<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vårens beste klokker

Her er de tikkende mekaniske høydepunktene fra årets digitale nyhetssesong.

Publisert 29. mai 2021
Lesetid: 7 minutter
Artikkellengde er 1645 ord
Article lead
lead
Foto: Tudor
Foto: Tudor

For klokkeinteresserte har våren tradisjonelt vært både bursdag og julaften på en gang. På de årlige sveitsiske messene Watches & Wonders og Baselworld, har store og små klokkemerker fra innland og utland vist frem siste nytt til et entusiastisk publikum.

I år, som i fjor, har de vanligvis så storstilte fysiske arrangementene vært umulige å gjennomføre. Likevel har våren vært en begivenhetsrik periode for klokkeinteresserte. Med en digital utgave av Watches & Wonders, samt en rekke digitale visninger fra merkene utenfor utstillerlisten, har bransjen levert nok av spennende nyheter til å fylle årets ønskelister.

Motor har fulgt alle begivenhetene tett, og byr nå på en kavalkade av klokkene vi mener er verdt litt ekstra oppmerksomhet.

Full tidskontroll

Kronografer går aldri av moten, og 2021 har til nå vært et godt år for alle de som vil ha klokke med tidtakingsfunksjon på håndleddet. Breitling har trukket sløret av den helt nye kolleksjonen «Premier Heritage», som byr på seks nye lekre kronografer med et klassisk tilsnitt.

Breitling Premier B25 Datora 42. Foto: Breitling

Flaggskipmodellen er Premier B25 Datora 24, som kombinerer tidtakingsfunksjon med full kalender og månefase. Enkelte kritikere mener designet ligger noe tett på Patek Philippe, men tar man en kikk i Breitlings historiske kataloger, kan man nesten spørre seg hvem som egentlig har latt seg inspirere av hvem.

Basert på et urverk fra nevnte Breitling, har Tudor introdusert en oppdatering av merkets eneste kronograf, Black Bay Chrono. Med vintage-inspirert hvit og svart «panda» (eller svart og hvit «reversert panda») urskive, har Tudor truffet blink med et retrodesign som entusiastene digger. Det er imidlertid ikke bare urskiven Tudor har justert, men også kassen og glasset har fått slankere og mer raffinerte linjer.

Etter å ha viet fjoråret til fornyelse av den populære Luminor-kolleksjonen, klinker Panerai til med kronograf-utgaver av den ikoniske modellen. Tre ferske Luminor Chrono (PAM01109, PAM01110 og PAM01218), viser den militære dykkerklokken til Panerai fra en mer sporty side. Trioen er basert på den 44 mm store Luminor-kassen, og samtlige er utstyrt med det nye og egenproduserte kronografverket P.9200. For å unngå full krasj med Panerais særegne kronebeskytter, har det opprinnelig italienske merket plassert kronografens knapper på venstre side av kassen.

Panerai Luminor Chrono – 44 mm (PAM01109) Foto: Panerai

Tøffere enn toget

Panerai er ikke alene om å lage tøffinger med «in-house» urverk. Oris AquisPro Date har et tydelig slektskap til merkets profesjonelle ProDiver-dykkerklokker, men ligger noe nærmere den populære og mer kommersielle Aquis-kolleksjonen. Klokken har en diameter på heftige 49,5 mm, og er vannresistent til hele 1.000 meter. Den svarte urkassen huser merkets egenproduserte Calibre 400, som ble presentert i fjor høst. Urverket byr på sterke spesifikasjoner som 5 dagers gangreserve, gode antimagnetiske egenskaper og 10 års anbefalt serviceintervall.

Chopard L.U.C Time Traveler One Black stiller i en helt annen klasse, men har som klokken fra Oris et tøft og mørkt eksteriør. Verdenstid-funksjonen gjør urskiven til et skue i seg selv, og muliggjør tidsvisning i 24 ulike tidssoner samtidig. Likevel er det kassen i matt keramisert titan, som gir modellen en distinkt stealthy karakter. Overflatebehandlingen har resultert i en hardhet på 700 Vickers, som gjør kassen mer bestandig mot riper enn edelt metall og rustfritt stål. Modellen er begrenset til 250 eksemplarer, og er basert på Chopards egenproduserte kaliber L.U.C 01.05-L.

