Investorsentimentet for store deler av børsens oljeservicepapirer er relativt avmålt. På rekke og rad har flere av sektorselskapene levert mer enn godkjente tredjekvartalsrapporter, men uten at dette har spilt seg ut i gode kursoppganger selv med et alt i alt entusiastisk analytikerkorps i ryggen. Generelt svake børsmarkeder har vært hovedårsaken til de mange kursfallene, mer enn at de globale operatørselskapene har redusert sine investeringsplaner kommende år.
Derimot har undervannsentreprenørselskapet Subsea 7, som i 2024 var en viktig bidragsyter til de høye avkastningstallene for Kapital-porteføljen, kursmessig gått motstrøms. Selskapet kan skilte med en utbyttejustert avkastning i fjor på 25 prosent – og det ikke uten grunn, særlig med tanke på fjorårets kontraktsrush inkludert en serie nye subsea- og havvindkontrakter som ble meldt rett før årsskiftet. Vi er overbevist om at en kursstøttende fjerdekvartalsrapport kommer på bordet 27. februar, også utløsende for at tidligere kurstopper godt over 200-streken igjen kan spille seg ut. I mellomtiden skal Donald Trump innsettes som ny president, en kommende USA-president som allerede har varslet omfattende byråkratikutt og nye skatteincentiver for å øke landets oljeproduksjon – initiativer som i neste omgang også støtter opp under både amerikansk som global oljeservicesektor. Kjøp!
20 prosent marginbusiness
– Med rundt tre fjerdedeler av inntektene for 2025 allerede booket, og med en gunstig marginmiks i prosjektene, er jeg sikker på at vi fortsatt vil levere sterk resultatvekst til neste år, uttalte konsernsjef John Evans i Subsea 7 i forbindelse med fremleggelsen av selskapets tredjekvartalstall høsten 2024. Og de var sterke, for å si det forsiktig: Undervannsentreprenøren kunne vise til inntekter på nær 1,9 milliarder dollar og et brutto driftsresultat, EBITDA, på 321 millioner dollar. Dette var en tydelig oppgang målt mot andrekvartalstallene, og bedre enn det analytikerstanden hadde sett for seg på forhånd. Tallknuserne spådde samlede konserninntekter for det Kristian Siem-dominerte selskapet på 1,8 milliarder dollar og en EBITDA på 291 millioner dollar.
I tredjekvartal 2024 fikk selskapet samlet sett et resultat før skatt på 168 millioner dollar, mot 47 millioner dollar på samme tid i 2023. Resultatøkningen på 121 millioner dollar, tilsvarende over 250 prosent, vitner om en massiv prosjektkontroll innenfor alle forretningssegmenter. Økningen illustrerer også selskapets evne til å implementere stadig mer effektive arbeidsmetoder, igjen støttende for nye marginhopp. Den positive lønnsomhetsutviklingen viser også hvor sterk Subsea 7s markedsposisjon har blitt seneste år, der selskapet åpenbart nå nær kan diktere mange av kontraktsbetingelsene – selv overfor mektige oppdragsgivere som ExxonMobil, Chevron og Equinor, for å nevne noen.
Disse resultatdriverne forventer vi å se mer av i tiden som kommer, noe også toppsjefen åpenbart selv gjør når han er klar på at en samlet EBITDA-margin på mer enn 20 prosent i 2026 fint bør være innen rekkevidde. Skulle disse marginprognosene se dagens lys – i så fall opp med mer enn to prosentpoeng fra dagens nivåer – vil det bli generert en underliggende fortjeneste pr. aksje som overhodet ikke er inndiskontert i dagens aksjekurs, mener vi. Subsea 7 skal sannsynligvis nå inn i en lønnsomhetsfase selskapet aldri før har opplevd, støttet opp av råsterke prosjektmarginer og en massiv ordrebok som ved utgangen av tredjekvartal sto bokført til 11,3 milliarder dollar. Ordrevolumet, tilvarende om lag 125 milliarder kroner, sikrer samtidig god intern kapasitetsutnyttelse, også det støttende for gradvis økte driftsmarginer.
