<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
GEN Z-VENNLIG: Alexander McQueen er blant motehusene som viste frem en ny vri på den helhvite dressen for SS22 og gikk for moderne cutout-detaljer.  Foto: Getty Images

Vårens motefavoritt er upraktisk, men chic

Vanvittig upraktisk, men umåtelig chic. Den hvite dressen er og blir en vårfavoritt i garderoben og på catwalken.

Publisert 24. feb. 2022 kl. 20.56
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 547 ord

Midt oppi mønstermani, neondilla og fargefest, våget flere designere for denne våren og sommeren å gå motstrøms. Tilbake til minimalismen som forsvant for noen år siden. Det gjorde de med den klassiske helhvite dressen. Eller «colgate white» fra topp til tå, som britiske Vogue så fint formulerer det.

DISCOFEBER: John Travoltas ikoniske hvite dress skrev seg inn i filmhistorien med Saturday Night Fever fra 1977. Foto: Getty Images

Kanskje forbinder du dressen med da John Travolta hadde disco-feber på lørdagskvelden, hver gang James Bond skulle pynte seg litt ekstra eller da Fred Astaire danset seg igjennom amerikanernes hjerter og bød på forfriskende eskapisme på det deprimerende 30-tallet. Eller kanskje får du mer mafiavibber av den, med Al Pacinos uforglemmelige rolle som Tony Montana i Scarface i bakhodet?

Den hvite dressen er opp gjennom årene også blitt sett på noen av de største kvinnelige navnene på stjernehimmelen. Fra Bianca Jaggers kremhvite powersuit-statement på slutten av 70-tallet til Lady Gaga på rød løper.

Hillary Clinton stilte i flere varianter under presidentkampen mot Donald Trump i 2016, som en hyllest til suffragette-bevegelsen for kvinners stemmerett på tidlig 1900-tallet. Det samme gjorde forøvrig også visepresident Kamala Harris. Og Melania Trump.

STILIKON: Bianca Jagger ble et av 70-tallets største stilikoner. Her i en dobbeltspent hvit dress i London i 1979. Getty Images

Uansett referanser, ser det ut til at den hvite dressen alltid kommer tilbake – tidsnok til sommeren. For med solkysset hud er den faktisk komplett.

Moderne 2022-vri

Det er imidlertid ikke en helt ny trend. I 2019 designet flere motehus hvite dresser, påpeker The Financial Times. Deriblant Louis Vuittons Virgil Abloh, som gikk brått bort i vinter, i tillegg til luksusmerker som Balenciaga og Balmain.

Tenk for all del ikke at den skal være tradisjonell, som tatt ut fra The Great Gatsby lagt til 20-tallet. Nytt for denne sesongen er 2022-vrien, nå i form av spennende snitt og moderne detaljer. Mens Fendi viste en hvit og skarp dressjakke med løse, pressede bukser – det hele stylet trendy med en synlig bh-under jakken (for ja, nå skal bh-en synes), viste Jil Sander årets kanskje mest hypertrendy dressjakke – den enkle uten krage.

Foto: Getty Images

Alexander McQueen har derimot kastet seg på trenden med dristige cutout-detaljer, og gjort det som kunne vært en noe tildekket look ganske så Gen Z-vennlig. Tenk en krysning mellom Don Johnsons hvite dresser i 80-tallsserien Miami Vice og Christina Aguilera anno tidlig 00-tallet.

Hermès overrasket for denne sesongen med en sporty tvist på den hvite dressen, da med en avslappet bomberjakke, hvor dressbuksen var byttet ut med elegante løse bukser med høyt liv.

Rock ‘n’roll-status

Christian Diors haute couture-kolleksjon viste også frem sesongens it-jakke uten krage, i tillegg til en mer klassisk dobbeltspent dressjakke stylet med et maxiskjørt til – ikke så ulikt Bianca Jagger på bryllupsdagen med Rolling Stones-vokalist Mick Jagger tilbake i 1971.

Foto: Getty Images

Musikerkona og menneskerettighetsforkjemperen valgte en hvit dressjakke med matchende skjørt fra Yves Saint Laurent istedenfor en tradisjonell brudekjole, og ble nærmest en fanebærer for det franske motehusets ikoniske smokinger, ifølge L’Officiel.

Da luksusmerket oppfant dressen, Le Smoking, til kvinner i 1966, var det for å gi frihet og styrke i en mannsdominert verden. Og med en farge som hver minste spaghettisausflekk lyser opp som neonskiltene på Times Square i New York, blir det neppe et større power statement.