<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette gjør børsproffene akkurat nå

Mens Wall Street stadig setter nye rekorder, lempes det ut et historisk høyt aksjevolum i såkalte dark pools. Hedgefond og mektige internasjonale kapitalfond gjør seg med andre ord klar for en real kalddusj på Wall Street utover høsten.      

Publisert 3. okt. 2024
Article lead
Proffene redde: Mens optimismen råder blant investorene på Wall Street, hersker pessimismen blant de store børsinvestorene som holder til i amerikanske dark pools. Her er det ingen tegn til noen sentimentendring, selv etter at sentralbanken nylig kuttet styringsrenten.    Foto: Peter Morgan/AP/NTB

Dataene som tikker ut fra markedsplassene der de aller største børshaiene opererer, det vil si i amerikanske dark pools (se tekstboks), er ikke til å ta feil av. Det er nå ved inngangen til oktober nær oppsiktsvekkende store avvik mellom den pågående kjøpsintensiteten på Wall Street og de massive salgspostene som gjøres opp i de nevnte mer desentraliserte aksjeplattformene i form av dark pools. Dette er arenaer Kapital følger tett, og avviket nå er altså i en størrelsesorden som vitner om en rask akselererende børspessimisme blant børsproffene – en type aktører som gjør såpass store volumer at de ønsker å foreta dette utenfor de ordinære aksjemarkedene. 

– Varsko fra det amerikanske opsjonsmarkedet, skrev Kapital nylig. Der viste vi til at opsjonsindeksen Skew pekte stadig oppover, og illustrerte med det at en klar økende etterspørsel etter salgsopsjoner. Denne trenden har på ingen måte stoppet opp, tvert om, og vitner om at også opsjonsinvestorene i USA posisjonerer seg for en real smell på Wall Street. 

Flere varsellamper blinker dermed rødt med tanke på den amerikanske børshøsten. Slik sett gir det også visse føringer om et høyst usikkert børsmarked her hjemme. Så hvor skal aksjepengene investeres, all den tid Kapital-porteføljen ikke har anledning til å sitte med kontanter, men til enhver tid må være fullinvestert? 

Sparebankene står fjellstøtt 

Vi viser fortsatt til våre tidligere sparebankprediksjoner: at kombinasjonen sterk inntjening, lave utlånstap og høye dividender i sum gjør at sparebankene på Oslo Børs fortsatt gir investorene et attraktivt forhold mellom risiko og avkastningspotensial. Og vi er ikke alene om å trekke frem norske sparebanker, som SpareBank 1 SMN.  

– Dette er en solid og veldrevet bank. Bankens egenkapitalbevis har gitt god avkastning over tid. På P/B 1,3 fremstår den også som relativt rimelig priset, synes vi. For inneværende år har banken den høyeste utbyttegraden av de store bankene. Bankens kapitaldekning ligger også på topp, noe som gir rom for vekst, uttalte nylig Petter Slyngstadli, analysesjef i Norne Securities, til Kapital. Uttalelsen kom i forbindelse med vår kjøpsanbefaling på egenkapitalbeviset til SpareBank 1 SMN, som fortsatt inngår i Kapital-porteføljen etter at den ble en del av det gode aksjeselskapet for vel ett år siden. 

Norne Securities har et kursmål på 175, som målt mot dagen kurs på litt over 150 representerer et oppsidepotensial på rundt 15 prosent. En nøyere titt på andrekvartalsrapporten viser ellers at bankens kjernekapitaldekning ligger godt over både myndighetenes krav og konsernets egne mål. Dette, sammen med den gode lønnsomheten, gir rom for ekstraordinære utbytter, tenker vi. Det er ikke usannsynlig at dette kan bli et tema ved fremleggelsen av bankens tredjekvartalsrapport 31. oktober, noe som i så fall vil gi god kursstøtte. 

Også ABG Sundal Collier blir værende i Kapital-porteføljen, noe som betyr at porteføljen fortsatt har en overvekt av finanspapirer. Meglerhuset kan skilte med en god kursutvikling nå i høst, betydelig sprekere enn markedet ellers, noe som viser at stadig flere investorer forventer en ny god kvartalsrapport. Tredjekvartalstallene slippes 17. oktober.

Oljerevideringer på løpende bånd

Oljeprisen har, tross all geopolitisk uro, funnet et leie i intervallet mellom 70 og 75 dollar pr. fat. Dette er adskillig lavere nivåer enn i første- og andrekvartal, da analytikerne sist satte opp sine respektive olje- og oljeserviceanalyser.  

Men nå kommer nedgraderingene. Blant annet har Kepler Cheuvreux nettopp tatt ned anbefalingen på seismikkselskapet TGS, fra tidligere kjøp til salg, med nytt kursmål 80. Overordnet mener meglerhuset at selskapet møter flere operasjonelle utfordringer fremover, spesielt i et miljø med lavere oljepriser. I en fersk sektorrapport nedjusterte ABG Sundal Collier kursmålet på flere aksjer innen olje- og gassektoren, også det først og fremst utløst av nye lavere oljeprisestimater, både for fjerdekvartal 2024 og utover i 2025. 

Utbyttefest?: Aker Solutions og toppsjef Kjetel Digre tror vi kommer opp med en ny kursstøttende kvartalsrapport 31. oktober. Der kan det også gis føringer om et betydelig ekstraordinært utbytte. Foto: Iván Kverme

Rammene for børsens olje- og oljeserviceselskaper synes derfor ikke å være særlig forlokkende, og vi styrer dermed unna en sektor som på bred basis har levert sterke avkastningstall seneste år. Vi gjør imidlertid et unntak når vi beholder Aker Solutions i Kapital-porteføljen. Hovedbegrunnelsen for dette aksjevalget er spesielt knyttet til selskapets svært sterke ordrebok, lovnader om ytterligere marginforbedringer og en overfylt bankkonto som kan åpne opp for et ekstraordinært utbytte for 2024 på rundt ti kroner pr. aksje. Et stort pluss er også den sterke posisjonen Aker Solutions har på norsk sokkel, som sikrer tilsig av stadig nye prosjekter.  

Kapital-porteføljen beholder forspranget mot Hovedindeksen på Oslo Børs. Det har den gjort i hele år, og vi stålsetter oss for at dette vedvarer også inn mot årsskiftet. Enn så lenge blir aksjemiksen den samme som i foregående runde, det vil si en portefølje bestående av Crayon Group, Elkem, Aker Solutions, SpareBank 1 SMN og ABG Sundal Collier. 

Dette er Dark Pools

  • Desentraliserte handelsplasser der hegdefond og andre stor kapitalinstitusjoner velger å effektuere sine respektive aksjeordre.
  • Dark Pools er fullt ut regulerte markedsplasser, underlagt ordinære tilsynsmyndigheter.
  • Handelsplassene består av en rekke tilkoblede investeringsbanker, det vil si bestående av store aktører som Goldman Sachs, Morgan Stanley og Deutsche Bank, eksempelvis. Bankene har det til felles at de kan tilby Dark Pools-handel der man kan kjøpe og selge aksjer uten at det påvirker kursen slik det sannsynligvis ville skjedd på de ordinære aksjearenaene.
  • Norske meglerhus, som ABG Sundal Collier, er koblet opp mot Dark Polls. Her har ikke ordinære investorer adgang, som til daglig gjør sine handler på de helt vanlige børsplassene.

Finans

Informasjon om bruk av AI