Chopard L.U.C Time Traveler One Black. Foto: Chopard

Nesten like lenge som modellen har eksistert, har fansen tryglet IWC om en mindre utgave av deres barske Big Pilot's Watch. Omsider har merket lyttet, og trakk nylig sløret av «lillebror» Big Pilot's Watch 43. Tallet indikerer diameteren, som nå er 3,2 mm mindre enn den ikoniske originalen. Tross en redusert størrelse er uttrykket fortsatt lett gjenkjennelig, og direkte inspirert av historiske Beobachtungs-uhren – de militære pilotklokkene IWC (og flere) produserte for tyske Luftwaffe på 30- og 40-tallet.

Eksentriske sjarmører

Foretrekker man lekent og eksentrisk fremfor tøft eller militært, kommer man ikke unna H. Moser & Cie. Det sveitsiske merket har gjort det til tradisjon å presentere humoristiske og sjarmerende klokker – ofte med et lite stikk til konkurrentenes og bransjens selvhøytidelighet. Endeavour Centre Seconds Concept x seconde/seconde/ er en ny spesialmodell, som bygger på et samarbeid med den franske kunstneren seconde/seconde. Sistnevnte har erstattet den tradisjonelle timeviseren med et pikselert viskelær, som både matcher kunstnerens velkjente stil, samt fremhever Mosers blanke Concept-urskiver uten logo og indekser.

Cartier Cloche de Cartier. Foto: Produsentene

Privé Cloche de Cartier er minst like sjarmerende, men er både mer klassisk og hakket mer fransk. Den originale klokken er et gjensyn med Cartiers historiske modell med samme navn, som opprinnelig var i produksjon på 1920-tallet. Designet er inspirert av en skålformet klokke (tenk kirkeklokke), men formen kan til forveksling også minne litt om kaminur. Som en del av den luksuriøse Privé-kolleksjonen til Cartier, er Cloche kun tilgjengelig med urkasse av gult gull, rødt gull eller platina. Trioen er også begrenset til kun 100 eksemplarer i hvert metall.

Vintage-inspirasjon står også sentralt hos sveitsiske Vacheron Constantin. Historiques American 1921 er en puteformet raring, som med dagens øyne hører mer hjemme i fiffe middagsselskaper og vakre stuer, enn i eksosduftende racing. Inspirasjonskilden fra 1921 var likevel nettopp en «sjåførklokke». Med den skråstilte urskiven og kronen, var ideen at klokken skulle være enklere å lese av med hendene plassert på rattet. Nye Historiques American 1921 har en kasse på 40 mm i hvitt gull, og drives av Vacherons egenproduserte kaliber 4400 AS.

«Hellige graler»

I den litt mer konservative enden av skalaen, har Japan, Tyskland og Sveits stilt med sterke kandidater til drømmeklokker. «Hellige graler» som stort sett vil være utenfor rekkevidde for majoriteten av klokkekjøpere.

Grand Seiko Heritage Collection SLGH007 er en elegant feiring av 140-årsjubileet til Seiko. En spesialmodell i 140 eksemplarer av massivt platina, basert på det nye «Series 9»-designet med merkets seneste egenproduserte urverk, 9SA5. Tross at urverket er et vakkert skue med mange tekniske finesser, er det urskiven som stjeler oppmerksomheten. Skivens særegne mønster er inspirert av årringene på sedere som vokser i prefekturet Iwate, nær fabrikken hvor klokkene lages.

Grand Seiko Heritage Collection SLGH007. Foto: Grand Seiko

Tyske A. Lange & Söhne har for lengst bevist at de lager noen av markedets vakreste kronografer. Nye Triple Split i rødt gull er intet unntak, hvor innsynet til det kompliserte urverket kan gi timevis med underholdning for klokkeinteresserte. Triple Split er imidlertid ingen ordinær kronograf, men kan beskrives som en slags ekstra avansert dobbelkronograf (eller rattrapante om du vil). Mens en konvensjonell dobbelkronograf har to visere på sekundtelleren (for å kunne ta tiden på to separate hendelser samtidig), har Triple Split i tillegg doble visere på minutt- og timetelleren. Nyttig i praksis? Tja. Flott å hvile øynene på? Definitivt.

