<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter at over 20 Nato-land når alliansens mål for forsvarsutgifter i år

Flere enn 20 Nato-land vil bruke minst 2 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar i år, opplyser Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Publisert 17. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 156 ord
MØTTES MANDAG: President Joe Biden og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus mandag. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

– 23 allierte kommer til å bruke 2 prosent av BNP eller mer på forsvar i år, sa Stoltenberg da han møtte president Joe Biden i Det hvite hus mandag.

Aldri før har så mange Nato-land sagt at de kommer til å bruke så mye av sitt BNP på forsvarsutgifter. I perioden fra 2014 fram til i fjor var det kun Polen, USA, Hellas, Estland, Litauen, Finland, Latvia, Storbritannia, Ungarn, Slovakia og Danmark som nådde 2 prosentmålet, ifølge en oversikt fra Nato.

Norge er ikke blant landene som har nådd Natos målsetting. Men i mai valgte regjeringen å forsere Stortingets langsiktige behandlingsplan og la til 5 milliarder kroner på forsvarsposten.

– Jeg har vært opptatt av at Norge bør komme seg på lista over de som har et mål om å nå 2 prosent. Og gitt den situasjonen vi står i, så er det riktig at Norge tar det skrittet nå, sa statsminister Jonas Gahr Støre til NTB da.

(©NTB)