<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsuro i sikte

I påvente av alle fjerdekvartalsrapportene holder det brede investorflertallet seg på gjerdet. Det vil de antagelig fortsatt gjøre, spesielt med tanke på hva USAs nye president kommer opp med av nye tollfremstøt. Det borger for mye børsuro.         

Publisert 14. jan.
Lesetid: 4 minutter
Article lead
+ mer
lead
Megafonen snart klar: USAs nye president, Donald Trump, blir en sentral skikkelse i nyhetsbildet fremover. Også fordi det antagelig vil komme en serie børsfølsomme uttalelser, med direkte konsekvenser for mange av selskapene notert på Oslo Børs. Foto: Rick Scuteri/AP/NTB
Megafonen snart klar: USAs nye president, Donald Trump, blir en sentral skikkelse i nyhetsbildet fremover. Også fordi det antagelig vil komme en serie børsfølsomme uttalelser, med direkte konsekvenser for mange av selskapene notert på Oslo Børs. Foto: Rick Scuteri/AP/NTB

Dermed begynner investorlisten å bli relativt full av x-faktorer, noe som er med på å sende omsetningsvolumene på Oslo Børs klart under tidligere januarnivåer. Riktignok kan Hovedindeksen så langt i år skilte med en positiv start, men oppgangen er særlig sentrert rundt noen av børsens aller største selskaper målt etter markedsverdi. 

Dette er en type selskaper som også tiltrekker seg en høy andel algoritmehandler, med andre ord er handelsaktiviteten gjennomgående relativt lav både blant den jevne investor og større kapitalforvaltere. Deres forsiktige børsfremferd ser vi også ved at de daglige omsetningsvolumene i flere av børsens litt mindre selskaper er svært lave, til tross for at selskapene har et kobbel med analytikerstøtte i ryggen. 

Lav handelsaktivitet vil fortsatt prege Oslo Børs, slik Kapital ser det, når investorene er så usikre på hva som kommer på bordet av årsresultater, hvilke tollsignaler som blir gitt fra USA og der den amerikanske aksjeprisingen er så krevende som den er. 

Den ledende referanseindeksen S&P 500 prises i dag til nær 40 ganger sin inflasjonsjusterte snittinntjening over de siste ti årene, mot et historisk snitt på om lag 16. I dette børs- og investeringsklimaet sier det seg selv at kursene på Oslo Børs ikke løper løpsk, selv i en tid med en relativt sterk oljepris og utsikter til norske rentekutt. Kapital gjentar derfor vår 2025-prognose for Oslo Børs: at Hovedindeksen etter alle solemerker vil ende på omtrent samme nivå som ved utgangen av 2024.    

Subsea 7-festen i gang 

Men visse lysglimt finnes, som i Subsea 7 . I en egen analyse argumenterte vi for at investorene kunne gjøre lurt i å sikre seg Subsea 7-aksjen. Kapitals analyse har slått til, og undervannsentreprenørselskapet har hatt en knallstart på 2025 med en kursoppgang på litt over åtte prosent. 

Men selv på dagens kurser nærmere 200 kroner, med en tilhørende markedsverdi på nær 60 milliarder kroner, mener vi det kan være rom for ytterligere kursoppgang. Blant annet er selskapets toppledelse superoptimistiske med tanke på å få til ytterligere produktivitetsforbedringer, og forventer driftsmarginer til neste år på rundt 20 prosent – en økning på rundt to prosentpoeng målt mot dagens nivåer. Analytikerne er også gjennomgående positive til Subsea 7-aksjen. De vektlegger særlig selskapets enorme ordrereserve på rundt 130 milliarder kroner, som gir god inntjeningsvisibilitet de neste par årene. 

Subsea 7 blir uansett værende i Kapital-porteføljen. Det gjør også SpareBank 1 SMN, selv om bankens egenkapitalbevis nå handles til rekordnivåer. Til tross for en kursoppgang siste tolv måneder på rundt 25 prosent mener vi det er rom for ytterligere oppgang støttet av en sterk underliggende inntjening, lave utlånstap og attraktive dividender. 

En rekke analytikere er også positive til en av børsens største sparebanker, som Håkon Astrup. DNB Markets-analytikeren toppet Kapitals rangering av landets beste bankanalytikere i 2024, og i et intervju med Finansavisen rett før årsskiftet trakk han nettopp frem Sparebank 1 SMN som en av sine bankfavoritter. Hovedargumentasjonen går i første rekke på de høye lønnsomhetsratene, som ikke har vært større siden før finanskrisen, samt edruelige prisingsmultipler.

Mer teknologi 

Vi kaster oss ytterligere inn mot IT-sektoren, og øker eksponering ved å ta inn Nordic Semiconductor, som i hovedsak produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi. Selskapets aksjekurs har falt betydelig siste halvår, i all hovedsak på grunn av skuffende omsetningstall da kunder heller har tæret på sine respektive lagernivåer enn å bestille nye produkter. Denne trenden kan være i ferd med å snu, hevder blant annet DNB Markets, som forventer at Nordic Semiconductor-kursen vil ta syvmilssteg på Oslo Børs i 2025. 

Samtidig har en rekke av børsens mest suksessrike privatinvestorer, som Aasulv Tveitereid og Edvin Austbø, på forholdsvis kort tid tatt steget opp blant selskapets største eiere. 

Ut av Kapital-porteføljen ryker Entra, som enn så lenge ikke får noe kursdrahjelp selv med utsikter til fallende renter.    

Kursrevansje underveis: IT-selskapet Nordic Semiconductor, under ledelse av Vegard Wollan, ønskes velkommen inn i Kapital-porteføljen. Siste tids kursfall fremstår for drøyt for et selskap med gradvis bedrede salgsutsikter. Foto: Eivind Yggeseth

Kapital-porteføljen består dermed av Subsea 7, SpareBank 1 SMN, Atea, Nordic Semiconductor samt ABG Sundal Collier. Meglerkollega Pareto Securities rapporterte nylig at de i fjor utstedte et rekordhøyt antall høyrentelån. Dette tenker vi gir føringer om at også ABG Sundal Collier vil vise til et tilsvarende høyt aktivitetsnivå, med påfølgende sterke renteprovisjonsinntekter, når de kommer opp med sin fjerdekvartalsrapport 13. februar. ABG Sundal Collier-kursen bør også få adskillig støtte kommende uker med tanke på det lukrative utbyttet de tradisjonen tro utbetaler til sine eiere. For 2024 blir utbyttet i størrelsesorden 0,50 kroner pr. aksje, tilsvarende en dividendegrad på over syv prosent, et nivå få andre selskaper på Oslo Børs matcher.                         

 

Finans

Informasjon om bruk av AI