<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppgang på Oslo Børs: Krakk i Eriksrød-selskap

Etter torsdagens nedgang spratt hovedindeksen på Oslo Børs rett opp fra start fredag. Ved stengetid hadde indeksen steget 0,2 prosent i løpet av tredje kvartals siste handelsdag.

  Publisert 29. sep. 2023 kl. 16.28
  Oppdatert 29. sep. 2023 klokken 16.41
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 470 ord
  Oslo Børs. Foto: Thomas Bjørnflaten

  Prisene på futureskontraktene på olje hadde en flat utvikling frem til rundt 11.15. Da skjøt de opp, og Brent-oljen steg med 1 prosent og WTI-oljen opp 1,4 prosent. Klokken 15 snudde det brått og prisene falt til minusland.

  Blant annet spekulerer Rapidan Energy Group i at Saudi-Arabia heller vil begynne å reversere produksjonskutt dersom prisene blir for høye, fremfor å risikere en videre prisoppgang som kan hemme etterspørselen.

  – Den virkelig fornuftige måten å få prisene under kontroll på er at Saudi-Arabia og OPEC+ sier: «Vi har fått frem poenget vårt, vi har skremt bort de spekulative short-posisjonene». Vi er ikke der ennå, men vi nærmer oss, sier Rapidan-sjef og tidligere Det hvite hus-rådgiver Bob McNally.

  Da Oslo Børs stengte hadde futureskontrakten på et fat med nordsjøoljen Brent falt 0,6 prosent til 92,54 dollar i løpet av handelsdagen. WTI-oljen var også ned, med minus 0,7 prosent til 91,04 dollar fatet.

  Det gikk utover oljeselskapene på børsen. Equinor som lenge hadde positiv kursutvikling endte dagen med en nedgang på 0,6 prosent, til 351 kroner per aksje. Aker BP-aksjen falt 0,2 prosent til 296 kroner, og Vår Energi-aksjen steg 0,4 prosent til 31,22 kroner stykket.

  Bevegelser

  Dagens desidert største taper var Emil Eriksrøds gjeldstyngede eiendomsselskap Recreate. Fredag slapp selskapet tallene for 2023s første halvdel, og de var alt annet enn pene, med blant annet et resultat før skatt på minus 188,6 millioner kroner.

  Eriksrød eier ifølge aksjonærlistene på Holdings 11 millioner aksjer i selskapet. Recreate-aksjen stupte over 26,7 prosent fredag – et porteføljetap for Eriksrød på 13,2 millioner kroner.

  En annen av dagens største nyheter var at Tor Olav Trøim og Arne Blystad satser på en av fjorårets børsvinnere, Solstad Offshore . Trøim gikk inn med 28 millioner og blir den femte største aksjonæren i selskapet. Blystad sitter på SOFF-aksjer til en markedsverdi i overkant av 15 millioner.

  Solstad Offshore-aksjen steg 1,7 prosent til 27,06 kroner per stykk. Rundt klokken 12 var oppgangen oppe på 8,2 prosent.

  Frontline var den tredje mest omsatte aksjen på Oslo Børs fredag, med en omsetning på 458 millioner kroner. 

  Aksjen steg 1,4 prosent til 197 kroner per aksje. Oppgangen kom etter et oppslag i Tradewinds om at det John Fredriksen-dominerte rederiet skal nærme seg en avtale om å kjøpe en stor del av Euronav-flåten. Shippingavisen viser til kilder i tankmiljøet.

  Nykode Therapeutics steg 0,9 prosent etter oppstart av fase 1/2a-studie av kreftvaksinen VB10.16 – biotech-selskapets ledende produktkandidat. Før jul inngikk selskapet en samarbeidsavtale med MSD om å teste kandidaten i kombinasjon med deres immunterapi Keytruda på pasienter med hode- og halskreft. Tidligere på dagen var aksjen opp 4,4 prosent.

  Matvareexpressen ble årets fjerde børsnotering da selskapet fra Haugesund ble notert på Euronext Growth fredag. Aksjen steg 13 prosent til 73 kroner stykket i løpet av handelsdagen.

  Bewi klatret 3,5 prosent, til 29,80 kroner aksjen, etter å ha solgt syv eiendommer til KMC Properties for 625 millioner kroner, til en bruttoyield på 8,75 prosent.