<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjokoladegigant: Vil ikke sette opp prisene

Dårlige avlinger i topproduserende land har ført til rådyre kakaopriser. Sjokoladegiganten Mondelez hevder det ikke vil sette opp prisene.

Publisert 15. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 174 ord
TILBUDSSJOKK: Tørke og uvær har ført til dårlige kakaoavlinger fra slutten av fjoråret. Nå har kakaoprisen bikket over 10.000 dollar pr. tonn. Her fra en kakaoplantasje i Colombia. FOTO: Bloomberg

Sjokoladegiganten Mondelez, som blant annet produserer Oreo og Toblerone, tror at kakaoprisene vil falle til neste år. Dette til tross for en global og pågående mangel grunnet dårlige avlinger i topproduserende land som Elfenbenskysten og Ghana.

Denne uken steg prisen på future-kontrakten for et tonn med kakaobønner til over 10.000 dollar. Bare siden starten av 2024 til i dag har kakaoprisen steget omtrent 130 prosent.

– Det mest sannsynlige scenarioet er at kostnadene vil gå ned til neste år, sa finansdirektør Luca Zaramella i Mondelez under den fjerde årlige Evercore konferansen, som ble avholdt virtuelt denne uken.

Zaramella, som først ble sitert av Bloomberg, sa selskapet er godt forberedt på å kjøpe kakao til lavere priser. Han erkjente også at selskapet trolig ikke vil øke prisene for å kompensere for økte kostnader. 

– Spillet for oss er å beskytte volum og markedsandel så mye som mulig, la han til.

Med priser over 10.000 dollar pr. tonn denne uken er råvaretrader Pierre Andurand, som ble bull på kakao i mars, fortsatt optimistisk til sitt prismål på 20.000 dollar innen 2025.