Superpositive analytikere
Få, om noen, aksjer har en bredere analytikerstøtte enn hva Subsea 7-aksjen har. På rekke og rad oppfordrer meglerhusene sine kunder til å gå inn i aksjen, selv om selskapet har nådd en markedsverdi på over 50 milliarder kroner etter en utbyttekorrigert avkastning siste tolv måneder på 25 prosent. Også topprangerte Martin Huseby Karlsen er positiv. DNB Markets-analytikeren, som i fjor nok en gang toppet Kapitals årlige rangering over landets beste offshoreanalytikere Norges beste analytikere, har – ved siden av riggselskapet Odfjell Drilling – Subsea 7 som sitt absolutte toppvalg når han får velge aksjer. Kursmålet settes til 260, noe som er rundt 40 prosent over dagens nivåer, særlig støttet av en gunstig konkurransesituasjon med utsikter til sterkere driftsmarginer. Aksjen er dessuten lavt priset, også målt mot sammenlignbare selskaper, mener Huseby Karlsen.
Arctic Securities liker også Subsea 7, der en særlig merker seg den solide ordrereserven på rundt 130 milliarder kroner, som i neste omgang gir god inntjeningsvisibilitet de neste par årene. Meglerhuset mener investorene også bør merke seg at mens selskapet på konsernbasis venter en EBITDA-margin i 2025 på mellom 18 og 20 prosent, ser man parallelt for seg en tilsvarende margin på mellom 14 og 15 prosent innen fornybarvirksomheten. Dette er en klar forbedring sammenlignet med perioden 2021–22, da den lå nærmere nullpunktet. En bedring i fornybarlønnsomheten vil gi gode konsernresultatbidrag, argumenterer Arctic Securities videre med, gitt den sterke veksten som offshore vind-segmentet forventes å ha i tiden som kommer.
Meglerhusene trekker også frem kursstøtten som ligger i innfasingen av en mer aksjonærvennlig dividendepolitikk, som til alt overmål vitner om bred industrioptimisme internt. Subsea 7-styret har som klar utbytteambisjon å kunne dele ut 250 millioner dollar til aksjonærene, i form av utbytte og tilbakekjøp, i hvert av de neste tre årene. Men mer kan komme, utelukker ikke SEB, gitt at selskapet sannsynligvis vil generere rundt 1,3 milliarder dollar i fri kontantstrøm innen utgangen av 2026. Arctic Securities resonnerer i samme baner – i deres regneark estimeres en fri kontantstrøm som er mer enn dobbelt så høy som det som selskapet selv har skissert, i sin tur utløsende for større årlige utbetalinger enn ambisjonen på nær tre milliarder kroner.
Både Arctic Securities og SEB har kursmål på rundt 240. Meglerhusene mener heller ikke det er usannsynlig at det i forbindelse med fremleggelsen av årsresultatet i februar kan ble fremmet oppjusterte utbytteplaner.
Petrobras leder an
Kapitals samlede offshoreprognoser for 2025 er av det forsiktige slaget. Særlig tror vi markedet for oppjekkbare borerigger går et krevende år i møte, utløst av Saudi Aramco som i fjor meldte at kongedømmet ikke lenger har som langtidsmål å maksimere landets oljeproduksjon. Når det er sagt, globalt vil operatørgigantene fortsette å etterspørre ymse oljeservicetjenester i rikt monn. Equinor, for eksempel, er tydelige på at det i hvert år frem til 2035 må investeres mellom 60 og 70 milliarder kroner på norsk sokkel bare for å opprettholde dagens olje- og gassproduksjon. ExxonMobile slapp sine investeringsplaner på tampen av fjoråret – her ligger det an til en forsiktig økning i 2025, for deretter å øke signifikant. I perioden mellom 2026 og 2030 har den amerikanske olje- og gassprodusentgiganten årlige investeringsplaner i størrelsesorden mellom 28 og 33 milliarder dollar, en økning på rundt 15 prosent sammenlignet med 2024-nivået. Brasilianske Petrobras, et av verdens største operatørselskaper, har et klart ønske om å øke produksjonsvolumene signifikant frem mot 2050, også av sikkerhetspolitiske grunner. Dette medfører at over 70 prosent av selskapets samlede investeringer vil rettes opp mot den globale oljeservicesektoren kommende år.
Og med disse langsiktige rammebetingelsene gitt, tror vi det er lyse utsikter for Subsea 7-aksjonærene kommende år. Etter et kursfall fra rundt 220 i fjor sommer synes vi dagens kursnivå på rundt 180 virker svært så appellerende. Kjøp!