Slankeplattform hentet kvart milliard
Etter å ha doblet antallet kunder i Sverige til 20.000 siden januar, har slankeselskapet Yazen ambisjoner om tilsvarende vekst i Norge.

Det er full gass for telehelseselskapene som har kastet seg på slankemedisinbølgen.
Yazen, en digital helseplattform for fedmebehandling, med opphav i Stockholm er ett av dem, som denne uken hentet 230 millioner kroner i en overtegnet serie A-finansieringsrunde for å drive nasjonal og internasjonal ekspansjon.
Selskapet kombinerer medisinsk behandling med Novo Nordisk og Eli Lillys kioskvelter GLP-1 slankemedisiner med omfattende livsstilsstøtte. Og har pekt ut Norge som et av sine viktigste vekstmarkeder.
– Vi endrer måten pasientene spiser på, og hvordan de beveger seg. Det gjør at pasientene står mye lenger i behandlingen, sier Fredrik Meurling, medgrunnlegger og administrerende direktør i Yazen.
Doblet kundemassen
Yazen tilbyr fedmebehandling gjennom app hvor pasientene kobles med lege, psykolog, personlig trener, ernæringsfysiolog og coach. Målet er ifølge selskapet å forandre liv og redusere stigmaet rundt overvekt og fedme gjennom varig vektreduksjon.
Selskapets omsetningen økte fra 2,2 millioner i 2022 til 56 millioner i 2023. Det har over 20 000 pasienter i Sverige, en dobling fra da Finansavisen omtalte selskapet i januar.
Yazen er ett av et økende antall selskaper internasjonalt som kapitaliserer på GLP-1-boomen ved å bygge programmer og tjenester for brukere rundt medisinene.
Andre kjente aktører er amerikanske Ro (kort for Roman) og Hims & Hers. Sistnevntes aksjekurs steg 28 prosent på nyheten i mai om at det begynte å tilby sammensatte GLP-1-injeksjoner, og er opp 142 prosent så langt i år.
Analytikere fra Goldman Sachs venter at 15 millioner amerikanske voksne vil bruke anti-fedmemedisiner innen 2030, og spår at industrien kan nå en årlig omsetning på 100 milliarder dollar.
Etter eksplosiv vekst i Sverige, ser Yazen sjefen til Norge.
– Vi skal ha et visst antall tusen pasienter i Norge i 2025, sier Meurling.
– Hvorfor Norge?
– Det er en stor andel veldig friske, men også en stor andel overvektige – nær 50 prosent. I tillegg er man kommet langt på digitalisering og betalingsevnen er god.
Også i januar snakket Meurling om norsk ekspansjon i Norge. Nå skal han sette penger bak ordene med ansettelser og investere i produktutvikling.
Yazen har i dag 70 tilknyttede leger, hvorav 10-12 er heltidsansatte, og flere av dem er norskspråklige.
Selskapets tjenester koster brukerne 1.000 kroner måned, i tillegg til anslagsvis 1.000-1.500 kroner for legemidlene.
Yazen-sjefen venter samtidig at disse kostnadene vil komme ned over tid i takt med fall i prisene på legemidlene, og dermed drive vekst gjennom lavere kost.
Selskapets kaller seg «medikament-agnostikere», som betyr at det tilbyr GLP-1 medikamenter fra alle de store produsentene uten å være bundet til enkeltaktører. Det er legene som skriver ut GLP-1-legemidlene avhengig av pasientens behov, ifølge Meurling.
– Obesitas er kronisk, som gjør at du har latent hunger. Du må håndtere det med legemiddel, men også livsstilsforandring. Målet er at du skal bruke så lite legemiddel som mulig for å redusere bivirkninger, og oppnå så stor livsstilsendring som mulig, sier Meurling.