<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Den systematiske overbeskatningen av firmabiler må stoppe

Landets firmabilbrukere fortjener en prinsippavgjørelse – og en rettferdig beskatning, skriver Stig Morten Nilsen i Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Christina Bu i Norsk elbilforening.

Publisert 10. des. 2024
Lesetid: 3 minutter
Article lead
+ mer
lead
PÅ VILLE VEIER: Skjønnsutøvelsen må være saklig og bygge på forsvarlige prinsipper. Det er ikke dagens sjablong for firmabilbeskatning i nærheten av, hevder artikkelforfatterne. Her en Skoda Enyaq. Foto: Andreas Scheel
PÅ VILLE VEIER: Skjønnsutøvelsen må være saklig og bygge på forsvarlige prinsipper. Det er ikke dagens sjablong for firmabilbeskatning i nærheten av, hevder artikkelforfatterne. Her en Skoda Enyaq. Foto: Andreas Scheel
Stig Morten Nilsen. Foto: Thomas Brun
Christina Bu. Foto: Erik M. Sundt

Etter Skatteloven skal firmabil fordelsbeskattes. Prinsippet er at du skal skatte for den reelle økonomiske fordelen firmabilen gir deg, altså det bilen ville kostet deg om den var din egen. Det er bare den private bruken av firmabilen du skal fordelskattes for.

Firmabilbruker Emil Lysø kjører for Coca-Cola, og bruker bilen også privat. For dette har han skattet for nesten 134.000 kroner i 2023 for i underkant av 15.000 privat kjørte kilometer i firmabilen Skoda Enyaq. Lysø klagde, la til grunn faktiske kostnader og fikk medhold hos Skatteetaten. Fordelen hans ble redusert med over 60.000 kroner, og vips skylder staten Lysø 26.000 kroner som han har betalt for mye i skatt i fjor. Det er godt over 2000 kroner i måneden i overbeskatning.

Det er all grunn til å tro at svært mange av landets over 75.000 firmabilbrukere er i samme situasjon.

Ekstra uheldig slår det ut for firmabilbrukere med elbil, fordi elbiler har lavere driftskostnader. Etter at verdsettelsesrabatten på 20 prosent for elektriske firmabiler ble fjernet 1. januar 2023, har overbeskatningen for elektriske firmabiler blitt formidabel. For mange modeller er den på over 100 prosent.

Etter at Elbilforeningen og NBF har skrevet om dette og media har fortalt om Emil Lysø, som fikk medhold i klagen, har de gått ut og sagt at sjablongen ligger fast. Det er ikke så rart. Skatteetaten har neppe lyst til å behandle et stort antall klager, og mener antagelig at det er et politisk ansvar å rette opp skjevheter i skattesystemet.

For av forenklingshensyn er firmabilskatten underlagt en sjablong for verdsettelse med standardiserte satser. Med en sjablong vil det være slik at satsene slår ut bedre for noen enn for andre, og sjablongregler tillater en viss grad av skjønnsmessige vurderinger og skjønnsmargin.

Få vil gå i fakkeltog for folk med firmabil

Men skjønnsutøvelsen må være saklig og bygge på forsvarlige prinsipper. Det er ikke dagens sjablong for firmabilbeskatning i nærheten av.

Vi er helt enige i at hovedansvaret for å rydde opp ligger hos politikerne. Men vi aksepterer likevel ikke at forvaltningen fraskriver seg alt ansvar.

Elbilforeningen informerer derfor medlemmene sine om hvordan de kan klage på skatten, slik Emil Lysø gjorde. Får de avslag, kan saken tas videre til Skatteklagenemnda og Sivilombudet. Landets firmabilbrukere fortjener en prinsippavgjørelse – og en rettferdig beskatning.

Firmabilbeskatningen er ikke blitt endret siden 2005. Den gangen skjedde det etter at Sivilombudet satte foten ned.

Politisk er det komplett absurd at vi har havnet i denne situasjonen. Norges Bilbransjeforbund og Elbilforeningen har over år informert og redegjort for Finansdepartementet at reglene har vært feil og medført at titusenvis av skattebetalere har betalt altfor mye. Også i Finanskomiteen på Stortinget har vi informert om overbeskatningen. Men alt for døve ører. At våre folkevalgte ikke ser ut til å bry seg er dypt problematisk.

I arbeidet med firmabilbeskatningen virker det dessverre som at fordi mange firmabilbrukerne tilhører relativt privilegerte grupper, blir engasjementet for å rydde opp i uretten mot dem mindre. Få vil gå i fakkeltog for folk med firmabil.

Og joda, det er nok av folk med direktørtittel som har firmabil. Men firmabilistene er også helt vanlige folk, i vanlige jobber. Som Emil Lysø, som hyppig kjører elbilen mellom Kristiansand og Stavanger på jobb for Coca-Cola. Det handler grunnleggende sett bare om at man ikke skal skattes for mer enn man får.

NBF og Elbilforeningen mener det er på høy tid med en full gjennomgang av hele firmabilskatteordningen. Det handler om tilliten til skattesystemet.

Stig Morten Nilsen

Adm. direktør i Norges Bilbransjeforbund (NBF)

Christina Bu

Generalsekretær i Norsk elbilforening

Politikk

Informasjon om bruk av AI