<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Priser AI-selskap til 200 milliarder?

Elon Musk-selskapet xAI er midt inne i en finansieringsrunde, men Musk selv stempler opplysninger om en prising opptil 20 milliarder dollar som «fake news.»

  Publisert 22. jan. 2024 kl. 09.48
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 283 ord
  HENTER PENGER: Elon Musk. Foto: NTB

  Elon Musk jakter én milliard dollar til sitt kunstig intelligens-selskap xAI, og investorer har nå tegnet seg for 500 millioner dollar, opplyser kilder med kjennskap til saken til Bloomberg.

  Selskapet diskuterer ifølge kildene en prising på 15-20 milliarder dollar, men betingelsene kan endre seg i løpet av de kommende ukene. Musk har i et innlegg på X (tidligere Twitter), den sosiale medieplattformen han selv eier, stemplet kildenes opplysninger som «fake news.»

  Det indikerte prisingsintervallet tilsvarer uansett 160-210 milliarder norske kroner. 

  Alternativ til OpenAI

  Musk etablerte xAI i fjor som et alternativ til OpenAI, som han også var med å starte opp men senere forlot etter uenighet om hvordan man kunne tjene på teknologien. xAI tilbyr chatboten Grok, som utvikles via bruk av innlegg på X og dermed gir Grok tilgang til mer aktuelle data enn andre chatboter.

  Nyhetsbyrået påpeker at investormassen i xAI trolig vil ligne på den i X, etter uttalelsen fra Musk i november om at egenkapitalinvestorer i X vil eie 25 prosent av xAI. Dette betyr ifølge kildene at disse investorene vil bli invitert til å spytte inn minst 25 prosent av det de bidro med i X.

  Ellison og Saudi-prins

  Blant investorene som støttet Musks oppkjøp av X for 44 milliarder dollar var Larry Ellison, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Fidelity Management & Research Co. og Saudi-prinsen Alwaleed bin Talal.

  Bloomberg-kildene hevder at Musk ventes å sluttføre betingelsene i løpet av et par uker, og trekker i denne forbindelse frem at enkelte investorer vurderer om de kan få tilgang til datakraft i tillegg til eller istedenfor aksjer. Dette kan være gunstig for porteføljeselskaper i investorers venture-virksomheter, ettersom disse har behov for intensiv databehandling i utviklingen av nye AI-produkter.