Ordkrigen mellom USA og Kina fikk ny næring da president Joe Biden tirsdag brukte ordet «diktator» i sin beskrivelse av Kinas president Xi Jinping. Uttalelsen falt under et California-arrangement satt opp for å samle inn midler til den forestående presidentvalgkampen.
Biden tok opp den kinesiske ballongen som ble skutt ned av det amerikanske forsvaret i februar utenfor kysten av Sør-Carolina, og antydet at Xi ble tatt på sengen av hendelsen.
– En stor flause
– Og grunnen til at Xi Jinping ble veldig opprørt da vi skjøt ned ballongen med to kassebiler fulle av spionutstyr var at han ikke visste at den var der, sa den amerikanske presidenten ifølge Reuters samt flere andre internasjonale medier.
– Det er dette som er en stor flause for diktatorer, når de ikke vet hva som har skjedd, la han til.
Kina har tidligere fastholdt at ballongen som ble skutt ned var en værballong på avveie, og reagerte med å sparke sjefen for værtjenesten.
Uttalelsene fra Biden kom dagen etter at utenriksminister Antony Blinken besøkte Beijing i et forsøk på å stabilisere det bilaterale forholdet Kina hevder er på sitt mest anstrengte siden formelle bånd mellom de to stormaktene ble opprettet. Blinken og Xi ble ikke enige om noe banebrytende på mandagens møte, men begge parter vil fortsette det diplomatiske arbeidet.
– Ekstremt absurd
Slik sett kom president Bidens seneste uttalelser overraskende på, og reaksjonen fra Beijing har ikke latt vente på seg. Talsperson Mao Ning for det kinesiske utenriksdepartementet har karakterisert uttalelsene som «ekstremt absurde» og «uansvarlige.»
– Kommentarene er en krenkelse av fakta, diplomatisk protokoll og Kinas politiske verdighet. (...) De er en åpen, politisk provokasjon, sa hun ifølge nyhetsbyrået på en pressekonferanse onsdag.
På spørsmål om hvor mye president Xi visste om den omtalte ballongen, gjentok Mao at ferden den tok inn i amerikansk luftrom var utilsiktet og forårsaket av forhold utenfor kinesisk kontroll.
– Bidens store munn er en løs kanon, uttaler professor og direktør for Center for American Studies ved Fudan-universitet i Shanghai, Wu Xinbo, til Reuters.
– Kina har lagt vekt på betydningen av gjensidig tillit, så uttalelsene er veldig ødeleggende – selv om de kanskje ikke har reversert alt Blinken fikk til på sitt besøk, legger han til.