<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Cleaves får slakt av Finanstilsynet

Cleaves har vasset i problemer de siste årene. Nå får meglerhusets forvaltningsvirksomhet knallhard kritikk av Finanstilsynet etter uforsvarlig håndtering av fondsmidler.

Publisert 12. jan. | Oppdatert 13. jan.
Article lead
FÅR KRASS KRITIKK: Cleaves-topp Per Olav Karlsen har fått Finanstilsynet på døren. Foto: Cleaves Securities

Saken er oppdatert med kommentarer fra Per Olav Karlsen i Cleaves

Det har lenge stormet rundt Cleaves-systemet med offentlig skittentøyvask i forbindelse med at tidligere forvalter Joakim Hannisdahl sa opp jobben.

I april skrev Finansavisen at Cleaves Securities var blitt begjært av konkurs av Skatteetaten for ikke å ha betalt en skatteregning på 5,4 millioner kroner.

Cleaves-sjef Per Olav Karlsen gjorde opp i siste time, og Skatteetaten valgte å trekke konkursbegjæringen.

Nå har Cleaves fått Finanstilsynet på døren. Tilsynet har konkludert med at Cleaves Fund Management har håndtert fondsmidler på en uforsvarlig måte, i strid med både god forretningsskikk og fondets mandat. 

Dette fremkommer i en fersk tilsynsrapport der tilsynet beskriver en rekke overføringer som mangler tilstrekkelig dokumentasjon.

Mange store transaksjoner

En av transaksjonene Finanstilsynet reagerer på er en overføring på 11,5 millioner kroner til Cleaves Securities, der styreleder i Cleaves Fund Management også har en nøkkelrolle. 

Begrunnelsen for overføringen var «sikkerhetsmessige årsaker», men Finanstilsynet påpeker at risikoen som ble hevdet å ligge til grunn, ikke var tilstrekkelig dokumentert.

Videre ble det i januar 2023 overført 1,8 millioner kroner fra fondet til Cleaves Securities, angivelig for å dekke fordringer knyttet til blant annet lønnskostnader og husleie. 

Finanstilsynet bemerker at det er vesentlige uklarheter knyttet til kravenes gyldighet, og at fakturaen som skal støtte transaksjonen, ble utstedt et halvt år etter at betalingen fant sted.

I mai 2023 ble ytterligere to millioner kroner lånt ut til Vincent Shipping Group, hvor Cleaves Fund Managements styreleder også har en indirekte eierandel. Lånet, som ble gitt uten dokumentasjon eller styrebehandling, var i direkte strid med fondets mandat, da det ble gjennomført mens fondet var under avvikling.

Ser alvorlig på saken

Finanstilsynet beskriver transaksjonen som et klart brudd på tillitsforholdet mellom forvalter og investorene, og understreker viktigheten av å overholde avtaleverket for å opprettholde markedets integritet.

Rapporten peker også på mangelfull håndtering av interessekonflikter. Ifølge Finanstilsynet har Cleaves Fund Management unnlatt å informere fondsstyret om interessekonflikter, noe som er et krav både i forvalter- og aksjonæravtalene.

Finanstilsynet ser alvorlig på saken og fremhever at bruddene kan ha påført fondets investorer betydelig risiko for tap. 

«Uriktig håndtering av fondsmidler svekker tilliten til både forvaltere og markedets integritet generelt», heter det i rapporten.

Bestrider Tilsynets konklusjoner

Per Olav Karlsen i Cleaves opplyser til Finansavisen at saken dreier seg om et eget selskap, Cleaves Fund Management (CFM) stiftet utelukkende med formål om å være AIF forvalter for ett enkelt fond, Cleaves Shipping Fond (CSF).

– Vi bestrider Finanstilsynets beskrivelser og konklusjoner, sier han til Finansavisen, og fortsetter:

– Selskapet var eiet 50 prosent av tidligere daglig leder, Joakim Hannisdahl og 50 prosent Cleaves Securities. CFM er ikke avskiltet. Det er avregistrert etter vår egen anmodning ettersom selskaper var under avvikling.

Karlsen trekker frem at overføringene dreier seg om betaling av:

  1. Utestående fordringer på opptjente fees til CFM som utgjorde 2,4 millioner kroner pr. 31.12.2022.
  2. Betalinger av skatt sommer/høst 2023 etter forhåndsligning på og revisjon av fondet på 2,5 millioner kroner..
  3. En kortsiktig sikret plassering av et begrenset beløp av selskapets likviditet til 15 prosent rente.
  4. Sikring av beløp på fondets konto inntil vi fikk avregistrert tidligere daglig leders signatur over kontoen. Dette ble tilbakeført etter 4 dager når vi hadde fått bekreftet fra banken at signaturen var fjernet.

Han opplyser at alle disposisjoner er redegjort for overfor fondets deltagere i e-post/brev i 2023 med gjennomgang av alle bank transaksjoner og bilag, som videre er revidert.

– Alle fondets midler etter betalt skatt på gevinster i fondet, kostnader til regnskapsfører og revisor er utbetalt til aksjonærene, sier Karlsen.