<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sløseriombudsmannen: – Synes venstresiden burde bry seg mer

Are Søberg, eller Sløseriombudsmannen, har skapt et navn for seg selv ved å rakke ned på offentlig pengebruk. Det har gitt 100.000 følgere. 

Publisert 27. okt. 2024 | Oppdatert 7. jan.
Article lead
LIBERALIST: Den selverklærte sløseriombudsmannen, Are Søberg, gikk til valg i 2021 for Liberalistene. Foto: Siv Dolmen

– Det mest absurde er helheten, sier Are Søberg, bedre kjent som Sløseriombudsmannen. 

Han snakker om overdreven statlig pengebruk. Eller sløsing, som han selv kaller det. For ti år siden startet Søberg en Facebook-profil med selverklært mål om å «granske hvordan byråkrater og politikere sløser bort dine penger.» 

Slikt innhold har det vist seg å være stor appetitt for. 

I skrivende stund har Facebook-siden 110.000 følgere, og billettene ble utsolgt da Sløseriombudsmannen inviterte til tiårsjubileum på Posthallen i Oslo.

Hundrevis av personer møtte dermed opp for å høre «influenceren» snakke. 

Ikke politisk

På scenen fikk han for øvrig også selskap av Sindre Wiig Nordby og podcastverten Wolfgang Wee. 

Nordby har slått seg opp på sosiale medier i samme stil som Søberg, og publiserer korte videoer med overskrifter som «en søkkrik stat, men et fattig folk» .

Selv om en slankere stat også er et typisk talepunkt for høyresiden, avviser Søberg at meningen bak prosjektet er å styrke de borgerlige. 

– Jeg får ikke betalt, så det er bare et hobbyprosjekt. Jeg synes egentlig også venstresiden burde bry seg mer. Hvis målet er å ha en velferdsstat, burde man bry seg om sløsing. 

Selv tilhører han partiet Liberalistene, og har bakgrunn fra finansbransjen. 

Sjørøvere og hudpleiere

Det er på tiårsjubileet Søberg møter Finansavisen. På spørsmål om hva han mener er de mest absurde eksemplene på statlig pengebruk kommer historiene kommer på løpende bånd. 

– Det morsomste var da Kirkens Nødhjelp skulle bruke penger på å omskolere somaliske pirater til å bli hudpleiere, sier han. 

Det var fagbladet Panorama som rapporterte at offentlige midler skulle brukes til å bistå somalisk ungdom med yrkesutdanning, med målet om å gi ungdommene et alternativ til kriminalitet, sjørøveri og ekstremisme. Et av yrkene var skjønnhetspleiere. 

Han trekker også frem den utskjelte Helseplattformen i Midt-Norge. 

– De brukte 5 milliarder på et datasystem som alle sa ville ødelegge pasientsikkerheten. Og det skjedde, sier han.

– Får vanvittig mye tips

Spissformuleringen av eksemplene er typisk for Sløseriombudsmannen, som er blitt en noe polariserende figur. Kritikere har også stilt spørsmål om hvorvidt eksemplene han oppgir faktisk stemmer, men faktamessig mener Søberg han er på trygg grunn. 

– Jeg deler stort sett saker journalister allerede har skrevet om, det er ikke så mye at jeg gjør research alene. Ofte har det en verdi å sette ting i sammenheng. Du kan for eksempel ha en kommune som bruker 100 millioner på tøys, og samtidig klager over at man må legge ned skoler og barnehager. Da har det verdi i å fortelle det til leserne.

– Jeg får også vanvittig mye tips fra følgere, så nå er det nesten bare å gå gjennom innboksen (for å finne saker, red. anm.).

– Hvordan verifiserer du de tipsene? 

– Jeg har abonnementer overalt og jeg stoler på at journalister har verifisert ting.

Samfunn

Informasjon om bruk av AI