<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Risikerer å gå tomme for iPhoner til jul

Fabrikktrøbbel i Kina kan koste Apple 6 millioner iPhoner i år.

Publisert 28. nov. 2022
Oppdatert 28. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 320 ord
TRØBBEL: iPhone 14 ble lansert i høst. Pro- og Max-modellene er de mest etterspurte, men der blir det nå leveringsproblemer. Bloomberg

Apple får produsert 6 millioner færre iPhoner i år enn planlagt på grunn av uroen ved Foxconns gigantfabrikk.

Det opplyser en ikke-navngitt kilde til Bloomberg. Produksjonsproblemene skal først og fremst gjelde den nyeste Pro-modellen, som er den mest kostbare – og den mest etterspurte.

I ukevis har det vært demonstrasjoner og opprør ved fabrikken, som ligger i Zhengzhou i Kina. Det jobber om lag 200.000 ansatte på fabrikken, som er verdens største produsent av iPhoner.

Isolert etter coronautbrudd

Estimatet for tapet kan endre seg, ifølge kilden. Alt er avhengig av hvor fort Foxconn, det taiwanske selskapet som driver fabrikken, kan få folk tilbake ved samlebåndene.

Et coronautbrudd i regionen i slutten av oktober førte Foxconn valgte å isolere sine ansatte, slik at de ble nødt til å bo på arbeidsplassen uten kontakt med omverdenen. 

Mange ansatte ble deretter sett løpende bort fra fabrikken, i frykt for å bli plukket opp og sendt til isolasjon. For å dekke tapet i antallet ansatte skal Foxconn ha rekruttert nye og gitt lovnader om generøs timelønn og bonuser, som ikke skal ha blitt innfridd.

– De setter oss i karantene, men gir oss ikke mat, sa en ansatt under en direktesending fra en demonstrasjon.

Kan påvirke julesesongen

Hvis nedstengingene og demonstrasjonene vedvarer, kan produksjonen bli enda mer satt tilbake, ifølge kilden. Likevel er planen å øke produksjonen for neste år, og hente inn igjen de 6 millioner telefonene som skulle blitt produsert i år.

Produksjonsproblemene kommer på et ubeleilig tidspunkt for techgiganten, som er avhengig av å kunne selge telefoner inn mot julesesongen.

– Det viser at alle, selv Apple, er mottakelige for forsyningskjedebegrensninger i Kina på grunn av covid, sier strateg Anshel Sag hos Moor Insights & Strategy ifølge Bloomberg.

Apple varslet tidligere i november at problemene ved Foxconn-fabrikken ville føre til redusert produksjon av iPhoner og et svakere resultat for årets siste kvartal.