– Hvilken troverdighet har du, Erna Solberg?

Vinterens mest debatterte bok, «Landet som ble for rikt,» har nådd Debatten på NRK. Både politikerne og økonomene måtte svare: Hvordan har dere gått glipp av dette? 

Publisert 16. jan.
Article lead
STILTE OPP: Erna Solberg (H) på debatten torsdag.  Foto: NRK

Martin Bech Holte, forfatteren av den omdisktuterte boken «Landet som ble for rikt,» har gått runden på NRK. Torsdag kveld var han med i Debatten, etter å tidligere ha deltatt på både Dagsnytt18 og Politisk Kvarter. 

Torsdag kveld fikk altså boken, som hevder at staten sløser bort for mye penger, sin hittil lengste sendetid på statskanalen.

Men på 45 minutter var det mye Fredrik Solvang ville gjennom, nærmere bestemt tre bolker. Første bolk var Holtes beskrivelse av problemstillingen, mens andre bolk var en live versjon av debatten som har gått i fagmiljøene. 

Det har vært mange ulike innvendinger. Noe av det mest sentrale er at lavere produktivitetsvekst - og økonomisk vekst generelt - ikke er et særnorskt problem. Dermed kan heller ikke slik utvikling i Norge tilskrives oljeformuen, slik det hevdes i boken.

Det mest kontakte motsvaret kom ikke fra forfatteren, men Svein Harald Øygard: 

– Men oljepengene skulle jo bli noe mer! 

Øygard er sittende styreleder i Norwegian og tidligere sentralbanksjef på Island. Budskapet var at Norge ikke kan ikke slå seg tilfreds med at det også går dårlig andre steder, i alle fall ikke når vi har et så stort forsprang i oljefondet. 

BUSTA FØYK: Martin Bech Holte og Svein Harald Øygard på Debatten torsdag. Foto: NRK

– Hvilken troverdighet har du? 

I tredje bolk ville Fredrik Solvang ha svar fra poltikerne, som i denne anledning var representert ved Kari Elisabeth Kaski (SV), Erna Solberg (H) og Tuva Moflag (Ap). 

Holtes hovedpoeng i boken er at politikerne er satt «sjakkmatt» av oljefondet, og kaster penger etter de velgergruppene som skriker høyest. Hvorvidt de opplever det slik spurte ikke Solvang om, men Erna Solberg fikk spørsmål om hvorfor Norge tilsynelatende får mindre ut av hver krone enn andre, sammenlignbare land. 

– Det er flere forklaringer på det, men vi har muligheten til å gjøre noe med det, sa Solberg, og oppfordret sine politiker kollegaer til å ta utfordringen.

I hennes løsning var det snakk om å «skatte mindre, skape mer og styre bedre.» Den tidligere, og kanskje fremtidige, statsministeren tok også til ordet for privatisering. Resonnmentet var at konkurranse kan bidra til å skjerpe offentlig sektor. 

– Hvilken troverdighet har du, som har vært med i så mange år? avbrøt Solvang. 

– Jeg har gjort mange elementer av disse tingene. Jeg mener vi var på riktig vei. Vi brukte 40 prosent av de ekstraordinære inntektene på det som var formålet for oljepengebruken, svarte hun. 

STILTE OPP: Politikerne stilte opp, og ble stilt til veggs, på debatten torsdag. Foto: NRK

– Blir litt enkelt 

Solvang bemerket at han «angret at han spurte» før han ga ordet til Moflag, som er finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Hun ville snakke om Holtes foreslåtte løsninger, som innebærer dramatiske kutt i statsbudsjettet. 

– Det er ikke automatisk løsningen. Hvis vi skal ta Holte på alvor må vi ha de som står utenfor, inn i arbeidslivet. Det som kjennetegner dem er gjerne at de har språkproblemer, psykiske problemer og mangler kompetanse. Hvis vi investerer i dem, vil det gi en gevinst når vi får dem på innsiden, sa hun, og fortsatte: 

– Det blir litt enkelt å si at når man har disse utfordringene hjelper det bare å senke skattene, vi er også nødt til å investere i de som står utenfor. Kanskje fører det også til at produktiviteten blir lavere. For det er folk som har utfordringer, vi nå vil ha inn i arbeidslivet.

Akkurat det poenget var også forfatteren enig i. 

Politikk

Informasjon om bruk av AI