<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hvor er det blitt av blåfargen i Oslo Høyre?

Kraftig økning i kommunale avgifter, kutt i kommunens kjerneoppgaver og minimale endringer i eiendomsskatten. Byrådet nedprioriterer tradisjonelle borgerlige saker, skriver Magnus Birkelund og Julianne Ofstad (FrP).

Publisert 27. okt. 2024
Lesetid: 3 minutter
Article lead
+ mer
lead
VENDTE SEG MOT AP: Pengene finnes, men Oslo Høyre mener åpenbart at de bedre anvendes i kameratskap med Arbeiderpartiet gjennom aktiv næringspolitikk og grønne subsidier, skriver to FrP-politikere. Her byrådsleder Eirik Lae Solberg (H). Foto: NTB
VENDTE SEG MOT AP: Pengene finnes, men Oslo Høyre mener åpenbart at de bedre anvendes i kameratskap med Arbeiderpartiet gjennom aktiv næringspolitikk og grønne subsidier, skriver to FrP-politikere. Her byrådsleder Eirik Lae Solberg (H). Foto: NTB

Debattinnlegg: Magnus Birkelund, gruppeleder i Oslo FrPs bystyregruppe; Julianne Ofstad, varaordfører i Oslo for FrP

I tiden før Oslo-budsjettet for 2025 ble lagt frem, har byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) brukt tiden godt. I flere måneder har Oslo Høyre forsøkt å justere ned forventningene gjennom advarsler i mediene om at kommunen må spare flere milliarder kroner og at ingenting er skjermet fra kuttlisten.

Magnus Birkelund (FrP). Foto: Håkon Rusdal
Julianne Ofstad (FrP). Foto: FrP

I budsjettforslaget ble det kjent at Oslo skal spare 2,3 milliarder kroner frem til 2028. Byrådet legger opp til kraftige økninger i vann- og avløpsavgifter for byens innbyggere. I 2027 vil avgiften være minst 63 prosent høyere enn i dag, og det er uten at den siste kostnadssprekken på 2,8 milliarder til nytt renseanlegg er medregnet.

Videre legger byrådet opp til å kutte betydelig i kommunale kjerneoppgaver som vil redusere innbyggernes valgfrihet og trygghet. Blant annet skal ordinære sykehjemsplasser avvikles, samtidig som det vil være en kraftig økning i behovet for sykehjemsplasser og andre botilbud de neste årene.

I samarbeidsavtalen for Oslo bystyre mellom Høyre, Venstre, Frp og KrF, fikk Oslo FrP gjennomslag for at eiendomsskatten på folks hjem skal fjernes i løpet av fireårsperioden, og at bevilgningene til asfaltering som et minimum skal dobles, samt at det i løpet av 2024 skal legges frem en forpliktende plan for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet.

I byrådets budsjettforslag er det kun lagt opp til minimale endringer i eiendomsskatten for neste år, og løftet om å avvikle eiendomsskatten på folks hjem er lagt på is. Det er heller ingen spor av en plan for å tette de mange asfalthullene i hovedstaden.

I magre tider kreves tøffere prioriteringer, og FrP har selvsagt forståelse for at man må sette tæring etter næring. Men i sin iver etter å nedprioritere tradisjonelt viktige borgerlige saker som lavere avgifter og kutt i eiendomsskatten, har Oslo Høyre valgt å bløffe sin egen samarbeidspartner om det reelle handlingsrommet.

For dagen etter at budsjettforslaget ble lagt frem, ble det kjent at byrådet har alliert seg med Oslo Arbeiderparti for å realisere karbonfangstanlegget på Klemetsrud, og den 23. oktober vedtok bystyret dette mot FrPs stemmer.

Oslo kommune går inn med 2,64 milliarder kroner av innbyggernes penger gjennom CCS Finansiering, som er heleid av kommunen. Celsio, som er deleid av kommunen, satser 4,2 milliarder kroner gjennom et lån av sin hovedeier Hafslund, som igjen er 100 prosent eid av byens innbyggere.

Om det er en komedie eller tragedie vi ser utspille seg for åpen scene er vi usikre på, men det hele minner om et pyramidespill

Det kommunalt eide CCS Finansiering klarte i 2023 å gå med et overskudd på omtrent 77 millioner kroner fordi de hadde renteinntekter på lån til Hafslund (heleid av Oslo kommune) som var større enn renteutgiftene de hadde til Oslo kommune. Denne pengeflyttingen mellom kommunens egne selskaper kostet Oslos innbyggere 16 millioner kroner i skatt til staten.

I sitt svar til bystyret sier likevel byråden med ansvar for både teater og karbonfangstanlegg at vi alle skal betale vår skatt med glede.

Om det er en komedie eller tragedie vi ser utspille seg for åpen scene er vi usikre på, men det hele minner om et pyramidespill. Dette bør være et varsku til alle borgerlig innstilte velgere i Oslo. For historiefortellingen om at det ikke er mulig å gi byens innbyggere mer frihet gjennom lavere avgifter, fjerning av eiendomsskatten og vedlikehold av veiene i hovedstaden har slått store sprekker.

Pengene finnes, men Oslo Høyre mener åpenbart at de bedre anvendes i kameratskap med Arbeiderpartiet gjennom aktiv næringspolitikk og grønne subsidier, enn ved å gi folk mer frihet og økt trygghet gjennom det som er kommunens kjerneoppgaver.

At Oslo Høyre ikke evner å prioritere det viktigste først er skuffende, men likevel en viktig påminner om at det ikke holder å bytte ut politikerne hvis man ikke også bytter ut politikken.

Magnus Birkelund

Gruppeleder i Oslo FrPs bystyregruppe

Julianne Ofstad

Varaordfører i Oslo for FrP

Politikk

Informasjon om bruk av AI