Fra Sveits stiller Jaeger-LeCoultre med intet mindre enn den mest avanserte tolkningen av deres velkjente Reverso noensinne. Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 er ren oppvisning i avansert haute horlogerie, med tekniske høydepunkter som tourbillon, evighetskalender, minute repeater og en rekke astronomiske komplikasjoner. Ved hjelp av den særegne roterbare innerkassen, har Jaeger-LeCoultre hele fire «urskiver» å boltre seg på. Ikke overraskende er modellen begrenset i antall, og kun 10 eksemplarer er gjort tilgjengelig med en stykkpris på godt over 10 millioner kroner.

Vacheron Constantin Historiques American 1921 40. Foto: Vacheron Constantin

Ikoner med en twist

Et vårslipp er ikke komplett uten nyheter fra Rolex. Historien har vist at spesielt nye sportsmodeller av stål, kan fylle ventelister på minutter etter at presentasjonen av nyhetene er gjort. I år viet det evig populære merket oppmerksomheten mot Explorer, som ble presentert i en mindre 36 mm størrelse, som erstatter dagens modell på 39 mm. I tillegg til å få et oppdatert urverk, kommer Rolex' ikoniske eventyrerklokke nå i såkalt «two-tone», hvor både kassen og lenken av stål er pyntet opp med gulldetaljer. Tross en noe mer laber respons fra fansen enn forventet, er det nok fortsatt grunn til å anta at etterspørselen vil overgå tilbudet.

Årets forventninger til Patek Philippe har vært høyere enn på mange år. I det som er det siste året med produksjon av den ekstremt populære stålmodellen Nautilus ref. 5711, ble det tidlig signalisert at avslutningen skulle feires med noe nytt. I april trakk Patek sløret av Nautilus ref. 5711/1A-014, som introduserer en grønn urskive for den ikoniske modellen. Det virker kanskje som en triviell endring, men lanseringen har fått fansen til å gå fullstendig av skaftet. Å få tak et eksemplar vil nok likevel vise seg å være tilnærmet umulig for de fleste dødelige klokkeentusiaster.

Patek Philippe Nautilus ref. 5711/1A-014. Foto: Patek Philippe

Tilgjengelig klokkeglede

Heldigvis er ikke alle sportsklokker av stål med integrert lenke helt uoppnåelige. I år satser Baume & Mercier på den populære kategorien, og presenterer den splitter nye Riviera-kolleksjonen. Designet er basert på den første Riviera fra 1973, men er justert og oppdatert for et mer tidsriktig uttrykk. Spesielt de rimeligste versjonene med mekaniske urverk levert av Sellita, kan vise seg å bli attraktive kjøp i mellomklassen.

Ønsker man noe litt mer retro, bør oppmerksomheten rettes mot Seiko. Nye Prospex «The 1959 Alpinist Modern Re-interpretation» SPB241, SPB243, og SPB245 (ofte omtalt som bare  «Alpinist»), henter inspirasjon fra Seikos første skikkelige sportsklokke – Laurel Apinist fra 1959. Trioen byr på moderne spesifikasjoner kombinert med en estetikk som smaker av vintage. Alpinist-kolleksjonen har i en årrekke vært en favoritt blant klokkeinteresserte, og med en sympatisk pris på under 10.000 kroner ligger forholdene til rette for ytterligere suksess.

Som en ekstra joker er det verdt å nevne Casio G-SHOCK GA-2100SKE-7A. Modellen er den seneste variasjonen på den svært populære GA-2100-serien, som i klokkemiljøet har fått kallenavnet «CasiOak». Årsaken er den oktagonale bezelen, som gir en viss likhet med en ikonisk modell fra Audemars Piguet. Med et helt transparent eksteriør er GA-2100SKE-7A en ekstra leken tolkning av en allerede leken modell.

Casio G-Shock GA-2100SKE-7A. Foto: Casio