Goldman Sachs om norske oljeselskaper: – Én favoritt med en overlegen vekstprofil

Goldman Sachs mener at Vår Energi realiserte betydelig høyere gasspriser enn referanseprisen i tredje kvartal. Aker BP er derimot ekstra sårbar for lav oljepris.

Publisert 5. okt. 2024
Article lead
FAVORITTEN TIL GOLDMAN: Nick Walker, adm. direktør i Vår Energi. Foto: Iván Kverme

Fredag kveld delte Goldman Sachs sine «tidlige tanker» om europeiske oljeselskaper i forbindelse med at tredje kvartal nettopp er ferdig.

«Vår Energi skiller seg ut», skriver Goldman-teamet ledet av Michele Della Vigna. Aker BP blir også trukket frem i analysen.

I estimatene sine legger de til grunn en Brent-oljepris på 75 dollar fatet i 2025, «én dollar lavere enn konsensus hos råvareanalytikere», skriver Della Vigna.

Vår Energi

«Vår Energi er vårt foretrukne selskap» i dekningen, men det burde ikke forveksles med «Big Oil »-dekningen, hvor de samme analytikerne kuttet i kursmålet til Equinor i forrige uke.

Analytikerne omtaler vekstprofilen til Vår Energi som «overlegen». De anslår at Balder X og Johan Castberg vil stå for rundt 25 prosent av produksjonen i 2025, noe som i sin tur vil gi en «attraktiv utbytteavkastning på 13,0 og 13,6 prosent i 2024 og 2025», heter det i analysen.

I tredje kvartal har Vår Energi hedget gassen sin gunstig. Goldman anslår at selskapet realiserte en gjennomsnittlig gasspris som var 20 prosent høyere enn NBP-snittprisen. National Balancing Point (NBP) er en referansepris for naturgass i Storbritannia og brukes ofte som benchmark i Europa.

Vår Energis ikke-belånte frie kontantstrøm-avkastning (unlevered FCF yield) estimeres til å være den høyeste blant selskapene i dekningen – 17 prosent i 2025 og 22 prosent i 2026. Dette gjør at selskapet kan utbetale 20-30 prosent av kontantstrømmen fra driften (CFFO), samtidig som de reduserer gjelden, heter det.

De gjentar nøytral-anbefalingen og kursmålet på 38 kroner.

Aker BP

«Vi venter fortsatt på et bedre tidspunkt for å investere i Aker BP, da veksten til selskapet ligger et stykke frem i tid, med økt produksjon først forventet i 2027», skriver analytikerne.

Della Vigna forventer at 2024 blir et kapitalintensivt år for Aker BP på grunn av store investeringer før produksjonsøkning. Målet for Røkke-selskapet er å produsere 525.000 fat daglig i 2028, heter det i analysen.

Nedgangen på det største feltet, Johan Sverdrup, der Aker BP eier 32 prosent, blir godt håndtert av Equinor (operatøren), heter det. Analytikerne estimerer fem prosent nedgang fra feltet de neste tre årene, mens markedet forventer syv prosent, heter det.

«Med den laveste gjeldsgraden i dekningen har Aker BP god økonomisk fleksibilitet til å opprettholde sin utbyttepolitikk», skriver Goldman-analytikerne.

Om Yggdrasil tror de det kan oppstå forsinkelser og kostnadsoverskridelser. Dette står i kontrast til hva kanadiske RBC Capital Markets skrev i september: «Aker BP har en sterk merittliste for å levere prosjekter før tiden».

«Uten oljehedging er Aker BP det mest utsatte selskapet for fall i oljeprisene» i dekningen, heter det fra Goldman.

Goldman kutter kursmålet fra 280 til 270 kroner og gjentar sin nøytral-anbefaling.

Skeptisk til oljen

«Vi er fortsatt negative til sektoren som helhet», skriver Della Vigna.

På kort sikt mener analytikerne at oljeselskapene kan komme med nedjusteringer når det gjelder inntjeningen. På lang sikt er de derimot positive.

Goldman opererer med et Brent-intervall på 70-85 dollar fatet, som er forskjøvet mot nedsiden, gitt høy ledig kapasitet og risikoer knyttet til etterspørselen, særlig i Kina.

«Brent kan falle til 60 dollar fatet innen desember 2025 dersom Kinas oljeforbruk holder seg flatt, hvis USA innfører en generell 10 prosent tariff på vareimport, eller hvis OPEC fullstendig reverserer de 2,2 millioner fat pr. dag ekstra kutt innen november 2025», skriver analytikerne.

Europeiske gasspriser er «svært motstandsdyktige på kort sikt», mener Della Vigna. For førstkommende vinter mener de gassprisene vil ligge på 40 euro pr. megawattime, i tråd med markedet.

Energi

Informasjon om bruk av AI