<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Solstads Maximus-floke løst

Solstad Offshore har inngått en avtale som gjør at alle krav knyttet til kjempeskipet «Normand Maximus» nå er oppløst.  – Det har vært en begrensning på selskapet, sier konsernsjefen.

Publisert 22. nov. 2024 | Oppdatert 22. nov. 2024
Article lead
FORLIK: Solstad Offshore og konsernsjef Lars Peder Solstad har inngått en avtale for å innløse restkravet på subsea- og konstruksjonsskipet «Normand Maximus». FOTO: Thomas Bjørnflaten

– Det er godt å ha landet saken og at vi har fått den ut av verden, sier Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad til Finansavisen.

Solstad Offshore steg kraftig på Oslo Børs fredag etter at selskapet kom i havn med en løsning på en årelang floke knyttet til kjempeskipet «Normand Maximus».

Løsningen innebærer at rederiet får redusert nettogjelden med om lag 1 milliard kroner, og det vil gi en positiv effekt i regnskapet på rundt 500 millioner kroner gjennom reduserte renter og nedskrivninger.

Den tidligere eieren av det avanserte subseaskipet, MYF Maximus, hadde et krav mot Solstad Offshore på 197 millioner dollar, eller rundt 2,2 milliarder kroner, men i forliket som er inngått bortfaller nå dette kravet.

I stedet får MYF betalt 91,45 millioner dollar, tilsvarende 1 milliard kroner.

I tillegg betaler Solstad Offshore et beløp til bankene slik at den samlede utbetalingen fra selskapet blir 102 millioner dollar, eller drøyt 1,1 milliarder kroner.

Med denne avtalen vil Solstad Maritime, hvor Solstad Offshore eier rundt 27 prosent av, stå som eier av skipet, og alle krav er fjernet. 

– Det har vært en begrensning på selskapet som vi nå har fått luket ut. Nå kan selskapet betale utbytter igjen hvis resultatene tilsier det, samtidig som gjelden er redusert, sier Solstad.

– Vil dette også kunne gjøre det letter med en eventuell fusjon mellom Solstad Offshore og Solstad Maritime?

– Dette er det aksjonærene som bestemmer, men det viktigste hinderet for en fusjon er i alle fall ryddet av veien, svarer konsernsjefen.

STRIDENS KJERNE: Subsea- og konstruksjonsskipet «Normand Maximus». FOTO: BERNT SORTLAND

 Selskapet opplyser i tillegg at en kontrakt som ble inngått for «Normand Maximus» torsdag vil ha en positiv engangseffekt i regnskapet på rundt 500 millioner kroner.

Tok pantet og solgte til Aker

Det avanserte subseaskipet «Normand Maximus», som kostet nærmere 4 milliarder kroner å bygge, ble opprinnelig finansiert av et syndikat bestående av DNB, NIBC, Swedbank, GIEK og Eksportkreditt Norge.

Det var eid av Maximus Limited, hvor den britiske fondsforvalteren AGC Equity Partners var største eier gjennom MYF Maximus. Skipet var leaset av Solstad Offshore.

Etter at skipet mistet et svær kontakt med Saipem i 2020, tiltrådte kreditorene pantet i skipet. Eieren av skipet saksøkte imidlertid bankene og ba om rettens medhold i at kreditorene ikke kunne tiltre pantet og overta eierskapet. Da stod det igjen et restkrav på 194 millioner dollar som eieren krevde utbetalt – et krav som Solstad Offshore garanterte for. Rettsprosessene i Norge og Cayman Island knyttet til dette har vært gjeldende frem til nå.

Skipet ble så solgt til det Aker-tilknyttede selskapet AMSC for rundt 1,55 milliarder kroner, og Solstad Offshore fortsatte å leie det på en bareboat-avtale.

Som en del av refinansieringen som nylig ble gjennomført i Solstad Offshore, ble skipet lagt inn i Solstad Maritime, med oppgjør i aksjer.

Kravet fra den tidligere eieren bestod imidlertid, og i forbindelse med restruktureringen ble forfallet for kravet skjøvet ut i tid.

Samtidig ble det forhandlet frem nye vilkår der Solstad fikk en rett til å kjøpe ut kravet for 200 millioner kroner. Dette forutsatte at långiverne vant frem i retten om hvem som eide hadde eiendomsrett til aksjene i Maximus Limited.

Nye kontrakter

Fredag meldte også Solstad Offshore at rederiet har inngått flere nye kontrakter og forlengelser av eksisterende kontrakter som til sammen utgjør en verdi på om lag 60 millioner dollar, tilsvarende vel 660 millioner kroner.

Kontraktene som er inngått tilsvarer omtrent 900 fartøysdager, altså det totale antallet dager selskapets fartøyer er operativt bundet til kontraktene.

Konstruksjonsskipet «Normand Valiant» er tildelt en fast kontrakt på 1,5 år med Petrobras i Brasil. Oppstart av kontrakten er planlagt i februar 2025, rett etter utløpet av nåværende kontrakt.

Ankerhåndteringsskipet (AHTS) «Normand Sagaris» får en forlengelse av den nåværende kontrakten med Petrobras på 120 dager frem til mars 2025, når fartøyet starter på den tidligere annonserte treårskontrakten med samme kunde, opplyses det.

Den nåværende kontrakten for AHTS-en «Normand Sirius» er samtidig forlenget til august 2025, med opsjon på ytterligere 247 dager. I tillegg er det inngått en ny 60-dagers kontrakt for AHTS-en «Normand Saracen». Begge fartøyene vil ifølge meldingen støtte borekampanjer utenfor kysten av Vest-Australia.

«Normand Valiant», «Normand Sagaris», «Normand Saracen» og «Normand Sirius» er eid av Solstad Maritime Holding, der Solstad Offshore eier 27,3 prosent.

Shipping

Informasjon om bruk av AI