<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAP og P&G overrasker

Begge de multinasjonale selskapene meldte fredag om uventet høye inntekter i første kvartal. Også en rekke PMI-målinger overrasket positivt.

Publisert 21. apr. 2023 kl. 16.30
Oppdatert 21. apr. 2023 klokken 16.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
SLO FORVENTINGENE: I første kvartal oppveide Procter & Gamble effekten av fallende etterspørsel med høyere priser. Foto: Bloomberg

Resultatsesongen fortsetter, og fredag la SAP frem ferske tall for første kvartal. Det tyske programvarekonsernet meldte om høy etterspørsel etter skybaserte løsninger, og slo analytikernes inntektsforventninger. Ledelsen fortalte dessuten at en rekke ulike produkter skal begynne å inkludere kunstig intelligens-funksjoner. Aksjekursen steg med nesten 6 prosent, selv om inntjeningen på 1,16 dollar per aksje var 4 cent mindre enn konsensusestimatet

Det kom dessuten oppløftende PMI-målinger fra Frankrike og Tyskland. Særlig bidrar tjenesteytende sektor til en økonomisk vekstrekyl i de to landene. Produksjonen i franske fabrikker falt derimot, og den tyske industriproduksjonen viste bare en liten bedring.

I USA var Procter & Gamble, som selger forbruksvarer over hele verden, ute med tall. Selskapet har klart å heve sine priser, og dette bidro til at både topp- og bunnlinjen overrasket positivt i årets første tre måneder. I tillegg ble guidingen for dette regnskapsårets omsetningsvekst jekket opp fra 4-5 prosent til 6 prosent. Ved firetiden fredag var P&G-aksjen opp med rundt 4 prosent.

Hittil har 88 selskaper i S&P 500-indeksen offentliggjort sine regnskap for første kvartal. Av disse har 61 prosent slått analytikernes snittestimat på inntektssiden, mens 76 prosent har tjent mer enn ventet. Ha imidlertid i bakhodet at det på forhånd var knyttet svært lite optimisme til denne perioden, så det har vært relativt lett for selskapene å overraske positivt.

Vi ble også servert nye PMI-tall fra USA. I april steg en underindeks for industrien til det høyeste nivået på elleve måneder, mens aktiviteten i tjenesteytende sektor økte raskere enn noen gang på seks måneder. Målingene på henholdsvis 50,4 og 53.7 var dessuten bedre enn ventet.

Det er imidlertid tegn på at resten av året kan bli mer utfordrende. USAs samlede pengdemengde har krympet siden november, og sank i februar raskere enn noen gang på 50 år, grunnet Feds raske rentehevinger og kvantitative innstramning. Forrige gang den årlige pengemendgeveksten falt til under null var sent i 1994.

Utviklingen tyder på at det fort blir mindre likviditet i systemet, noe som typisk bidrar til redusert etterspørsel og lavere BNP-vekst. Også en annen ledende indikator, rentekurven, har i flere måneder signalisert en dramatisk oppbremsing i verdens største økonomi.