<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Billettene blir så dyre at noen vil slutte å fly

Sjefen for British Airways-eier IAG varsler at billettprisene må opp for å finansiere overgangen til grønt drivstoff.

Publisert 4. juli 2024 | Oppdatert 4. juli 2024
Article lead
TAR AV? British Airways-eier IAG varsler dyrere billetter for å finansiere overgangen til miljøvennlig drivstoff. Foto: Bloomberg

EUs tøffe klimamål legger press på en utslippsintensiv luftfartssektor for å finne mer miljøvennlig drivstoff. Nå varsler sjefen for British Airways-eier IAG (International Airlines Group), Luis Gallego, at kostnader tilknyttet den grønne omstillingen vil slå ut i dyrere flybilletter.

– Overgangen til renere og dyrere bærekraftig drivstoff vil ha stor innvirkning på industrien, og få noen til å slutte å fly. Det å fly vil bli dyrere. Det er et problem, og vi prøver å bli mer effektive for å dempe det, men det vil virke inn på etterspørselen, sier han til Financial Times.

Svært lav produksjon

Blant EUs klimamål er at 6 prosent av jet fuel skal komme fra bærekraftige kilder innen 2030.

SKRUR OPP PRISEN; International Airlines Group (IAG), ledet av Luis Gallego. Foto: Bloomberg

– Vi er enige i avkarbonisering... men jeg tror vi må gjøre det på en konsekvent måte verden over for ikke å sette europeisk luftfart i fare, fortsetter Gallego.

Bærekraftig flydrivstoff (SAF) produseres av en rekke ikke-fossile kilder, fra kastet matolje til avlinger, med 70 prosent lavere CO2-utslipp enn tradisjonelt jet fuel.

Men produksjonen er ifølge avisen svært lav, og mindre enn 1 prosent av luftfartens globale drivstofforbruk i fjor kom fra bærekraftige kilder – noe som betyr at det er langt dyrere enn jet fuel. IAGs fem flyselskaper –som i tillegg til British Airways inkluderer Iberia og Aer Lingus – brukte i fjor 12 prosent av verdens SAF. 

Klimagebyr i Lufthansa

Financial Times påpeker videre at flyselskaper har søkt om mer statsstøtte i Storbritannia og EU for å få fart på SAF-produksjonen.

– Virkeligheten er at vi ikke har nok SAF, og det vi har er veldig dyrt, sier Gallego videre.

IAG-sjefen fremhever overfor avisen de økte kostnadene ved CO2-utslipp under EUs kvotehandelssystem, ettersom gratiskvotene til flyselskapene har blitt redusert. Lufthansa ble i juni et av de første flyselskapene til å innføre et gebyr for å finansiere renere drivstoff og avkarbonisering.

Konsernet, som i tillegg til Lufthansa har Eurowings, Swiss og Austrian Airlines under sine vinger, vil kreve et gebyr på mellom én og 72 euro pr. billett fra neste år.

Reise og fritid

Informasjon om bruk av AI