<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
ELIGENTS STRATEGI: Strategien er enkel: Ikke fuck opp denne muligheten! Og de to som følger dette er Andreas Bjerkedal (t.v.) og Tarjei Jespersen. Foto: Hilde Oreld

Enkel strategi: Ikke fuck opp denne muligheten

Tarjei Jespersen brukte syv år på å utvikle ny teknologi for elektriske komponenter. Nå har gründeren 18 år på seg før patentet går ut.

Publisert 21. des. 2024Oppdatert 21. des. 2024
Lesetid: 5 minutter

Ble saksbehandlerne i Innovasjon Norge elektriske da de så teknologien fra startupen Eligent?

September 2022 fikk Eligent 100.000 kroner i oppstartstilskudd fra Innovasjon Norge. Året etter tikket det inn ytterligere 600.000 fra samme pot. Og i november i år fikk selskapet innvilget et innovasjonstilskudd på 4,7 millioner kroner.

Eligent har et klart problem å løse: Elektrikere er en utsatt gruppe når det skal settes opp nye bygg. De kan gjøre en del av arbeidet i tidlig fase, men må vente til alle de andre håndverkerne har gjort sitt før de kan fullføre de siste koblingene.

– Da er alle sure. Ofte er prosjektet forsinket og elektrikerne skal gjøre mye av jobben alene på slutten. På begynnelsen av prosjektet kan de ikke gjøre annet enn å legge opp bokser og trekke kabler. Hvorfor er det ikke mulig å gjøre klart for stikkontakter, brytere og dimmere allerede når man setter opp boksene? Dette har jeg grublet på i mange år, og en dag i begynnelsen av 2022 satt jeg i bilen på vei hjem fra Oslo til Grimstad. Da falt bitene på plass. Eureka! Jeg ringte ikke til noen i elektrobransjen, men til min mor. Da hun skjønte at det var en god idé, var det bare å gå videre med den, sier Tarjei Jespersen.

Vi har laget et system som passer til alle typer bokser i hele verden, og snakket med grossister i 54 land. Distribusjonen er allerede på plass

Andreas Bjerkedal

Han har gått den klassiske veien med elektrofag, har fagbrev som elektroinstallatør, og han har vært leder på flere prosjekter. På Gründer Academy i regi av Innoventus Sør – en statlig inkubator – traff han Andreas Bjerkedal, som var mentor. En mentor som også er seriegründer som har hatt hell med noe, og annet har kostet ham dyrt. Blant suksessene er Aspiri, reklamebyrået Yellow Banana og privatundervisningsselskapet Mentor Norge. De økonomiske konsekvensene av SK Norge og Vexo kunne han derimot vært foruten.

Eligent AS

Navn: Andreas Bjerkedal (40) og Tarjei Jespersen (34).

Forretningsidé: En enklere og mer effektiv måte å installere elektriske komponenter på.

Ambisjon: 100 millioner kroner i omsetning om tre år.

Finansiering: 6 millioner kroner i frisk kapital og 5,4 millioner fra Innovasjon Norge.

Eiere: Hovedaksjonærer er Bjerkedal (40%), Jespersen (40%) og Knut Eiden (13%). Alle investorene er elektroinstallatører.

– SK Norge, som skulle hjelpe nordmenn ned i vekt ved bruk av laser, gikk ikke. Jeg tok høy risiko, startet fire klinikker samtidig, satset mot feil kunder og tapte mye penger hver måned. Bransjen var full av upålitelige mennesker, og det var en stor påkjenning å håndtere altfor mange ansatte uten nok penger. Det er nok første gang jeg har mistrivdes i jobben som gründer. Det endte med at jeg betalte en i bransjen en god slump penger for å overta selskapet og alle forpliktelsene, sier Bjerkedal.

Etter dette var han helt utkjørt og dro til Mexico i et halvt år. 

– Da jeg kom tilbake måtte jeg starte i det små, men ville ikke starte for meg selv. Jeg hadde ikke energi, men ønsket likevel å være rådgiver og investere litt i andre oppstarter. Derfor stiftet jeg selskapet Precorn. Logoen var en gyngehest formet som en unicorn. Jeg reiste rundt til NTNU og andre steder for å finne ideer i tidlig fase og lage en plan. Der er jeg god, sier Bjerkedal.

