Bygger Tromsøs største hotell, billigkjede flytter inn

Eiendomsspar og Mack Bryggeri-eierne investerer 1,2 milliarder i det som blir byens største hotell. Inn kommer lavpriskjeden Citybox.

Publisert 19. des. 2024
Article lead
SKYHØYT HOTELLBELEGG: – Det koker litt ekstra i hotellmarkedet i Tromsø, til tider er det litt for stort trykk til at det er sunt, sier adm. direktør i Eiendomsspar, Sigurd Stray (t.h.). Her sammen med Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) ve pressekonferansen torsdag om utbygging av Mack-kvartalet. foto: Sverre Simonsen

– Det koker litt ekstra i Tromsø, til tider er det litt for stort trykk til at det er sunt, sier adm. direktør i Eiendomsspar, Sigurd Stray.

Ordene faller i forbindelse med lanseringen av byggeplanene for 20.000 kvadratmeter på det gamle Mack Bryggeri-området. 12.000 av kvadratmeterne skal huse Tromsøs største hotell, et 350-rom stort hotell der billigkjeden Citybox skal være operatør.  Prosjektet er et samarbeid mellom Eiendomsspar og eierne av Mack Bryggeri, Ludwig Mack AS med Harald Bredrup i spissen. Hotellet skal bygges på det gamle bryggeriområdet - produksjonen ble i 2012 flyttet til Nordkjosbotn, syv mil sør for Tromsø. 

Skyhøyt hotellbelegg

Byen er kjent for å ha skyhøyt hotellbelegg og dermed overnattingspriser. 

– Belegget ligger rundt 90 prosent, og flere dager opp mot 100 prosent. Vi tror at vårt nye hotell vil føre til mer normalisering av markedet i en viss grad, sier han.

TUNG INVESTERING I NORD: Christian Ringnes, Styreleder og største eier i Eiendomsspar. foto: Iván Kverme

– Når det er så høyt trykk, hvorfor velger dere en billigkjede i stedet for hoteller som får høyere rompriser?

– Citybox er som regel rimeligere, men de har vel så gode hotellrom uten at de har matservering på hotellet. Vi har tegnet leiekontrakt med NoHo-gruppen som skal stå for servering og skybar. Det var flere store hotellkjeder som ville inn, men vi mente Citybox passer bedre inn i konseptet, sier han.

– 1,2 milliarder for å bygge 20.000 kvadratmeter høres veldig mye ut. Ligger det andre elementer også i det beløpet?

– Vi åpner for senere byggetrinn, blant annet boliger. Kommunen har opsjon til 1. desember neste år på å beslutte om det skal bygges universitetsmuseum og Nordnorsk Kunstmuseum og eventuelt et konserthus som kommunen skal drive. Hvis ikke det blir besluttet, bygger vi flere boliger, sier Stray.

I neste byggetrinn skal det bygges 60 boliger, men dette kan økes til 130 om de andre planene ikke blir noe av.

BLIR TROMSØS STØRSTE: Det nye hotellet på den gamle bryggeritomten i Tromsø sentrum blir byens største med 350 rom. Illustrasjon: Eiendomsspar

– Vi starter riving i januar om alt går greit med rivesøknaden, og planlegger for åpning i mai 2027. Entreprenørselskapet Hent har fått byggekontrakten, og den ligger på drøyt 1 milliard kroner, sier Stray.

Signerte avtalen under pandemien

– Vi signerte avtalen for flere år siden, under pandemien, og er glade for at byggingen starter nå, sier Martin Smith-Sivertsen, styreleder og største eier i hotellkjeden.

I vår gjennomførte selskapet en emisjon på 40 millioner kroner, med en prising på 600 millioner.

– Hvordan klarte du å selge deg inn med en billigkjede i et marked som har høye rompriser og belegg?

– Vi er et moderne budsjetthotell. Realiteten er at vi kan ta høye priser når markedet tillater det. Det er viktig for Tromsø å ha ulike typer hoteller, og vi tror vi kan bli et godt supplement, sier han.

I år har han åpnet tre nye hoteller - ett i Helsinki på 178 rom, ett i Stockholm på 104 rom og ett i Brussel på 246 rom.

I dag har Citybox Hotels ni hoteller med til sammen 1.652 hotellrom.

TRE NYE I ÅR: Martin Smith-Sivertsen, styreleder Citybox Hotel. foto: Kaare Martin Granerud

– Tromsø er ikke så stor i antall innbyggere i forhold til Brüssel og andre, men det er en eventyrlig bra turistby og en fantastisk by på alle måter, sier han.

Mål: 2,6 mrd. i 2030

Målet er å vokse til 40 hoteller innen 2030, da er omsetningsprognosen 2,6 milliarder kroner.

– Vi jobber med nye prosjekter, men de er vanskelige å finne. Det er stor konkurranse om dagen, sier han.

Martin Smith-Sivertsen var byrådsleder i Bergen fra 2014 til 2015, og er majoritetseier i familieselskapet AS Smith-Sivertsen, som i tillegg til Citybox leier ut næringseiendom.

Etter emisjonen i vår sitter familien på 73,5 prosent av aksjene i Citybox. Tidligere Høyre-ordfører og Herman Friele er nest størst med 4,8 prosent. Selskapet har rundt 420 aksjonærer etter å ha gjennomført flere emisjonsrunder med folkefinansieringstjenesten Dealflow.