Det er bred politisk enighet om at norsk alkoholpolitikk skal være streng, og sammenlignet med andre demokratiske land har vi noen av de strengeste reglene i verden. Det er bra, men vi har nådd et punkt hvor vi blir «mer katolske enn paven». I stedet for å gjøre som mange har bedt om, en forsiktig og ansvarlig oppmykning av regelverket, kommer regjeringen nå med nye reguleringer som gjør at ting går fra vondt til verre.
Over hele landet har lokale skjenkekontorer gitt prikker til serveringssteder fordi humoristiske plakater inneholder elementer som viser alkohol. Vinkasser er blitt brukt som oppbevaring for bestikk, og tomme vinflasker har hatt stearinlys oppi seg. Dette har ført til prikker på rullebladet som i verste fall kan føre til tap av skjenkebevillingen.
Nye regler gjør nå at utesteder kan få økonomiske bøter på opptil 4 prosent av årsomsetningen, noe som for enkelte aktører kan bety bøter på flere hundre tusen kroner. I en bransje som har en driftsmargin langt under næringslivet ellers, kan en slik bot ganske enkelt bety at det ikke lenger er økonomisk grunnlag for videre drift.
Bedriftene får jevnlige besøk av alle mulige tilsyn, som overhodet ikke koordinerer eller samarbeider
Loven som omhandler alkoholreklame i dag er fra 1989. Reglene er kompliserte, og det er lett å gjøre feil. Mye har forandret seg siden 80-tallet, men i stedet for å revidere en gammel lov for en ny tid, åpner regjeringen nå for økonomisk straffeforfølgelse av utesteder som gjør feil. Dette faller inn i et mønster hvor politikerne, uten hensyn til næringen, skattlegger og regulerer den til det nesten ikke er mer luft igjen.
Mange av våre medlemsbedrifter innen uteliv og servering har en driftsmargin på godt under 5 prosent, mens næringslivet generelt har 15–16 prosent. Alkoholavgiften økes nesten hvert år; ingen andre næringer ville akseptert en skatteskjerpelse i hvert eneste budsjett. Nye og strenge innleieregler passer heller ikke en bransje som er sesongbasert, og vi har noen av verdens mest kompliserte regler for arbeidstid. I tillegg kommer ekstra skatt på servering gjennom serveringsmoms, økt formuesskatt og i mange kommuner også økt eiendomsskatt.