Øyvind Hovland, advokat i RSM. Foto: RSM
Norge har lenge hatt exit-skatteregler som omfatter private aksjonærer som flytter utenlands. De latente gevinstene på aksjer ved utflytting var tidligere underlagt en exit-skatt som først skulle betales når aksjene faktisk ble solgt. I statsbudsjettet har regjeringen foreslått betydelige innstramminger i exit-skatten, blant annet at skatten må betales innen tolv år, og at 70 prosent av alt utbytte skal gå til å dekke exit-skatten. Dette har skapt debatt om hvorvidt reglene er i strid med EØS-avtalens prinsipp om fri bevegelighet.
Advokat Cornelius Konow Rieber-Mohn, advokat i RSM. Foto: RSM
EU-domstolen har slått fast at stater kan ha regler om beskatning av latente gevinster og endelig fastsettelse av exit-skatt ved utflytting, men det store spørsmålet er hva EU- og EFTA-domstolen vil akseptere av regler om betaling av exit-skatten. EU-domstolen har vært opptatt av at dette ikke medfører urimelig likviditetsbelastning og binding av skattyters midler.
Hva innebærer de nye reglene?
De nye reglene innebærer at personer som flytter fra Norge med urealiserte gevinster på aksjer, ilegges en exit-skatt som må betales innen tolv år. Tidligere måtte ikke exit-skatten betales før aksjene ble solgt. Mange utflyttere solgte aldri aksjer i holdingselskapet sitt, og dermed kom exit-skatten sjeldent til betaling. Nå vil staten sikre at skatten innbetales ved at 70 prosent av utdelt utbytte fra aksjene går til å dekke exit-skatten.
Dette kommer da i tillegg til 15 prosent kildeskatt som Norge i henhold til skatteavtaler ilegger på utbytte fra norske selskaper, samt skatt på utbytter i det nye bostedslandet (forhåpentligvis med fradrag for norsk kildeskatt).
I praksis fører det til at utflyttede eiere må betale minst 85 prosent skatt av utbyttene, mot ordinært 37,84 prosent skatt om de blir boende i Norge. Om skatten er over 30 prosent på utbytter, som i Frankrike med 34 prosent og Danmark med 42 prosent, vil man faktisk betale mer i skatt enn man tar ut i utbytte!
EØS-regler og fri bevegelighet
EØS-avtalen sikrer fri bevegelighet av personer, kapital, tjenester og etableringsfriheten mellom EØS-statene. Enhver regel som legger hindringer i veien for frihetene kan være i strid med EØS-avtalen. Ved å foreslå særlig inngripende regler for utbytter, blir spørsmålet om de norske exit-skattereglene utgjør en slik hindring.