<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er dyrt å hente penger

CodeLab har hentet 40 millioner kroner, men måtte ut med en skyhøy rabatt. – Rabatten er det markedet som bestemmer, sier styreleder Jesper Melin Ganc-Petersen.

Publisert 26. juni
Oppdatert 26. juni
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 542 ord
STYRELEDER OG STOREIER: Jesper Melin Ganc-Petersen i CodeLab  FOTO: Anders Horntvedt

Tirsdag kveld hentet CodeLab 40 millioner kroner i en rettet emisjon. For å få på plass pengene måtte CodeLab gi en rabatt på hele 34 prosent, og pengene ble hentet til en aksjekurs på 29 øre.

– Rabatten er det markedet som bestemmer. I dag koster et venturelån mellom 16 og 18 prosent. Det er dyrt å hente penger, sier styreleder og storaksjonær Jesper Melin Ganc-Petersen i CodeLab. 

Sikret drift i over ett år

I dag består CodeLab Capital av datterselskapet Uniscale, som driver innen smart AI-programmering. Produktene skal skille seg fra dagens teknologier ved at de er uavhengig av leverandører. Det skal bli mulig for generative AI-verktøyer å handle intelligent, og skrive koden fullstendig i samsvar med de funksjonelle og tekniske spesifikasjonene. Utviklingen har pågått i nesten fire år

Pengene fra emisjonen skal finansiere selskapets kommersialiseringsfase, arbeidskapitalbehov og andre generelle selskapsformål.

– Hvor lenge er dere finansiert etter den nye emisjonen?

– Emisjonen sikrer drift i omtrent 14-16 måneder fremover. Hvis alt går etter planen er vi nok gjennom den verste tiden i forhold til finansiering, sier Ganc-Petersen.

Vil fortsatt tape penger

I fjor hadde CodeLab et driftsresultat på minus 24,6 millioner kroner, og kontantbeholdningen var på 57 millioner kroner ved utgangen av året. Selskapet taper omtrent halvparten av denne summen i halvåret, og behovet for finansiering kommer ikke som noen overraskelse på markedet. 

– Hvordan vil cashburnen deres se ut fremover? 

– Vi er nødt til å omrokere litt. Vi ser nå at vi skal selge mer målrettet mot større kunder, der produktet treffer. Det vil si at vi skal bruke mindre ressurser, og forhåpentligvis oppnå en større omsetning, sier Ganc-Petersen.

– Når skal Uniscale begynne å tjene penger?

– Det siste året har vi brukt til å finne ut av hvordan vi leverer, og hvor i markedet vi kan hente ut størst verdi. Det har vi funnet ut av nå. Jeg vil tro at det er omkring to år til selskapet begynner å tjene penger, om ikke før, sier Ganc-Petersen.

Tøft år på børsen

CodeLab er ned 30 prosent på børsen så langt i år. I mars kom nyheten om at datterselskapet Uniscale hadde gjort et gjennombrudd innen domenedrevet AI-teknologi for programmering. Dette sendte aksjen opp nesten 200 prosent på én dag. 

Gleden ble kortvarig, og siden den gang er aksjen ned 75 prosent. 

Nærtående sto for forhåndstegningen av emisjonen, som var på totalt 21,2 millioner kroner. Codee Holding, som er representert i styret av Jesper Melin Ganc-Petersen, ble tildelt aksjer for 20 millioner kroner og forblir største eier. 

– Hvorfor er CodeLab et interessant selskap for investorer?

– Vi har laget en programvare som instruerer AI-algoritmene til å produsere koder, dette skiller seg fra kodegenerasjonen som er avhengig av en separat instruksjon. Dette er noe både jeg og resten av ledelsen har stor tro på, hvilket er grunnen til at vi har valgt å investere selv i denne runden. Det synes jeg viser noe, at vi selv har tro på produktet, sier Ganc-Petersen.

– Vi har jo også vært veldig transparente hele veien, og bygget opp tillit i markedet. Det vi sier er også det vi gjør, og det er derfor vi har lykkes med å hente penger. 

Ganc-Petersen kom til Norge i 2009 som allmennpraktiserende vikarlege. I dag er han mer kjent som sukkessgründeren bak betalingsløsningen Melin Medical og helseplattformen Patientsky.