Jackpot for Laser-John – selger til megakonsern
Eierselskapet bak Novo Nordisk gjør strandhugg i Norge, og kjøper selskapet til gründer og lakselusbekjemper John Breivik.

Stingray Marine Solutions har laget en laser som kan ta knekken på lakselus.
Nå får det Oslo-baserte teknologiselskapet en internasjonal aktør i ryggen. Det danske investeringsselskapet Novo Holdings kommer inn som ny hovedeier i selskapet med 80 prosent.
Det skriver nettavisen Intrafish.
– Dette er en enorm anerkjennelse av mange år med hardt og målrettet arbeid fra hele Team Stingray, uttaler John Arne Breivik, daglig leder og medeier i selskapet.
Novo Holdings er største eier og kontrollerende aksjonær i det børsnoterte farmasiselskapet Novo Nordisk.
Novo Holdings beskrives som et holdings- og investeringsselskap som er ansvarlig for å forvalte eiendelene og formuen til Novo Nordisk Fonden, én av verdens største filantropiske næringslivsstiftelser.
– Science fiction
Tidligere i år fortalte han til Finansavisen at folk i bransjen bare hadde ledd av ham.
For høsten 2010 banket han og medgründeren, Esben Beck, på dørene til flere selskaper i oppdrettsnæringen med sitt nye produkt.
– Mange synes produktet vårt var ustyrtelig morsomt. De syntes det hørtes science fiction- og Star Wars-aktig ut. Kanskje for godt til å være sant. Markedet sa dette aldri ville gå, uttalte Breivik.
I løpet av de seneste årene har imidlertid et kobbel av kjendisinvestorer satset på bedriften Breivik leder: Både Aksel Lund Svindal, Grunde Eriksen i Altitude Capital, Kjetil Holta i Holta Invest, Geir Hjellvik, Rune Rinnan med sitt Televenture og Norsk Innovasjonskapital har gått inn i Stingray Marine Solutions.
Oppdrettsselskapet Sulefisk var første kunder.
Nå står omtrent alt som kan krype og gå innenfor oppdrett på kundelisten: Mowi, Salmar, Cermaq og Nordlaks, samt et kobbel små og mellomstore oppdrettsselskaper.
– Begge er fornøyde
Teknologiselskapet åpnet for snart et år siden en flunkende ny fabrikk i Groruddalen i Oslo. Da ble 200 millioner er investert i nye bygg og fasiliteter.
I fjor omsatte selskapet for over 360 millioner kroner. I år skal de passere 800 millioner. Neste år er målet å nå over 1,2 milliarder kroner.
Breivik vil ikke opplyse prisen i transaksjonen, men Novo Holdings har mer enn noen få slanter på kistebunnen.
Ved utgangen av 2023 hadde Novo Holdings hele 1.114 milliarder danske kroner under forvaltning. Det tilsvarer rundt 149 milliarder euro, eller 1.749 milliarder norske kroner.
– Både selgere og kjøper er fornøyde. Transaksjonen verdsetter Stingray til en ledende aktør i leverandørkjeden til havbruk, sier han til Intrafish.
Etter transaksjonen vil det danske investeringsselskapet ha rundt 80 prosent, mens ledelse og ansatte i selskapet vil eie rundt 20 prosent, opplyser Breivik.
Ambisjonen er at ledelsen i selskapet og utviklingen av Stingray vil fortsette som før, bare sterkere og raskere.
– Dekker formuesskatten
Stingray var gjennom en trang oppstart, og en anstrengt økonomi. Det har vært både inkassosaker og revisoranmerkninger, men så løsnet det.
– Dette blir et veldig spennende, og nytt kapittel i historien vår. Vi har bygget dette selskapet stein på stein. Jeg husker da vi måtte kjøpe lysstoffrør på Finn før fiskeriministeren kom på besøk. Nå blir vi kjøpt opp av Novo Holdings. Det har vært en helt, helt utrolig reise, sier Breivik til Intrafish.
– Flere av oss reinvesterer det vi kan, samtidig som det sikkert blir til salt i grøten og til å dekke inn for formuesskatten, uttaler han.
De siste tiårene har Breivik bodd i Oslo, men han kommer opprinnelig fra Sunnmøre.
– Jeg vokste opp med både viltfiske og oppdrett i familien. På Sunnmøre hadde jeg skipsindustri og undervannsteknologi rundt meg på alle kanter. Jeg har alltid vært tidlig ute med teknologi, har Breivik sagt til Finansavisen tidligere.