Han hadde en liten håndfull med prosjekter han skulle se nærmere på, men da han traff Jespersen fant han raskt ut at hans idé hadde hundre ganger større potensial enn alt annet han hadde sett på.

Bravida og Norgeseliten med på laget

De to endte med å starte selskapet Eligent sammen. De to første årene gikk alt i et behagelig tempo. Strategien er enkel: Ikke fuck opp denne muligheten!

– Det handlet mye om å bygge et case og kredibilitet i bransjen, få intensjonsavtaler med de største aktørene og være selektive. I tillegg har vi brukt de beste utviklerne og patentadvokatene. Jeg har til gode å snakke med folk som ikke synes at dette er veldig smart, sier Jespersen, som til sammen har brukt syv år på å komme opp med ideen.

SLANKERE: Stikkontakter går fra å være et nødvendig onde til en designdetalj som du for eksempel kan bestille i samme farge som veggen. Foto: Hilde Oreld

– Det er mange som har prøvd, men ingen som har fått det til. Før nå. Både installasjonsselskapet Bravida og den landsdekkende elektrikerkjeden Norgeseliten bidrar med ressurser til en verdi av 1 million kroner hver for å utvikle systemet helt ferdig, sier Bjerkedal.

– Når skal dere begynne å selge dette?

– Målet er å selge stikkontaktene og boksene til sommeren, men vi tror vi kan levere til noen prosjekter før ferien. I hvert fall stikkontakter, men kanskje også brytere og dimmere. I prinsippet kan stikkontaktene selges med én gang, sier Jespersen.

Jeg ringte ikke til noen i elektrobransjen, men til min mor

Tarjei Jespersen

– Hva sa du egentlig til din mor?

– Jeg har jo snakket med henne om elektrikeres utfordringer i mange år. Jeg sa vel bare at jeg hadde funnet løsningen: Å droppe stålrammene som begrenser stikkontaktene og heller integrere alt fra start.

POSITIV BIEFFEKT: Så slank at den kan ligge inntil veggen. Foto: Eligent

I praksis betyr det at elektrikerne får gjort unna det meste av arbeidet i prosjektets tidligfase, og det blir tidsbesparende. Nå gjøres halve elektrikerjobben i prosjektet første fase og den siste halvdelen etter at alle andre, som malere og snekkere, er ferdige. Det betyr at det er vanskelig å styre hverdagen når de ikke vet når de må komme tilbake for å fullføre. Det blir dyrt, også for entreprenørene, for elektrikerne må stort sett jobbe overtid. I prinsippet kan elektrikerne koble seg ferdig i tidlig fase.

Forretningsmodellen er lisenser

– Kostnadene på et prosjekt er 20 prosent materialkostnad og 80 prosent arbeidskraft, sier elektrikeren og tar frem en prototype:

– Våre stikkontakter er også mye slankere. De kan ligge helt inntil veggen, men det er egentlig bare en positiv bieffekt. Det blir også penere: Stikkontakter går fra å være et nødvendig onde til en designdetalj som du for eksempel kan bestille i samme farge som veggen.

– Når kommer konkurrentene?

– Vi har jobbet med patentet på hele metoden i to år, og har nå fått en solid patentbeskyttelse. Vi tror egentlig ikke at vi får konkurrenter i det hele tatt, for vi er ikke så sikre på at de kan klare det, men det kan jo hende. Patentet varer i 18 år til, sier Jespersen før Bjerkedal overtar:

– Vi skal jo uansett ikke gjøre dette selv. Alle skal få bruke dette ved å betale en lisens til oss. Og produsentene må gjerne komme til oss for å produsere dette systemet. Vi har laget et system som passer til alle typer bokser i hele verden, og snakket med grossister i 54 land. Distribusjonen er allerede på plass.

– Hva betyr det i kroner og øre?

– Markedet for relevant installasjonsmateriell er på flere hundre milliarder årlig, så det kan bli store summer. Hvis vi ikke klarer en omsetning på 100 millioner kroner innen tre år har vi gjort veldig mye feil.