<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fire nybygg kraftig forsinket

Russlands angrep på Ukraina bidrar til forsinket levering av en serie nybygg til rederiet Utkilen i Bergen.

Publisert 21. jan. | Oppdatert 21. jan.
Article lead
ETTER SKJEMA: Nybyggene som Utkilen har kontrahert i Tyrkia. De to første skipene skulle stått ferdige i første og tredje kvartal 2024 og de to neste på samme tid i år. Uddevalla-selskapet FKAB har levert design og tegningspakke til verftet.  Illustrasjon: FKAB; Fartygskonstruktioner AB.

For tre år siden bestilte det familieeide kjemikalietankrederiet Utkilen fire nye skip i Tyrkia. I henhold til kontrakten skulle de to første leveres i første og tredje kvartal 2024. Men fortsatt ligger alle skipene på verftet.

– Det har oppstått en rekke forsinkelser i byggeprosessen, sier Utkilens finansdiretør Espen Bjelland til Finansavisen. Han håper søsterfartøyene, skip på 6.700 dødvekttonn med lastetanker i rustfritt stål, vil bli ferdigstilt i år.

Men foreløpig er bare to av dem sjøsatt.

På rederiets hjemmeside står skipene nå oppført med forventet levering i første, andre, tredje og fjerde kvartal 2025.

REDERISJEF: Siri-Anne Mjåtvedt leder det familieeide kjemikalietankrederiet Utkilen. Foto: Privat

Forsinkelser og konkurs

Nybyggene er beregnet på bruk i rederiets kjernevirksomhet, transport av kjemikalielaster i Nord-Europa og Østersjøen. De skal utstyres for å drives med LNG og biogass.

Mye av utstyret ombord i de nye skipene leveres av norske bedrifter. Blant dem er Framo, Wärtsilä, Scanjet og Air Products.

Det tyrkiske verftet Icdas, som vant oppdraget etter en internasjonal anbudskonkurranse, har ifølge Bjelland slitt med forsinkelser og en konkurs blant en av de norske underleverandørene. Fortsatt venter det på LNG-tankene som er bestilt i India. 

– Stålet til våre skip skulle leveres fra Ukraina, men Russlands invasjon og bombing gjorde at Icdas istedet plutselig måtte finne en ny stålleverandør. Det betydde at byggestarten ble utsatt, sier Bjelland.

Kraftig inflasjon i Tyrkia har også skapt utfordringer i byggeprosessen.

Finansavisen har tidligere skrevet at prisen på nybyggene trolig ligger i overkant av 26 millioner euro pr. stykk, tilsvarende cirka 310 millioner kroner basert på dagens vekslingskurs.

Dagbøter

– Så store forsinkelser som det her er snakk om utløser vel dagbøter som verftet må betale?

– Vi har en standard skipsbyggingskontrakt som blant annet regulerer hva som skal skje når det oppstår betydelige forsinkelser med ferdigstillelsen. Ut over det har vi ingen kommentarer, sier Bjelland.

Skipene som ble bestilt i Tyrkia i 2022 skal leveres med moderne såkalte multifuel-motorer for fremdrift, optimalt utformede skrog og tilrettelegges for batteri og landstrøm med muligheter for å kunne gjennomføre havneopphold helt utslippsfritt.

På miljøsiden har Utkilen besluttet å fase inn nullutslippsteknologi ombord i alle nybygg etter 2030. For eksisterende skip skal miljøpåvirkningen reduseres år for år frem mot dette målet og endelig karbonnøytralitet innen 2050.

Halvparten av kjerneflåten vil kunne drives på LNG og biogass når nybyggene er levert.

Rekord i 2023

Et knallsterkt fraktmarked og store salgsgevinster ga tidenes beste resultat for Utkilen i 2023.

Rederiet solgte seg helt ut av deepsea-segmentet, og bokførte gevinster på over 350 millioner kroner i forbindelse med dette. Årsresultatet endte på over 700 millioner kroner. 

I eierselskapet Utkilen Holding sitter skipsreder Ove I. Utkilen indirekte på de to bestemmende A-aksjene gjennom AUT Holding og COU Holding, mens eierskapet forøvrig er delt på sønnene Carl Ove og Anders Utkilen, med 49,9 prosent hver. De er tredje- og fjerdegenerasjons eiere i rederiet.

Utkilen er fullintegrert og tar selv hånd om befraktning, operasjon, teknisk drift og bemanning i tillegg til rene administrative funksjoner.

Rederiet har rundt 500 ansatte, hvorav 450 seilende og 50 landansatte.

Shipping

Informasjon om bruk av AI