– Jeg er urolig for fremtiden. Spørsmålet er hvordan vi kan forholde oss til stadig større utfordringer i fremtiden. I Norden kan vi samarbeide tettere. Vi har sterke bånd historisk, sa Jacob Wallenberg fra scenen på NHOs årskonferanse i Oslo onsdag.
Wallenberg er styreleder i det svenske industri- og investeringsselskapet Investor AB, som har en børsverdi på 920 milliarder kroner.
Investor AB ble grunnlagt av Wallenberg-familien i 1916, og eier en rekke selskaper med global kundebase, men røtter i Sverige.
Jacob Wallenberg har tidligere vært styreleder, -nestleder eller -medlem i SEB, ABB, Atlas Copco, Investor, SAS, Nasdaq, The Coca-Cola Company og Electrolux.
– Ikke mange fordeler
På konferansescenen ble han intervjuet av Trine Eilertsen, sjefredaktør i Aftenposten siden 2020.
Wallenberg ble spurt om hvilke særtrekk som gir nordisk næringsliv en fordel i den globale konkurransen.
– Vi har ikke så veldig mange fordeler i den globale konkurransen, om vi skal være helt ærlige. Vi har en fin historie. Men Draghi-rapporten taler om en lack of sense of urgency, altså forståelsen av at vi virkelig står overfor en stor utfordring, sier han, og viste til en rapport fra Mario Draghi, tidligere sjef for Den europeiske sentralbanken.
– USAs og EUs BNP var like store i 2008. 15 år senere er USAs BNP 25 prosent større enn EU og Storbritannia til sammen. Det er et sjokkerende tall.
– Denne ulikheten akselererer. Det betyr at den europeiske produktiviteten og konkurransekraften er dårlig. Det betyr at vi får færre arbeidsplasser i Europa. Vi får lavere skatteinntekter som skal finansiere den fine velferdspolitikken som vi alle er veldig stolte av. Det er den fremtiden jeg ser, og det er derfor jeg taler om the sense of urgency. Det bør få alle til å tenke på hvordan vi kan bli bedre, og hvordan vi kan få mer og bedre forskning, sier Wallenberg.
– Mye mer dynamisk
– Vi bør tenke på hvordan vi kan bli mer konkurransekraftige. For våre to venner og konkurrenter i USA og Kina er virkelig konkurransekraftige, sa han.
Kun fire av de 50 største teknologiselskapene i verden er europeiske, påpekte Eilertsen.
– Hvorfor har vi ikke flere? spurte hun.
– Fordi de andre er bedre enn oss. Det er bare å se på USA. De har Silicon Valley, de har Boston, de har Chicago, de har et venturekapitalmarked som er mye mer dynamisk enn det europeiske.
– I USA snakker man om incentiver, mens Europa ofte snakker om reguleringer. Det er som å snakke om gulrøtter og pisk. I USA kaller man en spade for en spade. Se på hvor nobelprisvinnerne kommer fra: De kommer fra USA. De har et kapitalmarked som er mye mer utviklet enn vårt.
– Vi behøver virkelig et felles kapitalmarked og mer forskning og innovasjon. Vi må heie på entreprenører og heie på selskapene som skaper innovasjon. Det gir samfunnet en bedre utvikling med flere arbeidsplasser og større skatteinntekter. Derfor er dette samspillet mellom politikk og næringsliv så viktig, sa Wallenberg.
Vil ha ny Kina-politikk
– I Norge og Sverige kan vi føle oss som en liten kork på vannet sammenlignet med Kina og USA. Hva kan vi gjøre for å påvirke vår egen situasjon? spurte Eilertsen.
– Sverige er medlem av EU, men i ytterste konsekvens handler det om å være del av en større sammenheng. I vårt fall EU, for Norge nesten-EU.
– Den geopolitiske situasjonen med USA og Kina er utrolig komplisert, og det kommer ikke å bli bedre med Donald Trump.
– Jeg tror at EU må ta en helt ny tilnærming til Kina. Vi må ut av USAs skygge og skape en egen policy overfor Kina.
– Vi må stå opp for våre verdier, men vi må fortsette å utvikle relasjonen med Kina. Da kan de to korkene, Sverige og Norge, forhåpentlig finne et roligere farvann.
– Hvem skal drive Europa når Tyskland og Frankrike ikke klarer det? spurte Eilertsen.
– Det er en stor utfordring. Vi har behov for tydelig lederskap i Europa, og i dag mangler vi det. Det betyr at Europakommisjonen kanskje vil få en viktigere rolle, og jeg håper at Frankrike og Tyskland kommer tilbake. Men jeg ser ikke at noe land kommer til å erstatte de to store landene.
– Du ser oss ikke i aviser
Eilertsen beskrev eierskap som selve spesialøvelsen til Wallenberg-familien.
«Att verka, men inte synas», har vært et valgspråk for familien i flere generasjoner.
– Du kommer ikke til å se Wallenberg-familien i sosialreportasjer, i aviser og lignende. Det vil være lite av det, og mer businessrelatert. Når vi våkner hver morgen, er målet at hvert selskap vi er involvert i skal utvikle seg så bra som mulig. Det skaper forutsetninger for utbytte til vår familiestiftelse, som er nonprofit. Den har ett formål: Å gi bidrag til grunnforskning og utdanning på universitetsnivå, sa Wallenberg.
Wallenberg ble også spurt om den viktigste forskjellen mellom norsk og svensk næringsliv.
– Det er ingen grunnleggende forskjell i holdninger. Derimot finnes det en forskjell i vår historie. I Sverige er vi litt kjedelige. Vi startet med jernmalm og skog, og så har vi holdt på med det i noen hundre år.
– Norge, slik jeg ser det, er et land som utgikk hovedsakelig fra havet, med shipping og fiskeri, og som med tiden har utviklet seg inn i olje. Det har skapt to ulike typer adferd. Norge tar mer risiko, mens Sverige er litt kjedeligere og opptatt av orden.