Går for monsterkutt i inflasjonen
Argentinas president Javier Milei sikter mot overskudd i 2025-budsjettet og en inflasjon på «bare» 18 prosent. Det vil i så fall være rundt 100 prosentpoeng ned fra i år.

Argentinas nye president, den sterkt høyreorienterte og markedsliberalistiske Javier Milei, har lovet velgerne å gi landets kriserammede økonomi en hestekur. Søndag la han frem forslaget til statsbudsjett for 2025, med et mål om å eliminere underskuddet, skriver Financial Times.
– Etter at politikerne har begrenset individuell frihet i årevis, er vi her i dag for å begrense statens frihet. Beslutningen er deres. Borgerne vil avgjøre om dere hører hjemme blant de rettferdige eller de elendige rottene som veddet mot landet, sa han til en halvfull nasjonalforsamling i en 43 minutter lang TV-sendt budsjettale.
18 prosent inflasjon?
Budsjettforslaget sikter mot et overskudd på 1,3 prosent av BNP før renteutbetalinger i 2025, og omfatter også ambisiøse prognoser om økonomisk vekst og kraftig fall i inflasjonen.
BNP-veksten estimeres til 5,0 prosent neste år, etter en forventet nedgang på 3,8 prosent i år.
Mileis regjering spår videre en inflasjon på «bare» 18,3 prosent i kalenderåret 2025, etter at den i år forventes til 122,9 prosent.
Etter årets syv første måneder hadde Argentina et underskudd på 1,4 prosent av BNP.
Regjeringen har ifølge avisen vært i tøffe drakamper i Kongressen de siste dagene. Først forsvarte den med hell sitt veto mot en lov om pensjonsøkning, før den kort tid etter måtte se en lov om å øke universitetenes utgifter vedtatt. Dermed må Milei forberede seg på nok et veto.
– Roten til Argentinas underskudd ligger i politikernes umettelige appetitt for utgifter, fortsatte presidenten i sin tale søndag.
– Et positivt skritt
For å understreke regjeringens forpliktelse til finansiell disiplin, inneholder budsjettforslaget lagt frem på søndag klausuler som vil justere inntekter og utgifter for å oppfylle løftet om null underskudd dersom den faktiske økonomiske veksten avviker fra prognosene.
Milei oppfordret også provinsmyndighetene til å kutte, og insisterte på at ytterligere 60 milliarder dollar i kutt var nødvendige.
– Det er et budsjett som har som mål å styrke finansiell orden som hjørnesteinen i programmet. Det er et positivt skritt, og har som mål å fortsette på samme vei som før, sier den argentinske økonomen Fernando Marull til Financial Times.
Avisen påpeker at det finnes tegn til svak bedring i utvalgte sektorer, men Argentina er fortsatt godt inne i en nedgangskonjunktur og gikk inn i resesjon tidligere i år.