en pressemelding.

Vil redusere klimaavtrykket

Med på kjøpet følger datterselskapet til Norsk Marin Fisk, Nordfjord Forsøksstasjon, som sitter på en forsknings- og utviklingskonsesjon (FOU) for laks- og ørretoppdrett. Ifølge Eide er 95 prosent av klimautslippene ved lakseproduksjon knyttet til fôret, ifølge kyst.no.

– Vi har stor tro på at klimaavtrykket fra fôr og fôrråvarer kan reduseres kraftig framover, sier Eide. 

Med det seneste oppkjøpet øker Eide Fjordbruk produksjonskapasiteten med 12 prosent, fra tidligere 13.000 tonn laks, skriver ilaks

Norsk Marin Fisk ble grunnlagt i 2004 og driver med oppdrett av fisk og tilhørende virksomheter, gjennom datterselskapene Nordfjord Torsk og Nordfjord Forsøksstasjon. Fiskekonsernet har 10 ansatte og omsatte for 39 millioner kroner i fjor.  

Eide Fjordbruk er et familieeide oppdrettsselskap, som har hovedkontor i Bjørnafjorden kommune. I 2019 hadde familiebedriften 46 ansatte, og omsatte for 820 millioner kroner.